DAN KADA JE SRBIJA NAMESTILA MEČ SA HRVATSKOM?! "Vujoviću, prodao si nas Hrvatima" Skandal zbog kog se najbolji ODREKAO Srbije
Foto: Starsport

čuveni kontroverzni meč

DAN KADA JE SRBIJA NAMESTILA MEČ SA HRVATSKOM?! "Vujoviću, prodao si nas Hrvatima" Skandal zbog kog se najbolji ODREKAO Srbije

Ostali sportovi -

"Naš selektor Vujović nam je na ručku pre utakmice rekao da smo u takvoj situaciji da nama pobeda ništa ne znači, a da bi nam Hrvati znali da vrate kad-tad ako pustimo"

Na današnji dan pre 18 godina odigrana je jedna od najkontroverznijih utakmica srpskog rukometa, možda i sporta, glasi početak teksta Monda na ovu temu.

U švajcarskom Sankt Galenu odlučivao se poslednji putnik u polufinale Evropskog prvenstva u rukometu, a sudbina je htela da poslednja prepreka Hrvatskoj bude Srbija i Crna Gora.

Hrvatskoj je bila potrebna pobeda za prolazak dalje, dok je SCG u tom trenutku bila otpisana jer je zabeležila tek jednu pobedu, dok nijednu nije prenela u drugu fazu takmičenja.

Ipak, gledali smo "mušku" utakmicu u kojoj je na poluvremenu bio egal, da bi u nastavku Hrvati došli do pobede od 34:30, samim tim i prolaska u polufinale (gde su na kraju osvojili samo "drvenu" medalju), ali je nakon svega bilo optužbi da je Srbija "pustila" komšije.

Arpad Šterbik, Španija
foto: Profimedia

Kontroverzu je izazvao tadašnji čuvar mreže naše reprezentacije Arpad Šterbik koji je u burnoj izjavi za "Sportski žurnal" od pre 18 godina ispričao da je selektor Veselin Vujović tražio da "puste" Hrvatsku:

"Hrvatima je pobeda značila polufinale, a nama gotovo ništa. Naš selektor Vujović nam je na ručku pre utakmice rekao da smo u takvoj situaciji da nama pobeda ništa ne znači, a da bi nam Hrvati znali da vrate kad-tad ako pustimo. Pred samu utakmicu to je u svlačionici tražio i predsednik Micić. Pitali smo gde je Vujović, a rekli su da mu je neugodno da uđe i da čeka kao i Hrvati da vidi šta smo odlučili", kazao je tada Šterbik.

Veselin Vujović
foto: AP Piotr Hawalej

Vujović je odmah demantovao ove informacije: "Ako sam već prodao meč Hrvatima, to znači da me oni nikada ne bi mogli da me cene kao čoveka. Ako si prodao svoje ljude, onda ćeš sigurno i njih prodati. Zar mislite da bi mene Zagreb doveo za tako nešto kao nagradu da budem njihov trener. Žao mi je što je do toga došlo i što je na moju karijeru bačena ljaga", naveo je on.

Identična reakcija bila je i iz Rukometnog saveza Srbije i Crne Gore gde je predsednik Zoran Mićović dodao da se radilo o "proveri motivacije igrača", dok je kapiten Žikica Milosavljević istakao: "Oni su tada kao došli u svlačionicu s namerom da nas motovišu za meč. Ali zašto bi dolazili da nas motivišu za utakmicu protiv Hrvatske, kada za takav duel ne treba motivacije", pričao je iskusni rukometaš nakon velikog skandala o kom je bio obavešten i EHF.

Dogovore je demantovao i Zoran Gobac, koji je rekao da se tu radilo u sklopu "unutrašnje borbe političkog i sportskog odvanja Crne Gore od Srbije", čime su pojedini tražili način da se "operu", dok je Arpad Šterbik bio jako nervozan i ponavljao je čak i Petru Metličiću pred meč: "Braco, ja vam utakmicu neću pustiti!". I kaže da nije znao o čemu se radi...

Arpad Šterbik
foto: EPA

Arpad Šterbik je Mađar iz Sente koji je uprkos željama RS Mađarske želeo samo da brani za SR Jugoslaviju, potom Srbiju i Crnu Goru. Nikada nije branio za Mađarsku, nego je postao "Španac" 2008. posle skandala sa Hrvatskom.

"Arpad je velik sportista i iznenadila me njegova izjava. Nisam znao šta se dogodilo u njihovoj svlačionici. Pitao sam i ostale naše igrače znaju li o čemu se radi, ali niko nije imao pojma. Oni su u SCG očito nešto počeli 'muljati' već tada, jer su bili izvan igre za polufinale. Utakmicu nam igrači nisu pustili, ali bili su sigurno uzdrmani time što im je rečeno u svlačionici...", naglasio je tada kapiten reprezentacije Hrvatske.

Ipak, Arpad Šterbik je ostao pri svoje i odlučio je da se povuče iz reprezentacije posle tog turnira, a od 2008. do 2020. godine stajao je na golu Španije. Karijeru je završio 2020. godine u Vespremu, gde je i danas trener golmana.

Važi za jednog od najboljih golmana u 21. veku, a sa reprezentacijom Jugoslavije ima dve bronze sa Svetskog prvenstva, dok sa Španijom ima svetsko zlato i bronzu, odnosno zlato i srebro sa Evropskog prvenstva. Što se tiče klupske karijere, tri puta je osvajao Ligu šampiona u Siudad Realu.

Kurir sport / Mondo, M. V

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track