VREME JE ZA NOVO ZLATO: Srpkinje spremne i motivisane! Koje selekcije će odbojkašicama biti prepreka do nove medalje!
Foto: OSSRB

počinje ep

VREME JE ZA NOVO ZLATO: Srpkinje spremne i motivisane! Koje selekcije će odbojkašicama biti prepreka do nove medalje!

Ostali sportovi -

Odbojkašice Srbije otputovale su na Evropsko prvenstvo koje će od 15. avgusta do 3. septembra biti održano u Belgiji, Italiji, Estoniji i Nemačkoj.

odbojkašice Srbije
foto: OSSRB

Srpkinje, aktuelne svetske šampionke, su uz Italiju, Poljsku i Tursku među glavnim favoritima za zlatnu medalju. Titulu sa EP održanom pre dve godine u Beogradu brani selekcija Italije predvođena sjajnom Paolom Egonu. Srpske odbojkašice nalaze se u grupi A, u Gentu u Belgiji, zajedno sa selekcijama domaćina, Slovenije, Poljske, Ukrajine i Mađarske.

Po četiri najbolja tima plasiraće se u osminu finala EP. Ukrštaće grupe A i C, kao i B i D. Mečevi osmine i četvrtfinala na programu su u Firenci i Briselu, a polufinale, finale i duel za bronzu po rasporedu su u glavnom gradu Belgije. Selektor Srbije Đovani Gvideti na EP odveo je iskusnu ekipu, uz nekoliko mladih odbojkašica - Maju Ognjenović i Bojanu Drču (dizači), Tijanu Bošković i Anu Bjelicu (korektori), Teodoru Pušić i Aleksandru Jegdić (libera), Jovanu Stevanović, Minu Popović, Maju Aleksić i Henu Kurtagić (srednji blokeri) i Bianku Bušu, Saru Lozo, Katarinu Lazović i Aleksandru Uzelac (primači).

Katarina Lazović
foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Srbija ima tešku grupu, jer su tu selekcije Poljske i domaćina Belgije. Ukrštamo sa grupom C u kojoj je Turska sa našim bivšim selektorom Davideom Santarelijem, i sigurno je da će ove tri selekcije učiniti sve da ih izbegnu u četvrtfinalu. Tu su još reprezentacije Nemačke, Azerbejdžana, Češke, Švedske i Grčke.

Srpske odbojkašice su u jutarnjim časovima u utorak otputovale na Evropsko prvenstvo, a prvu utakmicu odigraće u petak protiv Ukrajine od 17.00 časova. Direktne prenose utakmica EP 2023. radiće RTS i TV Arena Sport.

Tijana Bošković
foto: OSSRB

Tijana Bošković, korektorka Srbije i najbolja odbojkašica sveta, veruje u dobar rezultat:

- Iza nas su četiri nedelje intenzivnog rada i priprema za EP. Ovo su ujedno bile i pripreme za olimpijske kvalifikacije. Prvu utakmicu igramo protiv Ukrajine. Naše ambicije su uvek najviše, tako će biti i ovog puta. Raduje me što su sve devojke motivisane. Dobro smo radile, nestrpljive smo i jedva čekamo da takmičenje počne.

A grupa Gent

Petak 18. avgust

Srbija - Ukrajina 17.00

Nedelja 20. avgust

Srbija - Slovenija 17.00

Ponedeljak 21. avgust

Srbija - Poljska 17.00

Sreda 23. avgust

Srbija - Mađarska 20.00

Četvrtak 24. avgust

Srbija - Belgija 20.00

Grupa A (Gent)

Belgija, Slovenija, Srbija, Poljska, Ukrajina, Madarska.

Grupa B (Verona, Monca, Torino)

Italija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, BiH, Švajcarska.

Grupa C (Dizeldorf)

Nemačka, Azerbejdžan, Turska, Češka, Švedska, Grčka.

Grupa D (Talin)

Estonija, Finska, Holandija, Francuska, Slovačka, Španija.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track