IMA 52 GODINE, ALI I DALJE LETI! JAPANCU SE DIVI CEO SVET: Neuništiv je, a bavi se sportom OPASNIM PO ŽIVOT!
Foto: Kenjiro Matsuo / AFLO / Profimedia

kamikaza

IMA 52 GODINE, ALI I DALJE LETI! JAPANCU SE DIVI CEO SVET: Neuništiv je, a bavi se sportom OPASNIM PO ŽIVOT!

Ostali sportovi -

Skijaški skokovi nekada je bio sport veoma popularan i omiljen u Srbiji. Oni koji i danas prate ovu ekstremnu i po život opasnu sportsku disciplinu dobro se sećaju Norijakija Kasaija.

Norijaki Kasai
foto: YUTAKA / AFLO / Profimedia

Japanac je na pragu 52. rođendana, a i dalje skače sa velikih skakaonica. Neko će reći da su japanski sportisti čudo. Stvarno i jesu, dugo traju. Fudbaler Kazujoši Mijura aktivno igra fudbal u portugalskom drugoligašu Oliveirenseu, a za koji će dan proslaviti 57. rođendan! Teniserka Kimiko Date se sa 38 leta vratila na terene i igrala do 47. godine.

Norijaki Kasai u junu će proslaviti 52. rođendan, a i danas drži časove iz skijaških skokova nadolazećim generacijama u "zemlji izlazećeg sunca". Pre nekoliko dana vremešni Japanac bio je učesnik takmičenja na "TVh Cup" na kultnoj skakaonici u Saporu.

Reč je o vrlo jakom prvenstvu u Japanu i malo ko je očekivao da će pobedu odneti čovek u šestoj deceniji života. Kasai je u prvoj seriji skočio 125 metara i bio na četvrtom mestu. U vođstvu je tada bio 28-godišnji Jukija Sato, dobro poznato ime, čovek sa dve pobede u Svetskom kupu. Ali, kada je usledila druga serija, 23 godine stariji Kasai je pokazao koliko je moćan, jer je leteo čak 130 metara. To je bilo dovoljno za prvo mesto na pobedničkom postolju.

- U prvom pokušaju sam bio nervozan i grešio sam. Uspeo sam ipak da izborim dobru poziciju za nastavak. Nisam u drugoj seriji osećao pritisak, bio sam koncentrisan i razmišljao da, ako se stvari budu razvijale kako treba, mogu iz drugog plana doći do pobede. Nisam mislio da mogu skočiti 130 metara, ali - izjavio je Norijaki Kasai.

Prasnuo je Japanac u tom trenutku u smeh, ne verujući ni sam koliko je dobar. Ovim trijumfom izborio pravo da skače u kvalifikacijama dva takmičenja Svetskog kupa u Saporu, 17. i 18. februara. Prošle godine nije uspeo, jer je bio 51. Nedostajalo mu je samo jedno mesto da uđe u glavni izbor.

Ako ove godine Norijaki Kasai izbori glavno takmičenje, srušiće vlastiti rekord kao najstariji učesnik Svetskog kupa. Poslednji put je skakao 2020. godine, takođe u Saporu, tada kao 47-godišnjak. Bio mu je to 569. start u Svetskom kupu čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, ne samo kad su u pitanju skijaški skokovi, već sva takmičenja pod okriljem Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Naravno, nisu to jedini rekordi koje drži Japanac. Najstariji je čovek koji je pobedio u Svetskom kupu (Ruka, 42 godine i 176 dana), najstariji koji je stajao na pobedničkom postolju (Planica, 44 godine i 293 dana), te najstariji osvajač olimpijske medalje u skijaškim skokovima (Soči, 41 godina i 254 dana).

Bio je učesnik na osam zimskih olimpijskih igara, što je takođe rekord koji deli s nemačkom takmičarkom u brzom klizanju Klaudijom Pehštajn.

Norijaki Kasai
foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

A koliko Kasaji i na pragu 52. rođendana ozbiljno shvata treninge i takmičenja, najbolje pokazuje njegova izjava:

- Trčim više nego pre, a kako mi se fizičko stanje popravlja, počeo sam da uživam u kondicionim pripremama. Samo u januaru sam ukupno pretrčao 150 kilometara, tako da je moje telo u dobrom stanju. Izgubio sam pet kilograma u mesec dana i to mi daje samopouzdanje. Usredsređen sam i psihički stabilan.

Uoči poslednjeg takmičenja na vaganju je imao 59,3 kg, samo 100 grama iznad težine koju je imao kad je pobeđivao u Svetskom kupu.

- Uveren sam da ću proći kvalifikacije u Saporu. Lane sam plakao kad nisam uspeo. A sad imam snažnu želju da osvojim bodove, te uđem u reprezentaciju i za ostala takmičenja u Svetskom kupu, posle Sapora - rekao je Kasai.

Nema sumnje da bi Norijakija Kasaija dočekale ovacije bilo gde u Evropi da se pojavi. Mada po uspesima zaostaje za mnogim drugim skakačima, među obožavateljima skijaških skokova uvek je imao kultni status.

- U početku mi je bilo malo neugodno kad su me strani mediji počeli nazivati legendom jer sam smatrao da je ta reč preteška za mene. Ali danas sam ponosan, počašćen i srećan što me tako doživljavaju. Marljivo treniram jer želim da živim u skladu s tim statusom.

Norijaki Kasai
foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Norijaki Kasai rođen je u junu 1972., samo četiri meseca nakon što je japanski velikan Jukio Kasaja osvojio zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Saporu. U istom gradu Kasai je debitovao u Svetskom kupu pre punih 36 godina. Četiri godine kasnije osvojio je jedino veliko zlato u karijeri, pobedivši na Svetskom prvenstvu u letovima u Harakovu. Tamošnja letaonica Čertak bila je poznata po nesrećama, ali mladog Kasaija to nije brinulo.

- Mnogi su smatrali da je ta letaonica prilično opasna. Ali mene tokom celog prvenstva nije bilo nimalo strah - rekao je Kasai, kojem su novinari dali tada nadimak "kamikaza".

Na Novogodišnjoj turneji nikad nije slavio, ali je dvaput bio drugi - 1993. i 1999. godine. U prvih šest olimpijskih takmičenja osvojio je, pak, samo jednu medalju, timsko srebro u Lilehameru 1994. godine.

Ali, svojim sedmim Igrama, Kasai, sada već u petoj deceniji života, doputovao je u Rusiju, u Soči 2014. godine i osvojio prvo pojedinačno olimpijsko odličje - srebro. Ispred njega je tada na velikoj skakaonici bio samo Poljak Kamil Stok. Sve je još začinio i ekipnom bronzom, svojom trećom i poslednjom olimpijskom medaljom u karijeri. Zasad. Igre u Milanu i Kortini su za samo dve godine,

Kurir sport/Jutarnji list

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track