JOKIĆ NAJVEĆI PROMOTER SRPSKOG KASA U EVROPI! 1000. pobeda vozača Branislava Mukića, trener Dimitrijević oborio rekord u Sloveniji
Foto: UKSS

konjički sport

JOKIĆ NAJVEĆI PROMOTER SRPSKOG KASA U EVROPI! 1000. pobeda vozača Branislava Mukića, trener Dimitrijević oborio rekord u Sloveniji

Ostali sportovi -

Poznati odgajivač i vlasnik kasača Tomislav Višnjić doneo lepe vesti iz Pariza, jer je na Kongresu Evropske federacije (UET) Srbija dobila značajno priznanje!

Dobre vesti su stigle iz Pariza za kasački sport Srbije. Na izbornoj skupštini Evropske federacije (UET), održanoj u Parizu, Srbija je svrstana na čelo treće kvalitetnu grupu evropskih zemalja, što je značajno priznanje, s obzirom da su u prvoj grupi samo tri vodeće zemlje u Evropi: Francuska, Švedska i Italija.

U drugoj grupi su Belgija, Nemačka, Norveška, Holandija, Rusija, Finska i Danska, a na čelu treće je Srbija, koja predvodi "jaku grupu" ispred zemalja u kojima je kasački sport razvijen na prilično visokom nivou: Švajcarska, Španija, Češka, Malta, Mađarska, Austrija i Litvanija.

Svakako, da je i maksimalna podrška svetski slavnog košarkaša i dvostrukog uzastopnog MVP igrača NBA lige Nikole Jokića, koji je ubedljivo najveći ambasador srpskog kasa u Evropi i svetu, doprinela da Srbija makar bude na mapi kasačkog sporta na Starom kontinentu.

Jokić je krajem maja bio u centru medijske pažnje na čuvenom hipodromu "Solvala" u Stokholmu, a nedavno je pred više od 2.000 gledalaca na gradskom hipodromu u Somboru njegov gost bio poznati italijanski vozač Alesandro Goćadoro, koji je bio u sulkama Jokićevog konja Breno Laumara, koji je ponovo trijumfovao u trci za pehar grada Sombora.

- Zajedno sa Duškom Lođinovićem, predstavljao sam Srbiju u Parizu – rekao je za Kurir poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić, jedan od najaktivnijih članova uprave Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS). - Nismo ni svesni koliko u Evropi cene našu veliku tradiciju, a pohvaljeni smo i zbog sve većeg broja ždrebadi, sve boljeg odgoja, pa samim tim stižu i zaslužene pohvale iz Evrope.

Tomislav Višnjić
foto: UKSS

Višnjić je u nedelju prisustvovao i velikim kasačkim trkama na pariskom hipodromu „Vansen“, gde se poslednje nedelje u januaru svake godine održava najveća trka na svetu Pri d’Amerik, za nagradni fond od milion evra.

Branislav Mukić
foto: Printskrin/Facebook

Na domaćoj sceni, čuveni vozač sa Palića Branislav Mukić, u nedelju je u Subotici zabeležio jubilarnu 1.000 pobedu, što je izuzetan uspeh. Popularni Brana je tako potvrdio da je pravi naslednik slavnog oca Ivice Mukića, legende jugoslovenskog kasačkog sporta.

“Ovo nije bio običan dan za mene ... Davno je bila 1992. godina i moja prva trka izvožena. Evo prošlo je tačno tri decenije posle toga i na trkačkom danu u Subotici ostvario sam svoju 1000. POBEDU! Brojne velike i klasne trke se nalaze u toj brojci, 7. Derbija, 20. godina šampionskih titula vozača Srbije! Svakako velike zasluge ima moj otac, koji je svih ovih 30 godina bio pored mene i vodio me stazom uspeha da ostvarim ovakav rezultat!”, napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk Branislav Mukić.

Razloga za zadovoljstvo ima i zvanično najbolji trener Srbije Aleksandar Dimitrijević iz Subotice. Pored pobede sa Safirom, trener Dimitrijević je u nedelju postavio rekord hipodroma Lenart u Sloveniji sa grlom Iago d’Amore (prosečno po kilometru 1:14,8) i tako na najbolji način doprineo promociji našeg kasa u Evropskoj uniji.

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track