SRBIJA PALA U VATERPOLO KLASIKU: Delfine PETERCI skupo koštali, Hrvatska u polufinalu Svetskog prvenstva
Foto: EPA Yuri Kochetkov

VATERPOLO

SRBIJA PALA U VATERPOLO KLASIKU: Delfine PETERCI skupo koštali, Hrvatska u polufinalu Svetskog prvenstva

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentcije Srbije nije uspela da se plasira u polufinale svetskog prvenstva pošto je izgubila od selekcije Hrvatske sa 13:15 (4:4, 5:5, 1:2, 3:4).

Ipak, "delfini" su još nezreli za velika dela! Meč su prelomile odbrane sjajnog hrvatskog golmana Bijača, koji je uspeo da zaustavi i dva peterca u finišu meča i najzaslužniji je za pobedu svoje reprezentacije.

Izabranici Uroša Stevanovića u ovom spektakularnom meču u ključnim momentima nisu imali snage da ozbiljno zaprete protivniku.

Žestoka borba u "vaterpolo klasiku" vodila se od prvog minuta meča, a gledaoci su uživali u goleadi oba tima, pa su se tako mreže zatresle čak 18 puta u prvom poluvremenu.

U nastvu na scenu su stupili čuvari mreža. Igralo se gol za gol, a tek na dva minuta pred kraj meča "barakude" su uspele da se odlepe (12:14), a potom i slave u ovoj ludoj utakmici.

Najzaslužniji za plasman Hrvatske u polufinale bio je najbolji golman sveta Marko Bijač, koji je susret završio sa 10 odbrana. Pored dva odbranjena peterca, zaustavio je i osam udaraca kada se Hrvatska branila sa igračem manje i to je odlučilo pobednika.

Ključna je bila treća četvrtina, u kojoj je reprezentacija Srbije propustila veliku šansu da stekne možda i odlučujuću prednost. U tih osam minuta naš tim je šet puta imao igrača više i postigli smo samo jedan gol, dok je Hrvatska iz tri igrača više dala dva pogotka i dobila tu četvrtinu sa 2:1.

U poslednja dva minuta Hrvatska je ušla sa dva gola prednosti, a minimalna šansa da možda izborimo peterce propala je kada je Dušan Mandić zbog udaranja nogom protivničkog igrača isključen bez prava zamene.

Najbolji u selekciji Srbije sa tri pogotoka bio je Strahinja Rašović, dok su po dva postigli Dušan Mandić, Nikola Jakšić i Nemanja Vico.

Najefikasniji igrač na utakmici bio je hrvatski "bombarder" Loren Fatović strelac četiri pogotka, po tri su postigli Marko Žuvela i Rino Burić.

Srbiji sada predstoje utakimice za plasman od petog do osmog mesta.

1 / 9 Foto: EPA Yuri Kochetkov

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

8. minut - Biće jako teško u poslednjem minutu...

7. minut - Mandić je pokušao šraubom sa velike udaljenosti, ali pravo u Bijača... A onda i SPORNA SITUACIJA! Brutaliti je za Mandića i on je završio utakmicu! Gledao se VAR - o ovome će se pričati u narednom periodu! Lukić je precizan na naš tim (12:15).

6. minut - Delfini se muče sa postignu pogodak... Hrvatska stekla solidnu prednost na dva minuta do kraja meča (12:14).

5. minut - Žuvela pravi faul, isključen je treći put na meču i neće se više vraćati u igru: PETERAC ZA SRBIJU! Hrvatski golman brani peterac Rašoviću!

4. minut - Hrvatska precizna - Filipović ne može da zaustavi šuteve Fatovića (12:13).

3. minut - Mandić u pravom trenutku - sjajna blokada, a onda pogađa Strahinja Rašović (12:12).

2. minut - Opet Žuvela! (11:12).

1. minut - Igra se 5 na 5 - isključenje na obe strane! Faul Hrvatske i sada je 5 na 4! Rašović pogađa (11:11).

3. ČETVRTINA

8. minut - Hrvatski golman brani i neodbranjivo! Naši momci se muče sa postignu gol.

7. minut - Konačno gol za Srbiju - Vico (10:10). Loren Fatović dovodi "barakude" u vođstvo (10:11).

6. minut - Peterac za Srbiju - Mandić nije siguran ovog puta, golman brani ovaj munjeviti udarac.

5. minut - Ubović je fauliran, "barakude" sa igračem manje, a onda su sudije svirale i "dva metra", lopta je za Hrvatsku. Uroš Stevanović sada traži tajm-aut.

4. minut - Šta su naumili, to su spromevli u delo - Žuvela iskoristio kašnjenje u bloku naše odbrane (9:10).

3. minut - Na scenu su stupili - golmani! Upisuju se odbrane... Ivica Tucak uzima tajm-aut.

2. minut - Ni u drugom minutu nije bilo pogodaka...

1. minut - Čvrste odbrane na obe strane na početku drugog poluvremena.

Srbija, Hrvatska
foto: Pritnscreen

2. ČETVRTINA

8. minut - Imamo igrača više i peterac! Dušan Mandić je siguran (9:8). Izlokiran prvi napad Hrvatske, branimo se sa igračem manje, još 10 sekuni do kraja, i pogađaju! Bulić postiže pogodak (9:9).

7. minut - Ubović postiže još jedan gol, i "delfini" su opet u prednosti (8:7). Franko Lazić donosi još jedno izjednačenje na meču (8:8).

6. minut - Hrvatska u seriji - izjednačenje! (7:7).

5. minut - Fatović prcizan - smanjuje prednost "delfina" (7:6).

4. minut - Opet imamo igrača više, ali Ubović pogađa prečku! Ali Jakšić popravlja stavr (7:5).

3. minut - Vukićević je loše dodao loptu svom centru, lopta završava kod Luke Lončara koji je siguran (5:5). Sa druge strane Nikola Jakšić preuzima odgovornost i zatresao je mrežu "barakuda" (6:5).

2. minut - Đorđe Vučinić dovodi "delfine" u prvo vođstvo na meču (5:4).

1. minut - Serija promašaja na obe strane!

1. ČETVRTINA

8. minut - Strahinja Rašović poravnava rezultat na nekoliko sekundi do kraja prve deonice (4:4).

7. minut - Propao napad Srbije... sledi pokušaj hrvatskih vaterpolista, isključen je Mandić, ali "barakude" ne koriste tu prednost.

6. minut - Nemanja Vico! (2:3) Opet imamo igrača više posle faula nad Vicom, Ranđelović koristi tu prednost (3:3) i pogađa. Sjajnu seriju prekida Harkov koji je opet precizan u kontri... (3:4)

5. minut - Hrvatska napada, odličan blok Mandića, a onda i "izbacuje" na 20 sekundi igrača. Sa igračem više pokušava Drašović, ali pogađa stativu! Usledila je brza kontra i Harkov uvećava prednost rivala (1:3).

4. minut - Peterac za Hrvatsku - Vrlić je precizan (1:2).

3. minut - Rašović je pokušao, ali golman "barkuda" brani ovaj udarac. Iz sledećeg nadapa "delfini" poravnavaju rezultat - bomba Dušana Mandića (1:1).

2. minut - Žuvela postiže prvi gol na ovom meču - Hrvatska je iskoristila igrača više i došla u prednost (1:0).

1. minut - Prvi napad imaju "barakude"...

17.03 - Meč je počeo!

Srbija, Hrvatska
foto: Pritnscreen

UOČI MEČA

Klasik svetskog vaterpola, nakon što su obe ekipe izborile olimpijsku vizu, doneće odluku o tome ko će u borbu za medalje, odnosno u polufinale protiv Mađara ili Francuza.

"Hrvatska je ekipa vrhunskih pojedinaca koji se odlično poznaju. Jaka je svaka linija golman Bijač, jaki centri, odični šuteri. Najvažnija je odbrana, zajednička požrtvovanost u svakom momentu. Nema sumnje da nas čeka teška utakmica, ali ćemo sigurno učiniti sve da pobedimo i odemo u polufinale", istakao je u najavi meča srpski reprezentativac Đorđe Vučinić.

Svaki susret "delfina" i "barakuda" je priča za sebe, a rival je trenutno vodi 3:2 kada su mečevi na Svetskom prvenstvu u pitanju.

Selektor vaterpolista Hrvatske, Ivica Tucak je biranim rečima govorio o reprezentaciji Srbije uoči ovog susreta i naglasio da njegovi igraču treba maksimalno ozbiljno da pristupe ovom duelu.

"Ne treba mnogo trošiti reči o rivalu, bez obzira što od Olimpijskih igara u Tokiju nisu osvojili medalju. Srbija je vaterpolo velesila i uvek imam sjajnu reprezentaciju. Što se nas tiče mi smo, verujem u energetskom pogledu spremni, mada nas je Evropsko prvenstvo 'izmasakriralo', kako fizički, tako i psihilki, ali ne treba se sada na to vraćati. Mislim da smo se odmorili, da su igrači spremni i svesni što nas čeka", rekao je Tucak.

Vaterpolo, Srbija
foto: Marcel tel Bals MTB-Photo

KLADIONICE DAJU PREDNOST DELFINIMA

Ako je verovati bukmejkerima - čeka nas prava drama i "rat" u bazenu, ali je Srbija blagi favorit protiv finaliste nedavno završenog Evropskog prvenstva. Više o tome pročitajte na OVOM LINKU.

SRBIJA I HRVATSKA IMAJU VIZU ZA PARIZ

Srbija je izborila direktan plasman u četvrtfinale planetarnog šampionata i olimpijsku vizu za Igre u Parizu, pošto je osvojila prvo mesto u grupi C, dok je Hrvatska trijumfom protiv Kine pored plasmana u četvrtfinale SP izborila i učešće na OI u Parizu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track