RAZGOVARAJ KAO VRHUNSKI TIM -UVEK DAJ VIŠE! Davor Štefanek učesnik RE-SET SUMMIT: Sportskoj kulturi treba da se uči od malena
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

RE-SET SUMMIT

RAZGOVARAJ KAO VRHUNSKI TIM -UVEK DAJ VIŠE! Davor Štefanek učesnik RE-SET SUMMIT: Sportskoj kulturi treba da se uči od malena

Ostali sportovi -

Već tradicionalni RE-SET SUMMIT u organizaciji Adria Media Group održao se treću godinu zaredom, a drugog dana gost je bio predsednik Sportskog Saveza Srbije i sportski lider Davor Štefanek u panelu pod nazivom "Razgovaraj kao vrhunski tim-uvek daj više".

Da li možemo da stavimo znak jednakosti između reči "mladi" i "sport"?

Iako bi mnogi na prvi pogled izjednačili ova dva termina, ja ne bih. Smatram da je sport namenjen kako mladima tako i starima. Ono što je potrebno sportu osoba u zrelijem dobu jeste više promocije, a upravo će se Sportski savez Srbije truditi da i na ovom segmentu radi i sprovede novu akciju koju već duže vreme planiramo. Takođe da bi stavili znak jednakosti između sporta i mladih u idealnim uslovima sportom bi se bavili svi mladi. Sport je zdrav način života i od dolaska na funkciju predsednika SSS trudim se zajedno sa svojim saradnicima da promovišemo i približimo sport mladima kako bi ih motivisali da se priključe sistemu sporta.

Kako u doba u kojem vladaju moderne tehnologije uspeti da što više mladih odučemo ka sportu, rekreaciji, zdravom načinu života?

Zainteresovati mlade za sport je veoma kompleksno pitanje. Smatram da zajedničkim snagama, svako u svojoj sferi delovanja, treba da teži većoj promociji sporta, sportista i zdravih životnih vrednosti. Treba nastaviti sa ulaganjem u sport i obezbediti mladima što bolje uslove za rekreaciju i sport. Smišljanjem novih aktivnosti koje bi bile dostupne svim mladima je još jedan od načina približavanja sporta svakom građaninu naše zemlje.

Subotica, Davor Štefanek
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Šta je u današnje vreme motivacija mladima za bavljenje sportom?

Pronalaženje uzora u sportistima je način na koji bi se mladi priključili sportu. Sportisti poput Novaka Đokovića promovišu prave vrednosti, kulturu i ponašanje. I to treba da bude uzor mladima kako treba da se bore i ponašaju u životu. Vrhunski sportski rezultati motivišu mlade da treniraju i postanu pobednici.

Koliko je važno da sportiski kao individuee, ali i kao timovi, steknu sportsku kulturu od kako krenu da se bave sportom?

Sport sa sobom nosi određene kodekse, pravila ponašanja, koji obuhvataju toleranciju, timski rad, poštovanje autoriteta, disciplinu, pomeranje sopstvenih granica, fer - plej... Zato sportskoj kulturi treba da se uči od malena, zaista verujem da iskustvo i znanje koje se stiče kroz sport ostaje za sva vremena, formira osobu i od nje stvara boljeg čoveka.

Koliko daleko smo došli na putu do zdravog sportskog društva? I koliko nam je još potrebno da dođemo do nivoa s kojim bi smo svi bili zadovoljni?

Nažalost, daleko smo od zdravog sportskog društva. Potrebno je još mnogo rada da bi se postigao taj nivo. Najvažnije je podizanje svesti kod ljudi, šta bavljenje sportom donosi. Godinama se trudimo da kao Sportski savez Srbije probudimo tu svest kod svih građana. Srbija je velika, potrebno je još mnogo rada, pa se nadam da ćemo uspeti da kroz svoje akcije i svakodnevno delovanje dopremo do svake osobe i ostvarimo zadovoljavajući nivo svesti kod njih.

Davor Štefanek
foto: Dragan Kadić

Koliko su bitne aktivnosti granskih sportskih saveza unutar naše države? Šta je prevashodni cilj lokalnih SS?

Granskih? Svako od njih se bori za što bolju promociju svog sporta i animira decu da krenu da treniraju. Teritorijalni savezi kontrolišu i promovišu sport na mikro nivou, u svojoj opštini ili gradu. Sem promocije bave se i kontrolom funkcionisanja klubova na lokalu. Sportski savez Srbije kontroliše funkcionisanje i granskih i teritorijalnih saveza u čitavoj Srbiji. Ali pored ove kontrole nizom akcija koje sprovodimo upravo u raznim opštinama i gradovima pokušavamo da približimo sport svima, bez obzira na godine, pokušavamo da doprinesemo u poboljšanju sportske infrastrukture i promovišemo sportske vrednosti. Kako bi sve akcije bile sprovedene uspešno od velike nam je pomoći saradnja sa lokalnim sportskim savezima, koja je iz godine u godinu sve bolja. Smatramo da svaka opština i grad moraju imati sportski savez koji je aktivan i funkcioniše u skladu sa Zakonom o sportu, kako bi svojim sugrađanima obezbedili uslove za sport i rekreaciju. Moram i da primetim da je za pet godina, koliko sam na ovoj funkciji, situacija znatno poboljšana. Ovde se ne zaustavljamo, već ćemo težiti da radimo još više uz podršku Ministarstva sporta i drugih državnih institucija i podižemo sistem sporta na viši nivo.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track