OGLASIO SE RUS SA KOJIM POLJAK NIJE ŽELEO DA SE RUKUJE: Objasnio je incident i otkrio kako će se sledeći put poneti prema Dudi
Foto: Printskrin/X

šah

OGLASIO SE RUS SA KOJIM POLJAK NIJE ŽELEO DA SE RUKUJE: Objasnio je incident i otkrio kako će se sledeći put poneti prema Dudi

Ostali sportovi -

Poljski velemajstor u šahu Jan-Kšištof Duda odbio je da se rukuje sa ruskimkolegom Denisom Hizmatulinom, na Svetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Samarkandu, u Uzbekistanu.

Denis Hizmatulin
foto: www.ruchess.ru

Posle tog incidenta oglasio se Denis Hizmatulin (39) i objasnio šta se desilo i kako će na sledećim turnirima postupati ako se sretne sa Poljakom.

- Ako ponovo budem u prilici da igram sa Dudom, ponovo ću mu pružiti ruku pre meča. Nisam bio uznemiren, niti sam se osetio uvređenim - rekao je ruski velemajstor Denis Hizmatulin i nastavio:

- Jan-Kšištof Duda odbio je da se rukuje sa mnom u Samarkandu. U zapadnoj štampi ovaj čin Poljaka izazvao je nalet divljenja i negodovanja zbog ponašanja Magnusa Karlsena (rukovao se sa Rusom pre početka meča op.a.), sa kojim sam igrao u narednom kolu. Počela je burna diskusija na društvenim mrežama, gde su počele da se otkrivaju činjenice da sam zajedno sa Sergejem Karjakinom više puta posetio zonu Specijalne vojne operacije u humanitarnim misijama. Posle toga, najpopularniji šahovski sajt www.chess.com poslao mi je elektronsku poštu u kojoj me obaveštava da mi je sada zabranjeno da učestvujem na nagradnim turnirima i u bilo kojoj društvenoj aktivnosti na njihovom sajtu.

Magnus Karlsen, Denis Hizmatulin
foto: Printskrin/Jutjub

Denis Hizmatulin ne želi da ruski mediji pišu loše o Janu-Kšištofu Dudi (25).

- Što se tiče mog mišljenja o Dudinoj odluci da se ne rukuje pre početka našeg meča, ja se, naravno, ne slažem sa njim, ali poštujem njegovo pravo, izražavajući neslaganje sa mojim stavom i mojim aktivnostima van šahovske table. Apelujem na ruske medije sa molbom da ne rasturaju i ne politizuju ovu situaciju, da ne vređaju poljskog velemajstora, a svakako da ne vređaju poljski narod u celini.

Jan Kšištof Duda, Denis Hizmatulin
foto: Printskrin/X

Rus je objasnio zašto će i sledeći put pružiti ruku Poljaku, iako se on sramno poneo.

- Ponovo ću se rukovati pred početak partije, ali ne zato što sam glup i naivan, i ne zbog hajke, već zato što me je tako naučio moj otac, kada me je učio šahu u ranom detinjstvu. Tome me je naučio i moj prvi trener. Postoje vrednosti koje nosimo tokom života. Takođe, neću pisati izjavu Etičkoj komisiji FIDE u kojoj tražim diskvalifikaciju za mog protivnika. Verujte mi, nisam bio uznemiren, nisam bio uvređen i sigurno nisam dobio moralnu štetu, nakon čega nisam mogao ni da spavam, ni da jedem - napisao je Hizmatullin u poruci koju je Sergej Karjakin objavio na svom Telegram kanalu.

FIDE je odlučila da ne sankcioniše nesportski potez Jana-Kšištofa Dude prema Denisu Hizmatulinu. Svetska šahovska federacija obrazlaže svoju odluku kontatacijom, da se rukovanje ne smatra obaveznim, a odbijanje da se to učini ne povlači bilo kakve posledice ili automatski gubitak meča. Naravno rival ima pravo da traži od etičke komisije sankciju, ali to mogućnost je ruski velemajstor odbacio u startu.

Kurir sport

00:27

PREDSEDNIK U RAŽNJU: S klincima igrao šah i košarku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track