ADRIANA JE BLAGO SRBIJE, A MALO JE FALILO DA NASTUPA ZA MAĐARSKU! Mađari hteli da igra rukomet, a ona sa kopljem ruši sve rekorde!
Foto: Srpski atletski savez

čudo

ADRIANA JE BLAGO SRBIJE, A MALO JE FALILO DA NASTUPA ZA MAĐARSKU! Mađari hteli da igra rukomet, a ona sa kopljem ruši sve rekorde!

Ostali sportovi -

Devojka iz Malog Iđoša ima velike snove...

Srpska atletičarka Adriana Vilagoš osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Minhenu, u bacanju koplja.

Vilagoš (18) je do srebra došla hicem od 62,01 metar u poslednjoj šestoj seriji.

Mlada srpska atletičarka je ranije ovog meseca postala i svetska juniorska prvakinja u bacanju koplja.

Ko je Adriana Vilagoš?

Adriana Vilagoš ima samo 18 godina i dolazi iz najmanje vojvođanske opštine Mali Iđoš.

Adriana je rođena, živi sa porodicom i školuje mestu koje ima svega četiri hiljade stanovnika, pretežno mađarske nacionalnosti.

Mama je nekadašnja rukometašica, i sama Adriana je trenirala rukomet i a sa atletikom se susrela samo na školskom takmičenju kada je bacala vorteks, za koji u kući Vilagoš nisu ni znali šta je.

"Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa. Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju", otkrila je jednom prilikom mama Đerđe.

Adriana Vilagoš
foto: Atletski Savez Srbije

Mađari su planirali da je ukradu, želeli su je u svojoj rukometnoj reprezentaciji, ali nisu uspeli u svojoj nameri.

"Dali su nam šansu (rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo da li će rukomet ili koplje. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, analizirali smo", govorila je mama za Atlex.

Ipak, taj period od godinu dana je Srbija iskoristila, jer je Adriana zavolela bacanje koplja, rezultati su sve dalje usmerili. Pomaže joj i najbolji srpski trener u bacanju koplja Dragiša Đorđić Bizi. On je 2014. sa Tatjanom Jelačom osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.

Adriana je uprzo počela da pravi čuda u ovoj disciplini. Kao juniorka više od 15 puta popravljala je nacionalni rekord Srbije, a sa samo 18 godina vlasnica je i državnog rekorda za takmičarke do 23 godine. Adriana je svetska rekorderka u nekoliko različitih kategorija po godinama. Njen trenutni lični rekord je 63,52 metara. Ona je vlasnica dve svetske titule za takmičarke do 20 godina, a sada je i vicešampionka Evrope u seniorskoj konkurenciji.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track