LUDNICA U JAPANU! NA KLADIONICI ZA TRKAČKI DAN UPLATA POLA MILIJARDE DOLARA! Treće slavlje francuskog džokeja Lemera (VIDEO)
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

nestvarno KLAĐENJE

LUDNICA U JAPANU! NA KLADIONICI ZA TRKAČKI DAN UPLATA POLA MILIJARDE DOLARA! Treće slavlje francuskog džokeja Lemera (VIDEO)

Ostali sportovi -

Baron Rotšild posetio štalu legendarnog francuskog trenera Fabra, kod koga su konje držali i njegov otac i deda!

Najkvalitetniji galoperi koje Japan ima, uz astronomski obrt na jednom trkačkom danu na totalizator kladionici, bili su dovoljni za spektakl na hipodromu Nakajama, gde postoji i staza za zahtevne stiplčez trke.

Trka "Arima kinen" (2500 metara, trava, na desno, 864 miliona jena - 6.127.660 evra), sa tradicijom od 1956. i ambicijom da postane najveće nadmetanje svetskog galopa, iznedrila je nove super-šampione u Zemlji izlazećeg sunca.

Pobedio je trogodac Ikvinoks (džokej Francuz sa stalnim angažmanom u Japanu Kristof Lemer, prvi favorit, kvota 2,3), drugoplasirani u ovogodišnjem Japanskom derbiju. Sa dve i po dužine konjskog tela zaostatka drugi je stigao takođe trogodi Buldog Hoš (Juči Fukunaga), odnevši tako veliku prevagu nad starijim grlima u trci sa ukupno 16 konja. Lemer je u ovoj prestižnoj trci na Dalekom istoku slavio treći put, posle 2005. i 2016. godine.

Nakajama hipodrom
foto: Profimedia

Glavna japanska uzdanica na "Trijumfalnoj kapiji", Tajtlhoulder je odmah poveo kao i u Parizu, gde ga je omela provala oblaka, a u drugoj polovini grupe je bio Ikvinoks, dok je jedan od favorita i nedavni pobednik Japan kupa na najvećem hipodromu na svetu u Tokiju, Vela Azul bio na začelju... Na kraju je Tajtlhoulder (Kazuo Jokojama) stigao tek deveti, a Vela Azul (Kohei Macujama) odmah iza, deseti.

U kontra-pravcu Ikvinoks i Lemer su se dobro pozicionirali spolja i nezadrživo krenuli u napad, opravdavši ulogu favorita, na veliku radost gledalaca. Doneo je trofej štali Silk rejsing i treneru Tecuja Kimuri. Pobedničko vreme zaista fantastično - 2:32,4! Ždrebac je odgojen na Notern farmi.

Ikvinoks (zvanična ocena 123) je galoper čiji tim očekuje stalno plasman u sam vrh. Direktni je potomak pastuva Kitasan Bleka, koji je imao sjajnu trkačku karijeru (12 pobeda u 20 startova, među kojima su i Japan kup i Arima kinen), bio konj godine i ostvario najveću zaradu u istoriji japanskog galopa. Međutim, moralo je da se čeka na Ikvinoksa, da i prvi potomak dobije grup trku, navodi se na specijalizovanom sajtu za galop bgturf.com.

"Arima kinen" je najpopularnija trka kod Japanaca, koja je 1990. godine privukla rekordnih 177.779 gledalaca. Budući da je u Japanu prisustvo na velikim događajima još uvek ograničeno zbog virusa korona, sada je na hipodromu Nakajama bilo 39.670 gledalaca sa plaćenim ulaznicama.

Uplata na trkačkom danu na kladionici je iznosila "nestvarnih" 65 triliona jena (oko 493 miliona američkih dolara), a 52 triliona (393 miliona dolara) uloženo je samo za trku "Arima kinen", što je više nego i za čuveni Kentaki derbi u Americi, kao i za dva dana Briders kupa (SAD).

U Evropi se sumira ovogodišnja sezona, a dugogodišnji predsednik Francuskog galopa, Edvard de Rotšild, objavio je na Tviteru da je posetio štalu legendarnog trenera Andrea Fabra, kod koga su konje držali njegov otac, pa i deda.

Baron Rotšild je član moćnog "francuskog ogranka" čuvene bankarske porodice.

"U galopu uvek možemo da sanjamo u decembru", napisao je Edvard de Rotšild, koji po automatizmu predstavlja i Izrael u međunarodnim forumima konjičkog sporta.

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track