Vojvođani traže zabranu MMA borbi
Foto: Saša Pavlić Kurir

Zahtev

Vojvođani traže zabranu MMA borbi

Ostali sportovi -
U otvorenom pismu koje je potpisala Marinka Čobanu, pokrajinski sekretar, od Marićeve se traži da "na taj način ispoštuje Zakon o sportu koji decidirano zabranjuje bavljenje ovakvim borbama"

Povodom MMA borilačkog meča koji je u subotu održan u hali Pionir, vojođanski Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zatražio je od ministarke za omladinu i sport Alise Marić da MMA izbaci sa liste sportskih grana.

U otvorenom pismu koje je potpisala Marinka Čobanu, pokrajinski sekretar, od Marićeve se traži da "na taj način ispoštuje Zakon o sportu koji decidirano zabranjuje bavljenje ovakvim borbama". Evo šta se navodi u pismu, nakon pomenutog uvoda:

"Kako je poznato, MMA se bazira na slobodnoj brobi dva borca koji se odvija u osmougaonom kavezu (oktagon). Samo i me MMA ("Mixed martial arts") znači mešavinu više borilačkih veština koje praktično čine borbu potpuno slobodnom i dozvoljava udarce i zahvate koji mogu dovesti do teških povreda, pa i smrtnog ishoda, o čemu svedoče brojne činjenice. Zakon o sportu je, prepoznajući štetnost i društvenu opasnost ovakvih borbi, sa namerom da zaštiti pre svega mlade ljude i sportiste od povređivanja i brutalnosti, doneo odredbu koja je sazdržana u članu 158, stav 6, a koja glasi: "Zabranjeno je organizovanje bilo kakve sportske priredbe koja se temelji na tzv. slobodnoj borbi dva ili više lice (borbe u kavezu), kao i učešće u takvoj priredbi", te je za nepoštovanje ove odredbe utvrdio i prekršajnu novčanu kaznu za organizatora ovakvog takmičenja od 100.000 do milion dinara.

Kako je gore navedeni Pravilnik o sportskim granama Ministarstvo donelo posle stupanja na snagu Zakona o sportu, uvrštenje MMA u sportske grane koje prepoznaje Republika Srbija predstavlja praktično kršenje zakona o sportu. Na osnovu takvog Pravilnika o sportskim granama, u Agenciji za privredne registre je i na teritoriji AP Vojvodine registrovano nekoliko sportskih klubova za granu sporta "MMA borilački sport", a sada postoji i savez na pokrajinskom nivou, dok se protivno Zakonu održavaju javne priredbe MMA kakva je bila i poslednja u hali Pionir u Beogradu.

Stoga je Pokrajinski sekretar za sport i omladinu dužan da reaguje, što ovim putem i činimo inisistirajući na što bržoj intervenciji resornog Ministarstva i eliminisanja MMA iz Pravilnika o sportskim granama. Smatramo da je dužnost Ministarstva omladine i sporta da poštuje sve zakone, a posebno zakon iz svoje oblasti čiji je predlagač bio. Stoga vas javno pozivam da preispitate Pravilnik o sportskim grana u Republici Srbiji i MMA i slične borbe izbacije sa spiska spornih grana", navodi se u pismu Marinke Čobanu Alisi Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track