LIPICANERI NA LISTI UNESKA, BEZ PREDSTAVNIKA SRBIJE U MAROKU! Kragujevčani osvajaju Ameriku, Skenderović nije vozio u Parizu VIDEO
Foto: Printskrin/Facebook

konjički sport

LIPICANERI NA LISTI UNESKA, BEZ PREDSTAVNIKA SRBIJE U MAROKU! Kragujevčani osvajaju Ameriku, Skenderović nije vozio u Parizu VIDEO

Ostali sportovi -

Vlasnici Alić, Jusufović i Etemović i dalje drže galopere u Srbiji kod trenera Bojana Šendekovića u Šapcu i Miroslava Jovanovića u Surčinu

Predsednik Udruženja za odgajivače kasača francuske rase u Srbiji Branko Peruničić, uspešni odgajivač i vlasnik kasačkih grla iz "Animal trejd rejsing tima" (Zmajevo, trening centar u Hajdukovu) Tomislav Višnjić i vozač kasača Branko Skenderović, vratili su se u nedelju u Beograd iz Pariza.

Skenderović u petak uveče na čuvenom pariskom hipodromu "Vansen" nije učestvovao u trci, jer je konj koga je trebalo da vozi u sulkama, po rečima Višnjića, izbrisan iz trke zbog povrede. U Gradu svetlosti su bili predstavnici iz oko 30-ak zemalja, a prvi put su se pojavili i Kinezi, što najbolje potvrđuje koliko je zapravo francuska rasa kasača izuzetno značajna u celom svetu.

konjički sport
foto: Printskrin/Facebook

Lipicanska rasa konja je od 1. decembra na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. Tako je odlučeno na skupu u Maroku, gde su "carski konji" imali poseban tretman. Ovo je svakako veliki dan za jednu od najlepših rasa konja. Nažalost, Srbija nije učestvovala u zajedničkoj nominaciji “Tradicija uzgoja lipicanera" osam zemalja (Slovenija, Austrija, Italija, Rumunija, Hrvatska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Slovačka).

"Voleli bismo da znamo čime se bavi Udruženje odgajivača lipicanera Srbije na čelu sa predsednikom Vjekoslavom Papadopulom. Kako mogu da objasne ovakav propust? Godinama ne održavaju skupštine, samo organizuju fijakerijade i svaki put sa različitim pravilima. Odgajivači lipicanera su revoltirani i nema ko da ih zaštiti i da im pomogne u unapređenju uzgoja konja. Vreme je da sadašnja garnitura podnese ostavku", ogorčeni su pojedini vlasnici lipicanera, koje drže u štalskom krugu na Beogradskom hipodromu.

Galoperi su na zasluženom zimskom odmoru, a na Šabačkom hipodromu na udaru lokalnih medija našao se i tamošnji predsednik Džokej kluba Aleksandar Peranović, zbog problema sa odnošenjem đubreta, što odavno muči štalski krug Beogradskog hipodroma.

Najbolji trener u Srbiji Bojan Šendeković ima čak 53 konja u treningu u Šapcu, među kojima i nekoliko grla Rahima Etemovića, koji nije sve galopere odveo u Mađarsku kod Gabora Maronke, već ih je nekoliko prebacio od trenera Zorana Lukića kod Šendekovića, kod koga je i ovogodišnji osvajač "triple krune" Unks, kao i nove uzdanice porodice Alić iz Sandžaka.

Rahim Etemović
foto: Printscreen Facebok

Pored Alića i Etemovića, trenutno vodeći vlasnik galopera sa ovdašnjih prostora Hajro Jusufović, koji živi u Nemačkoj, svoja skupo plaćena grla, kupljena u Francuskoj i Engleskoj, i dalje će da drži u ergeli Surčin, čiji je vlasnik Dragoljub Marković, najmoćniji čovek srpskog galopa krajem prošlog i pogotovo početkom ovog veka. O konjima Jusufovića vodi računa trener Miroslav Jovanović Jupi.

Hajro Jusufović
foto: Printskrin/Facebook

Za razliku od njih Marko Josipović, koji je za dvogoca oždrebljenog u Irskoj po imenu Vajstl end Flut dao 26.250 funti na Tatersals aukciji galopera u treningu u Njumarketu, vodi ovog konja odmah u Francusku, gde će biti u treningu u Dovilu! Josipović je nekada bio u jakom timu štale "Potkovica-Spaia" u Beogradu, čiji je finansijer bio biznismen Slobodan Petrović, glavni operativac legendarni bukmejker i menadžer Aleksandar Aca Pavlović, dok su u ekipi bili i: Nebojša Ilić, Vuk Valčić, trener Anđa Mihajlovski...

- Il Ministro, za koga je Jusufović na aukciji u Dovilu platio 52.000 evra, biće sigurno prvi ili u najgorem slučaju drugi u derbiju na Beogradskom hipodromu. Mnogo je bolje da trči u Beogradu derbi nego u Budimpešti, koja je čak i u moje zlatno doba bila dosta iznad nas - rekao je Aca Pavlović.

Veliki uspeh na svetskoj galopskoj sceni je ostvario Kragujevčanin Marko Milojević, stariji brat našeg poznatog džokeja Miloša Milojevića Struje. Naime, Marko Milojević je vlasnik četvorogode alate kobile Tardž (džokej Anhel Kruz, trener Đina Peri), koja je 3. decembra zabeležila vrednu pobedu u SAD, na teškoj stazi na hipodromu Lorel park (6 furlonga - oko 1200 m, pesak, 26.000 dolara). Kvota je bila 3,5. Pobedničko vreme 1:12,19. Marko Milojević najviše vremena provodi na hipodromu Pilmiko u Baltimoru, u američkoj državi Merilend, gde kao uspešan trener već dugo radi još jedan Kragujevčanin Milan Milošević. Ovo je Marku Milojeviću kao vlasniku deveta pobeda u SAD.

U subotu je na hipodromu u Baden-Badenu u Nemačkoj završena sezona galopskih trka, a gost je bio Aleksandar Radovanović, koji je odrastao i živi pored Beogradskog hipodroma. Radovanović je ove godine bio veoma aktivan kao posrednik tokom brojnih aukcija konja u Evropi, a sada će ispratiti i tzv. odgajivačku aukciju Arkane u Dovilu (Normandija) u Francuskoj.

Izborna skupština SGS 25. decembra

Izborna skupština Srpskog galopskog saveza (SGS) održaće se u petak 25. decembra u hotelu "Mažestik" u Beogradu, saopštio je Mihajlo Miša Vasić, predsednik BRC-a (Beogradski trkački klub), sportskog udruženja koje je ove godine organizovalo sedam trkačkih dana na hipodromu kraj Careve ćuprije.

Izvesno je samo da će za sekretara biti izabrana Jelena Ivanović. U upravi pored Vasića, više neće biti Nemanja Bobičić, Aleksandar Peranović i sudija Branko Nikolić. Predsednik bi i dalje trebalo da bude Andrija Jovićević, koji je pre dva meseca, sa Natašom Pavlović, predstavljao Srbiju na Kongresu Međunarodne federacija galopa (IFHA) u Parizu.

Kurir sport/ L.D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track