ZAVRŠEN SASTANAK! U Kraljevu odrzan sastanak Mreze za sport Stalne konferencije gradova i opstina
Foto: Privatna arhiva

ZAVRŠEN SASTANAK! U Kraljevu odrzan sastanak Mreze za sport Stalne konferencije gradova i opstina

Ostali sportovi -

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Ministarstvom sporta, Sportskim savezom Srbije, a uz podršku Grada Kraljeva, organizovala je sastanak Mreže za sport SKGO na temu: Saradnja lokalne samouprave i sportskih saveza - perspektive i izazovi u planiranju i finansiranju u oblasti sporta.

Cilj organizacije Mreža za sport je da se, kroz dijalog republičkih i lokalnih vlasti, otvori diskusija o zajedničkim ciljevima i zadacima vezanim za oblast sporta u lokalnoj zajednici, a sastanak je organizovan u okviru Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske. Prema rečima sekretara Mreže za sport SKGO Maje Knežević Romčević, cilj Mreže je saradnja između lokalnih samouprava i teritorijalnih sportskih saveza, planiranje, finansiranje, perspektive i izazovi.

Grad Kraljevo
foto: Privatna arhiva

- Mreža je važna zato što, kada govorimo o sportu na lokalu, govorimo o tome da li se naša deca i građani dovoljno bave sportom, da li smo obezbedili zajedničke i iste uslove za decu iz bogatih i siromašnih porodica, da li imamo dovoljno sportske infrastrukture, zapravo govorimo o tome da li smo sposobni da razvijamo mlade talente, kao i trenere, i da ih zadržimo, pogotovo u manjim samoupravama. Prošle godine izdvojeno je nešto više od 130.000.000 evra, što nisu mala sredstva, i zato je važna mreža gde se predstavnici lokalne politike za sport i predstavnici teritorijalnih sportskih saveza redovno sastaju i razgovaraju o finansiranju, načinima realizacije i o tome da li su ta sredstva zaista dovoljna, da li su kvalitetno i efikasno utrošena, kazala je Maja Knežević Romčević.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek pozdravio je učesnike Mreže za sport, istakavši da je suština ovakvih panela da novac koji Vlada Republike Srbije izdvaja za sport i sportiste bude utrošen na najbolji način odnosno uložen u naše sportiste, koji će zahvalnost iskazati rezultatima. Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković zahvalio je Gradu Kraljevu i Sportskom savezu Kraljeva na srdačnoj dobrodošlici i pruženoj podršci u organizaciji ove značajne edukacije za sve pripadnike sportskih saveza, gde imaju priliku da se upoznaju sa načinom komuniciranja i pravilnikom koje priprema Ministarstvo sporta.

Grad Kraljevo
foto: Privatna arhiva

On je istakao da je Sportski savez Kraljeva značajan segment u Sportskom savezu Srbije, koji je sproveo mnogo akcija na lokalu, što ih dovodi u vrh teritorijalnih sportskih saveza.

- Trudimo se da pomognemo što je moguće više sportu, ali ono što je suština sastanka Mreže i ideja SKGO, kao i Sportskog saveza, ljudi sa kojima sarađujemo godinama jako uspešno, jeste da razmenimo iskustva. Dakle, sigurno je da Grad Kraljevo može biti primer dobre prakse u određenoj oblasti, ali i da svaki od gradova i opština koje se nalaze ovde nešto radi jako dobro i ta iskustva treba da iskoristimo i da nam na kraju SKGO, kao što to i čini, da neki od modela određenih odluka, primere dobre prakse i smernice koje će svima nama značiti, poručio je sa ovog skupa predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track