BOMBA IZ FRANCUSKE: JUSUFOVIĆ KUPIO BUDUĆEG DERBISTU ZA 52.000 EVRA! Prodavac trener Bjetolini, poznat po tesnim vezama sa Srbijom
Foto: Printscreen You Tube

konjički sport

BOMBA IZ FRANCUSKE: JUSUFOVIĆ KUPIO BUDUĆEG DERBISTU ZA 52.000 EVRA! Prodavac trener Bjetolini, poznat po tesnim vezama sa Srbijom

Ostali sportovi -

Kao bomba je odjeknula vest da je vlasnik trkačkih konja Hajro Jusufović, koji živi u Metelenu u Nemačkoj, kupio dve godine starog galopera po imenu Il Ministro, budućeg derbistu, za 52.000 evra! Kada se na ovu cenu doda obavezna taksa od šest odsto, najskuplje pojačanje za narednu sezonu je Jusufovića koštalo 55.120 evra.

Ovaj ždrebac, čiji je trener Italijan Đanluka Bjetolini, koji je naveden i kao prodavac, u Francuskoj je kao dvogodac trčao osam puta i zabeležio dve pobede (Sen-Malo i Vitel), zaradivši ukupno 55.554 evra. Ima izuzetan pedigre po muškoj liniji (otac Čerčil, deda irski super-pastuv Galileo), što je i presudno uticalo da na jesenjoj aukciji Arkane u Dovilu, u Normandiji, dostigne ovako visoku cenu.

Bjetolini radi na hipodromu Mezon-Lafit, na kome više nema trka, u predgrađu Pariza, a donedavno je imao u treningu i dva konja čiji je vlasnik bio dugogodišnji konjar sa Čukarice Slobodan Tešić Teške. Takođe, Bjetolini blisko sarađuje i sa našim najboljim džokejom u istoriji Đorđem Perovićem. Kod Bjetolinija je kao radni džokej angažovan Kristijan Stokić, koji je dugo bio u Pizi, a nedavno je "brze radove" ovog Italijana u Parizu, pred čuvenu "Trijumfalnu kapiju", posmatrao mladi trener iz Beograda Velimir Kojo.

Miroslav Jovanović Jupi
foto: Prinstcreen / Facebook

U Dovilu su bili Miroslav Jovanović Jupi (proslavio se kao jedan od retkih koji je i kao džokej i kao trener trijumfovao u derbiju na Beogradskom hipodromu), trener konja u vlasništvu Jusufovića, kao i perspektivni džokej-aspirant Milan Nikolić, koji je sa četvorogodim alatim kastratom po imenu Templ Lok dobio ove godine najveću trku u Šapcu - Memorijal kralja Aleksandra.

Jusufović je konje držao u najvećoj privatnoj ergeli na zapadnom Balkanu u Surčinu, čiji je vlasnik Dragoljub Marković. Prema nezvaničnim informacijama, on i još neki istaknuti vlasnici trkačkih konja, navodno planiraju da svoje, skupo plaćene galopere prebace u Mađarsku ili neku drugu zemlju Evropske unije, prvenstveno zbog većih nagrada.

- Plan je da galoperi koje smo kupili trče van Srbije, ali naravno i na nekim većim trkama u Srbiji - poručio je za Kurir Hajro Jusufović.

Interesantno je da je Hajro Jusufović nedavno na čuvenoj aukciji konja u treningu "Tatersals" u Njumarketu (oblast Safok, Engleska), od vlasnika sa ovdašnjih prostora takođe kupio najskupljeg galopera za 32.000 gvineja, odnosno 33.600 funti. Sledeća aukcija Tatersalsa je na programu 21. novembra u Njumarketu, a na prodaju biće 186 jarlinga (jednogodišnjaka).

Pored Jusufovića, veliki broj pojačanja, među kojima čak i šest jarlinga, su sada kod Rahima Etemovića, koji se takođe dosta istrošio. Rahimov sin Refik Etemović, koji živi u Hamburgu, za tri galopera u Njumarketu je platio 72.000 gvineja (75.600 funti).

Rahim Etemović
foto: Printscreen Facebok

Rahim Etemović je već javno objavio na društvenim mrežama da je konje prebacio u Mađarsku kod trenera Gabora Maronke. Inače, Etemović je sklon da brzo menja trenere ako nema željenih rezultata. Sada imaju na raspolaganju "šampionski tim", pa je vreme da velika ulaganja konačno urode plodom.

U Dovilu će od 3. do 6. decembra biti održana tzv. aukcija odgoja, na koju su najavili dolazak i konjari sa prostora bivše Jugoslavije. Sada je tamo kupljeno deset jarlinga i tri galopera u treningu, objavljeno je na jedinom specijalizovanom sajtu za galop kod nas bgturf.com. Jedan deo kupovine je obavljen preko agenta Hane Jurankove, Čehinje koja živi i radi u Austriji, tako da je moguće da još neki konji uskoro stignu iz Francuske, pre svega u Srbiju, ali i u Bosnu i Hercegovinu.

Prodaju se i konji za tzv. veoma zahtevne stiplčez i trke preko šiblja, a kao prodavci se navode čak i Aga Kan, kao i braća Alen i Žerar Verthajmer, koji kontrolišu modnu imperiju "Šanel" i po Forbsu su najbogatiji vlasnici trkačkih konja na svetu. Ove atraktivne trke su pored Velike Britanije i Francuske, izuzetno popularne i u Irskoj, a zanimljivo je da su nekada davno bile i u Beogradu.

Dve pobede Mažića, u Budimpešti slavili Horvatski i Mukić

U subotu su na hipodromu Kinčem park u Budimpešti održane kasačke trke, na kojima je jedan od najuspešnijih vozača i trenera u Mađarskoj Veljko Mazić, nekadašnji učenik legendarnog Zvonka Bogdana, koji u sulkama vozi konje iz štale Judit Čakanj, ostvario dve pobede: sa grlom od dve godina Eskobar i od sedam Ziti Tuti.

Brankovina Mukić
foto: SKAS

U trci na 1900 metara (autostart, 500.000 forinti - 1.200 evra), aktuelni šampion-vozač iz Srbije Branislav Mukić, kome je to čak 21. titula, opravdao je ulogu sa favoritom, petogodišnjim Bajronom dele Badijem (totalizator kvota 3,2), u treningu kod Ivana Mukića na Paliću i vlasništvu štale Radosavljević. Pobedničko vreme 1:17,2. Petar Radosavljević je ovog kasača kupio u Italiji.

Na istoj distanci, ali za nagradni fond od 1,2 miliona forinti (2.880 evra), slavio je osmogodi kastrat Iago d`Amore (vozač i trener Antun Horvatski), čiji je vlasnik Petar Žužić iz Višnjevca. Odlično vreme 1:14,8, bio je drugi favorit sa kvotom 2,2.

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track