SKANDAL ALBANCA KOJI JE USRED BEOGRADA PROVOCIRAO NAVIJAČE: Smajlaj optužen za TEŠKU PREVARU! Pamtimo ga po ISPADU u Srbiji
Foto: Printskrin

SRAMOTA

SKANDAL ALBANCA KOJI JE USRED BEOGRADA PROVOCIRAO NAVIJAČE: Smajlaj optužen za TEŠKU PREVARU! Pamtimo ga po ISPADU u Srbiji

Ostali sportovi -

Izmir Smajlaj, atletičar iz Albanije, našao se na meti optužbi da je lažirao rezultate kako bi obezbedio učešće na Olimpijskim igrama.

Jedinica za integritet atletike (AIU) optužila je Smajlaja, a pored njega i Gjegja Rulija, predsednika Atletskog saveza Albanije i Nikolina Donisija, generalnog sekretara te organizacije za disciplinski prekršaj na takmičenju održanom u maju 2021. godine u Albaniji.

- AIU se tvrdi da obezbedi čistu i fer konkurenciju i da smatra odgovornim za svoje postupke svakoga ko je prekršio Kodeks ponašanja, uključujući i visoke zvaničnike. Manipulacija takmičenja je ozbiljna pretnja integritetu atletike i AIU je posvećen zaštiti našeg sporta od toga - poručio je Bret Klotije, jedan od vodećih ljudi AIU.

Navodno, sporna je informacija AS Albanije da je Smajlaj na pomenutom takmičenju u Tirani pobedio skokom od 8.16 metara.

Izmir Smajlaj
foto: EPA/Christian Bruna

Atletičar je privremeno suspendovan, dok se ne završi istraga i donese konačna odluka, prenosi portal "Inside the games".

Sve i da se dokaže kao tačno da je Smajlaj sa savezom pokušao da prevari čitav svet, rezultat koji je prijavljen na kraju nije bio dovoljan za vizu za Tokio, ali se na kraju ovaj atletičar ipak pojavio na Olimpijskim igrama pošto je AS Albanije iskoristio pravo da pošalje po jednog muškog i ženskog predstavnika u jednoj disciplini.

Izmir Smajlaj
foto: Printskrin

Inače, Smajlaj je u na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2017. godine provocirao domaću publiku tako što je rukama formirao simbol dvoglavog orla i pokazivao ime zemlje na svojoj opremi.

Na tom takmičenju on je iznenađujuće došao do zlata.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track