LEGENDARNI IGOR MILANOVIĆ BRUTALNO REALAN: Gde je Marko Radulović? Nemamo više veliki kvalitet u vaterpolu!
Foto: Starsport

objektivno

LEGENDARNI IGOR MILANOVIĆ BRUTALNO REALAN: Gde je Marko Radulović? Nemamo više veliki kvalitet u vaterpolu!

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentacija Srbije ponovo je razočarala, ovaj put na Svetskom prvenstvu Dohi, ispadanjem u čevrtfinalu i porazom od Hrvatske (13:15).

Ni na četvrtom od pet velikih takmičenja posle Olimpijskih igara u Tokiju Srbija nije ušla u medalju. Podatak koji bi trebalo da zabrine dobrano sve u Vaterpolo savezu Srbije i struci.

Igor Milanović
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Legenda ovog sporta i jedno od najvećih imena srpskog vaterpola Igor Milanović (58) zabrinut je za budućnost.

- Prvo treba čestitati VSS i igračima na plasmanu na OI u Pariz. Taj prioritet je ispunjen i na neki način to je pozitivna refleksija sa dva takmičenja koja smo gledali u ovih mesec dana. Ono što sam video pred odlazak na SP, a prilično me je začudilo jeste izostanak Marka Radulovića. Sad nije bio trenutak kada se biraju i proveravaju igrači - rekao je za Kurir Igor Milanović i nastavio:

- Imao je lošu statistiku na EP, protiv Mađara je ispustio penal, što može svakom da se desi. Ako se menja sastav od EP do SP, to znači da se negde lutalo. Nije normalno menjati Radulovića. Momak ima 23 godine, igrao je kod Uroša Stevanovića godinama u Kragujevcu... Selektor bi trebalo da ga poznaje...

Marko Radulović
foto: Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Igor Milanović sa stručne strane nastavlja da analizira igru srpske vaterpolo reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru.

- Gledajući ekipu liči da postoji potencijal, da oni igraju dobro, ali da prave iskre za najveća dostignuća nema! Koji je razlog, ne znam! Ne mogu napamet da pričam i da kritikujem. Ne želim da budem negativan. Očigledno je da tu nešto fali. Kod Italijana, Hrvata i Španaca se vidi iskra za pobedom, kod nas nekako toga ima, ali nije to nivo koji treba za najveće domete.

Srbija je u vaterpolu uvek imala lidere. Bio je to Igor Milanović u svojoj generaciji, kasnije su došli Aleksandar Šapić, Dejan Savić i Vladimir Vujasinović, posle smo imali plejadu velikih asova i generaciju koja je ujedinila triplu krunu, evropsko, svetsko i olimpijsko zlato.

- Mi plaćamo ceh nepravovremene smene genracija. Da olakšam dušu, teško je imati generaciju poput one koja je imala četiri do pet igrača koji su bili najbolji na svetu na svojoj poziciji. Mislim na Dušana Pijetlovića kao centra, na Andriju Prlainovića i Filipa Filipovića na desnoj i levoj strani, golmana Slobodana Sora, Stefana Mitrovića...

Nikola Jakšić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Nikola Jakšić i Dušan Mandić prve su zvezde nove generacije srpske vaterpolo reprezentacije. Međutim, nešto nedostaje...

- Mandić je igrao dobro, Jakšić takođe. Njihova igra bila je na veoma viskom nivou,ali... Mislim da njih dvojicu nema ko da prati. Nedostaje nam više igrača tog kvaliteta. Da imamo još dvojicu, ili trojicu koji bi umeli da potegnu to bi onda bilo nešto drugo. Nedostaje nam agresivnost i probojnost, dubina u napadu kroz centre.

Nemanja Vico
foto: VSS Marcel ter Bals

Tu je naš sagovornik zastao... U svojoj mladost Igor Milanović bio je univerzalan igrač. Mogao je jednako kvalitetno da igra na bekovskim pozicijama, ali i na mestu centru. Bio je neverovatan i unikatan.

- Da se razumemo, naši centri Nemanja Ubović i Nemanja Vico su divni momci. Poštujem ih obojicu, dobar sam prijatelj sa ocem jednog od njih, ali sa njima Srbija nema robusnost i dubinu. Mučimo se sa komunikacijom između vanjskih igrača i centara. Da tu imamo jednog Vrlića ili Kakarisa koji su robusni i teški centri... Nažalost, nemamo igrače takvog profila i zato su nam bekovi dalje od gola i zbog toga trpe Mandić i Jakšić.

Dušan Mandić
foto: VSS Marcel ter Bals

Nastavio je da pogađa u srž problema srpske vaterpolo selekcije Igor Milanovića.

- Ne mogu njih dvojica (Mandić i Jakšić op.a.) da siluju šut. Trebalo bi da su makar metar ili dva bliže golu protivnika. A, to se dobija kada imate robusnost na centarskim pozicijama. Jedno je kad centar stoji na dva metra, ili se bori za poziciju na tri ili četiri metra. To je problem koji se oseća non-stop, ali ne bih da idem u dublje analize. Dovoljno je i ovo što sam rekao.

Pitali smo Igora Milanovića ima li u mlađim kategorijama igrača koji bi mogli da budu profil centara koji treba reprezentaciji.

- Iskren da budem, s obzirom da sam poslednjih godina u inostranstvu, nemam dobar uvid u juniorske i kadetske selekcije. Svakako, treba da nađemo takvog igrača, da ga napravimo. To je odlično pitanje za struku u srpskom vaterpolu. Video sam da je nedavno bio neki seminar. Bio sam tada u Peruu, nisam mogao da dođem. Mislim da je Aleksić dao neki izveštaj o projekciji za budućnost srpskog vaterpola i toga bi trebalo da se držimo.

Na početku razgovora Igor Milanović dotakao se izostanka Marka Radulovića, a sada je pohvalio odluku selektora Uroša Stevanovića da na SP povede dvojicu veoma mladih vaterpolista.

- Nije loše što su u Kataru bili klinci iz Partizana mali Petar Jakšić i Luka Gladović. Ako je projekcija da su vrhunski vaterpolisti... To je dobro što su vođeni.

Vaterpolo Srbija, Uroš Stevanović
foto: VSS Marcel ter Bals

Olimpijske igre su sledeće veliko takmičenje. Srbija gotovo da je zaboravila na odličja sa EP i SP, a u Parizu brani zlato.

- Svaka medalja sa velikih takmičenja biće ogroman uspeh za nas. Vidimo i sami dokle smo došli, ispadamo u četvrtfinalima i čekamo tu medalju kao ozebao sunce. Ta medalja kad bude došla, bićemo mnogo srećni. Na svako veliko takmičenje treba ići sa željom da se dođe do kraja, ali mi ne posedujemo kvalitet koji smo pre imali - zaključio je Igor Milanović.

Kurir sport/A. Radonić

03:39

Nikola Rađen pratio finalnu utakmicu na Olimpijadi sa decom iz vaterpolo kampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track