OVA LEPOTICA POMERA GRANICE, ALI NE MOŽE U GINISOVU KNJIGU REKORDA: Razlog RAZBESNEO mnoge!
Foto: Instagram

žena zmaj

OVA LEPOTICA POMERA GRANICE, ALI NE MOŽE U GINISOVU KNJIGU REKORDA: Razlog RAZBESNEO mnoge!

Ostali sportovi -

Ruskinja Alina Pekova oborila је svetski rekord u alpinizmu!

Alina Pekova
foto: Printskrin/Instagram/Alina Pekova

Prelepa Alina Pekova postala je prva žena koja je za jednu sezonu, koja traje samo tri ipo meseca, uspela da osvoji osam najviših vrhova sveta. Svi oni su iznad 8.000 metara nadmorske visine, četiri u Nepalu i četiri u Pakistanu.

Nažalost Alina Pekova neće biti upisana u zvaničnu Ginisovu knjigu rekorda iz samo jednog razloga - što je Ruskinja. A, Rusija je i u ovoj kategoriji pod sankcijama.

- Najteža stvar tiče se porodice. Ovo prilično opasna aktivnost i najbliži uvek najviše brinu. Postoji cilj, idete ka ovom cilju, zaspite sa ovim ciljem, budite se sa ovim ciljem, sa ovim mislima, sa ovom željom, sa ovim snom - rekla je Alina Pekova.

Alina Pekova je sa Kavkaza, iz oblasti Kabardino-Balkarija. Bavi se ovim teškim i po život opasnim sportom. Prvi vrh koji je osvojila bio je Elbrus 2017. godine, a onda je krenula da niže uspehe.

Posle Elbrusa usledio je vrh Kazbek. Sledeći uspon je bio na Kilimandžaro, najviša tačka na afričkom kontinentu. Zatim je usledilo osvajanje vulkana Ohos del Salado u Čileu, odmah potom i čuvena Akonkagva u Argentini.

Potom je Alina Pekova stigla do Nepala i planinskog lanca Himalaja. Prvi vrh koji je osvojila bio je Anapurna. Tamo je sa članovima ekspedicije igrala odbojku. Naredni poduhvat bio je najviši vrh sveta Everst, na koji se popela u istom danu kada i na vrh Lhotse. Usledilo je i penjanje na čuveni K2.

- Rano ujutru 18. maja stajala sam na najvišem vrhu sveta i slušala tišinu. Teško je objasniti kako se osećate kada shvatite da vam se san ostvario. I ovog puta je sve ispalo kako je planirano. Uveče istog dana popela sam se na Lhotse, što je rezultiralo da u istom danu osvojim dva vrha visoka 8.000 metara - otkrila je Alina u razgovoru za portal Gorjankabr i dodala:

- Naš odnos prema ljudima koji su u blizini se menja. Zavisimo jedni od drugih, slušamo, pokušavamo da osetimo stanje druge osobe. Svaka planina je moj učitelj, posle još jedne ekspedicije osećam da se menjam i ja i moj odnos prema svetu. Ovde smo pravi i možda bliži Bogu.

Finale rute bio je vrh Makalu – peti najviši osmohiljadnik na svetu, na koji se Alina popela 29. maja. Uz sebe, Ruskinja je imala ekipu Šerpasa koje joj je obezbedila agencija preko koje je ugovorila veliki podihvat.

Alina Pekova rođena је u selu Čegem, osnovnu i srednju školu završila je u gradu Naljčiku. Kao dete, bavila se ritmičkom gimnastikom i tenisom. Nakon što je diplomirala na odeljenju za engleski jezik Filološkog instituta KBSU, osnovala je sopstveni biznis i već nekoliko godina živi na relaciji - Naljčik - Moskva.

- Postoji mišljenje da, popevši se na najviši vrh sveta, više nema čemu da se teži. Mnogi moji prijatelji planinari kažu da se posle Everesta „povlače iz karijere“. U osnovi se ne slažem sa ovim. Postoji mnogo više zanimljivih i impresivnih vrhova, često ne inferiornih po težini. Uvek postoji nešto čemu treba težiti. Naravno, vodim određeni stil života, posvećujem dovoljno vremena fizičkom treningu - kardio treningu i treningu snage skoro svaki dan. Mislim da sam zbog toga prilično otporna - otkrila je Alina Pekova.

Kurir sport / A.R.

00:17

Ruskinja otkrila razlog zbog kojeg želi da živi u Srbiji zauvek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track