ONI SU NAJBOLJE ŠTO SRBIJA IMA: Nikad veća konkurencija i nikad teži izbor! Ovo je lista 20 najuticajnijih srpskih sportista
Foto: Kurir, EPA/Sascha Steinbach, AP/Martin Meissner

PONOS

ONI SU NAJBOLJE ŠTO SRBIJA IMA: Nikad veća konkurencija i nikad teži izbor! Ovo je lista 20 najuticajnijih srpskih sportista

Ostali sportovi -

Kad je sam vrh liste u pitanju, sve je jasno - Novak Đoković, Nikola Jokić i Ivana Španović su krem našeg sporta

Posle funkcionera i trenera, došlo je vreme da izaberemo 20 najmoćnijih srpskih sportista, iako je lista od 20 isuviše mala da na nju stavimo sve one koji imaju velike rezultate i zasluge što se ponosimo srpskim sportistima gde god da se pojave.

Čini se da je kod sportista bilo najteže odabrati njih 20. S trenerima i funkcionerima sve je išlo lakše, ali kod aktera na terenu bilo je najviše dileme.

Jedino je nije bilo povodom prve tri pozicije - tu su bez premca Novak, Jokić i Ivana. Podatak da sve više medalja osvajamo na OI, kao i bitnim evropskim i svetskim takmičenjima dovodi nas do toga da bismo bez problema mogli da napravimo listu i 50 vrhunskih srpskih sportista koji su u svojim disciplinama u svetskom vrhu.

Da ne dužimo mnogo, ovo je Kurirova lista 20 najuspešnijih i najuticajnijih sportista. Kriterijumi kojima smo se vodili su, naravno, postignuti rezultati, kontinuitet tih rezultata, pozicija na kojoj se nalaze i njihov uticaj na celokupan srpski sport.

1. Novak Đoković

Novak Đoković
foto: Oscar J. Barroso / Zuma Press / Profimedia

Nije bilo nikakve dileme ko je na vrhu liste. Đoković je na istom mestu i kad se gleda svetska lista najboljih sportista, pa tako automatski i na listi najboljih u svojoj državi mora da se nađe na broju 1. Novak u 37. godini i dalje dominira svetskim tenisom i nema nameru da se zaustavi. Njegov uticaj na celo naše društvo je ogroman. Fenomen.

2. Nikola Jokić

Nikola Jokić
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Odmah iza Đokovića nalazi se najbolji košarkaš na svetu. Ne bi bila greška ni da deli poziciju broj jedan s Novakom. Nikola Jokić godinama čini čuda u NBA ligi, uživanje je gledati srpskog asa, koji je od ispodprosečnog tima Denvera napravio jednu od najjačih franišiza u elitnom takmičenju.

3. Ivana Španović

Ivana Vuleta, Ivana Španović
foto: @starsport

Dama koja traje duže od decenije u samom vrhu svetske atletike i bez ikakve sumnje jedna od najboljih sportistkinja koje je naša država ikad imala. Ivana će na Olimpijskim igrama imati prilike da stavi krunu na veličanstvenu karijeru. Ponos srpske, evropske i svetske atletike, kako po rezultatima, tako i po ponašanju tokom karijere.

4. Dušan Tadić

Dušan Tadić
foto: FSS

Kapiten reprezentacije Srbije u fudbalu takođe traje već deceniju i po i nalazi se na vrhunskom nivou. Gde god je igrao, ostavljao je veliki trag, a posebno ga krasi to što u dresu Srbije uvek pruža vrhunske igre. Sad je vođa Fenerbahčea, koji vodi ka titulu posle 10 godina posta ovog kluba u Superligi Turske, a onda ga čeka Euro sa "orlovima".

5. Dušan Vlahović

Dušan Vlahović
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Podatak da je u protekle dve godine jedan od fudbalera o kojima se najviše pisalo u svetskoj javnosti dovoljno govori... Gotovo da nema velikog evropskog kluba koji nije izrazio interesovanje za Dušana u nekom periodu. Srpski as igra sjajno u dresu Juventusa, koji mu je ponudio i novi ugovor, ali pitanje je da li želi da ostane u Torinu i u narednim sezonama.

6. Bogdan Bogdanović

Bogdan Bogdanović
foto: Wu Zhuang / Xinhua News / Profimedia

Kupio je celu naciju odnosom prema srpskom dresu i činjenicom da ne dovodi u pitanje igranje za reprezentaciju. Dostigao je takav nivo da ga brojni stručnjaci smatraju najboljim šestim igračem u NBA ligi, što je neverovatno priznanje. Da li će tu titulu i osvojiti, saznaćemo na kraju sezone, ali svakako se Bogdan sjajno pozicionirao u najjačoj ligi sveta.

7. Tijana Bošković

Tijana Bošković
foto: OSSRB

Devojka koja ispisuje istoriju odbojke! Malo je ljudi koji su pomerili granice u nekom sportu na svetskom nivou, a jedna od tih osoba je upravo Tijana. Podatak da dobija ugovor kakav nijedna odbojkašica nikad nije dobila dovoljno govori. S reprezentacijom Srbije juriša na olimpijsko zlato, kako bi kompletirala apsolutno sve trofeje u karijeri.

8. Aleksandar Mitrović

Aleksandar Mitrović
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Transfer u Saudijsku Arabiju šokirao je sve, ali kada vidimo Mitrovu dominaciju u tamošnjoj ligi - postaje nam jasnije zašto se odlučio za odlazak u Al Hilal. Takođe je veliki faktor i novac koji je dobio, a on iznosi neverovatnih 25 miliona evra po sezoni. To dovoljno govori o moći sjajnog srpskog napadača. Za reprezentaciju igra vrhunski svaki put kada obuče državni dres.

9. Dušan Mandić

Dušan Mandić, Vaterpolista
foto: Nikola Anđić

Važnost vaterpola u Srbiji i činjenica da smo apsolutni vladari ovog sportu u prethodnih dvadesetak godina implicira da je neophodno da se neki vaterpolista visoko pozicionira. Nema nikakve dileme da je trenutno broj jedan Dušan Mandić. Njegove reči van bazena imaju izuzetno velik odjek i često je u žiži, kako zbog jakih reči, tako i igara...

10. Sergej Milinković-Savić

Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić
foto: Starsport

Ono što važi za Vlahovića kad je reč o interesovanju velikana evropskog fudbala, odnosi se i na Milinković-Savića. Međutim, Sergej je odlučio da pođe putem arapskih miliona i odrekne se velike karijere u evropskom fudbalu. Bar u ovom momentu. Ozbiljan trag moguće je ostaviti samo u nekom evropskom gigantu, a sve više je priča o njegovom povratku iz Arabije.

11. Strahinja Stojačić

Strahinja Stojačić
foto: FIBA 3x3

Najbolji basketaš na svetu! To dovoljno govori ko je i gde se nalazi Strahinja Stojačić u srpskom sportu i svetskom basketu. Gde je stao Domović-Bulut, tu je nastavio neverovatni Stojačić. Olimpijski komitet Srbije ga je proglasio najboljim srpskim sportistom u timskim sportovima u 2023. godini. Višestruki evropski i svetski šampion sa Srbijom.

12. Aleksa Avramović

Aleksa Avramović
foto: Starsport

Malo ko je uspeo ono što je Aleksa uradio za samo mesec dana u državnom dresu. Bez dileme možemo da kažemo - nijedan igrač nije toliko srčano nosio dres "orlova". Nikada! Zbog toga visoka 11. pozicija za Avramovića, vicešampiona sveta sa Srbijom i asa Partizana. Očekuje se još mnogo toga od njega u reprezentaciji...

13. Damir Mikec

Damir Mikec, streljaštvo, strelac
foto: SSS

Još jedan as koji traje dvocifren broj godina u svetskom vrhu u svom sportu. Srpski strelac ima neverovatan niz medalja iza sebe na najvećim takmičenjima. Srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju može da bude samo uvod u ono što nas očekuje na OI u Parizu. Mikec je odlično počeo ovu sezonu i biće jedan od glavnih favorita za zlato u Francuskoj.

14. Zorana Arunović

Zorana Arunović
foto: SSS

Uz rame Mikecu je i Zorana! Ponos srpskog streljaštva i sinonim za velike rezultate u neverovatnoj jakoj konkurenciji. Podatak da je višestruka evropska i svetska šampionka dovoljno govori ko je Zorana u srpskom sportu. Sve nas raduju njeni fantastični rezultati u godini Olimpijskih igara, jer joj još samo tamo fali krunisanje jedne blistave karijere.

15. Vasa Micić

Vasa Micić
foto: Starsport

Najbolji košarkaš u Evroligi načinio je grešku odlaskom u NBA ligu, gde ne može da dobiju šansu kakvu svi verujemo da zaslužuje. Prava je šteta što nije ostao u Evroligi, da nastavi da prikazuje svoje neverovatno košarkaško umeće. Očekujemo od njega i velike stvari u dresu Srbije ovog leta na Olimpijskim igrama.

16. Maja Ognjenović

Maja Ognjenović
foto: CEV

Blistava karijera! Osvojiti dvocifren broj medalja u državnom dresu najbolje kazuje ko je i šta Maja Ognjenović u srpskom sportu. Iako je ušla u 40. godinu, i dalje igra na neverovatnom nivou. Malo koja sportistkinja na svetskom nivou može da se pohvali da toliko traje i da je toliko u samom svetskom vrhu.

17. Stevan Mićić

Stevan Mićić
foto: RSS

Prvo rvačko zlato slobodnim stilom završilo je u Srbiji zbog Stevana Mićića! Američki đak došao je u svoju Srbiju i učinio nešto zbog čega od njega očekujemo da nam donese i medalju iz Pariza. Još će se dosta pričati o Stevanu, a s obzirom na to da mu je tek 27 godina, pred njim je još mnogo velikih rezultata.

18. Nemanja Majdov

Nemanja Majdov
foto: Profimedia / Naoki Nishimura

Još jedan momak koji je na svetskom vrhu i ponos srpskog rvanja. Svetski šampion iz Budimpešte, najbolji sportista SD Crvena zvezda, nosilac ogromnog broja priznanja i trofeja. A tek mu je, kao i Stevanu, 27 godina, pa će imati još štošta da pokaže u svojoj karijeri fantastični Nemanja Majdov.

19. Angelina Topić

Angelina Topić
foto: Sports Press Photo / ddp USA / Profimedia

Budućnost srpskog sporta. I to zlatna. Već sada ima impozantne rezultate za svoje godine, a tek će ih biti. Angelina je sa 18 godina peta na svetu u skoku uvis! Možemo samo da zamislimo šta će se desiti kada naslednica Dragutina Topića dođe u zrele sportske godine... Dugo ćemo pisati i pričati o ovoj devojci! Njeno vreme tek dolazi.

20. Aleksandar Atanasijević

Aleksandar Atanasijević
foto: OSSRB

Velike stvari činio je u reprezentaciji Srbije i u jednom periodu slovio za jednog od najboljih odbojkaša na svetu! Postoje oni koji su mišljenja da je Aleksandar mogao i više, ali iza njega je karijera za pamćenje i ponos. Trenutno je član kineskog Šangaja. S reprezentacijom naše države osvojio je dva evropska zlata i dve bronze.

Bonus video:

01:08

KAKO DA PROVALITE KOJI JE NAJADEKVATINIJI SPORT ZA VAŠE DETE? Jevremović odao svoju tajnu: Nikako da se teraju na silu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track