MEKSIKANAC NAJBRŽI U AZIJI: Peres pobedio u trci za VN Singapura
Foto: Profimedia

FORMULA 1

MEKSIKANAC NAJBRŽI U AZIJI: Peres pobedio u trci za VN Singapura

Ostali sportovi -

- Vozač Red Bula Serhio Peres pobednik je današnje trke Formule 1 za Veliku nagradu Singapura.Meksikanac je slavio u uličnoj noćnoj trci i zabeležio četvrtu pobedu u karijeri.

Drugo mesto je zauzeo Šarl Lekler iz Ferarija, a njegov timski kolega Karlos Sainc je završio na trećem mestu.

Četvrta i peta pozicija pripala je vozačima Meklarena Landu Norisu i Danijelu Rikardu, dok je šesti trku završio Lens Strol iz Aston Martina.

Vodeći u generalnom plasmanu Maks Verstapen iz Red Bula je zauzeo sedmo mesto, a bodove su osvojili još Sebastijan Fetel (Aston Martin), Luis Hamilton (Mercedes) i Pjer Gasli (Alfa Tauri).

U plasmanu pet trka pre kraja Verstapen vodi sa 341 bodom, Lekler je drugi sa 237, dok je Peres treći sa dva boda manje.

Serhio Peres
foto: Profimedia

Posle odličnog starta prvo mesto preuzima Peres, dok na drugo mesto pada Lekler.

U prvom krugu došlo je i do blagog kontakta izmedju Hamiltona i Sainca, a Španac je uspeo da obidje vozača Mercedesa i dodje do trećeg mesta.

Najviše je napredovao Fetel, koji se sa 13. popeo na osmo mesto, dok je Verstapen posle lošeg starta pao za četiri mesta (12. pozicija).

Uspeo je Verstapen ubrzo da dodje do 10. mesta, a na stazi nije bilo većih uzbudjenja sve do sedmog kruga i kontakta Gvanju Džoua (Alfa Romeo) i Nikolasa Latifija iz Vilijamsa.

Džou je parkirao bolid pored staze, a dva kruga kasnije odustao je i kanadski vozač.

Na stazu je izašlo vozilo bezbednosti, koje se povlači ubrzo u 10. krugu.

Zbog kvara na bolidu u 21. krugu odustaje vozač Alpina Fernando Alonso, a direkcija trke se odlučuje za virtuelno vozilo bezbednosti.

Svi vozači trku su počeli na gumama za promenjive uslove, a prvi na gume za suvo vreme prelazi Džordž Rasel iz Mercedesa, koji je zbog kazne startovao iz boksa.

U 26. krugu u ogradu je udario Aleksander Albon iz Vilijamsa, i tom prilikom ostaje bez prednjeg krila, a ubrzo i odustaje.

Dva kruga kasnije zbog tehničkog kvara odustaje još jedan vozač Alpina Esteban Okon. Prilikom oba incidenta na snazi je bilo virtuelno vozilo sigurnosti.

U 33. krugu Hamilton je napravio grešku i udario u zaštitnu ogradu, ali je uspeo da se vrati na stazu i zauzme peto mesto, dok je ispred njega prošao Noris.

Prvi od vodećih u boks ide Lekler, koji se zadržao 5,3 sekunde. Potom su usledili odlasci na promenu guma Peresa, Hamiltona (menjao i krilo), Sainca, Verstapena.

Posle incidenta u 36. krugu odustaje Juki Cunoda iz Alfa Taurija, a na stazu izlazi sigurnosno vozilo.

Nakon što je trka nastavljena prilikom napada za četvrto mesto Verstapen greši i izlazi za trenutak sa staze, da bi zatim još jednom otišao u boks i vratio se na začelje.

Incident je zabeležen i u duelu Rasela i Mika Šumahera iz Hasa, a tom prilikom Britancu je probušena guma.

Do kraja trke uzbudjenje je vidjeno u borbi za prvo mesto. Peres je napravio nekoliko grešaka, ali Lekler nije uspeo da ga obidje.

Naredna trka vozi se za sedam dana za Veliku nagradu Japana

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track