VOZAČI F1 ZA IZBACIVANJE NASILNIH NAVIJAČA SA TRIBINA: Trebalo bi da im zabranimo doživotno, nemojte ih ponovo pustiti
Foto: EPA

Sramote sport

VOZAČI F1 ZA IZBACIVANJE NASILNIH NAVIJAČA SA TRIBINA: Trebalo bi da im zabranimo doživotno, nemojte ih ponovo pustiti

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Serhio Peres zatražio je danas doživotne zabrane za navijače koji se nasilno ponašaju na trkama Formule 1, a sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton je pozvao zajednicu da se udruži kako bi se iskorenilo takvo ponašanje.

Na trci za Veliku nagradu Austrije pre dve nedelje jedan navijač je preko društvenih mreža obavestio o uznemiravanju, seksizmu, rasizmu i homofobiji na tribinama Red Bul Ringa.

Formula 1 je osudila ponašanje nekoliko sati pre početka trke i rekla da je razgovarala o problemima sa promoterima trke.

Iz šampionata ipak nisu ponudili mehanizam za prijavu problema tokom trke.

Šampionat se nastavlja ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Francuske, a Peres i Hamilton su bili medju vozačima koji su insistirali na rešavanju problema.

"Ti navijači ne predstavljaju naš sport, ne dele naše vrednosti i nisu dobrodošli ovde. Jednostavno. Trebalo bi da im zabranimo doživotno, nemojte ih ponovo pustiti. Mislim da nekolicini navijača ne treba ni dozvoliti da tako sramote naš sport", rekao je Peres.

Hamilton, čijem su se izletanju tokom kvalifikacija u Austriji radovali navijači, rekao je da izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali radi na rešenju.

"Moramo učiniti više. Znam da su Formula 1 i Stefano zaista fokusirani na to da urade više i definitivno to shvataju ozbiljno, posebno posle poslednje trke", rekao je vozač Mercedesa.

On je dodao da se u rešavanje problema moraju uključiti i drugi van samog sporta.

"Ne samo mi, već i mediji koji pišu i izveštavaju šta se dešava. Vaše reči su moćne i imate odgovornost i prema čitaocima", rekao je Hamilton.

Britanac je istakao da je fudbal preduzeo proaktivne mere, poput poruka protiv diskriminacije pre utakmica.

U generalnom plasmanu vozača posle 11 trka vodi aktuelni svetski prvak Maks Verstapen iz Red Bula sa 208 bodova, vozač Ferarija Šarl Lekler je drugi sa 170, a treći je Peres sa 151 bodom.

Trka za Veliku nagradu Francuske vozi se na stazi "Pol Rikar" u nedelju od 15.00.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track