MOMENTI KAD SU NAM ODUZELI ONO ŠTO SMO ZASLUŽILI! Bruka i sramota, ovo je deset najvećih NEPRAVDI u istoriji srpskog sporta!
Foto: Dado Đilas, EPA Valdrin Xhemaj, PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia, Shutterstock, Dragan Kadić

PAMTI SE

MOMENTI KAD SU NAM ODUZELI ONO ŠTO SMO ZASLUŽILI! Bruka i sramota, ovo je deset najvećih NEPRAVDI u istoriji srpskog sporta!

Ostali sportovi -

Sport je u našoj zemlji uvek bio mnogo više od igre. Iako u svim ostalim kulturama važi parola "važno je učestvovati" u našoj zemlji postoji jedna jedina, a to je "važno je pobediti".

Te pobede smo kroz istoriju često ostvarivali i pobede na velikim takmičenjima su na neki način postale simbol prkosa i ponosa svetu. Ipak, isti taj svet je veoma često umeo da učini velike nepravde našim sportistima, a gotovo sve najveće krađe su nažalost bile protiv naših sportista što individualno što ekipno.

U svim sportovima je bilo "prljavštine", ali gledajući sve sportove posebno i krađe u njima, gotovo da nema sporta u kom Srbija nije na prvom mestu po ovom neslavnom parametru. Zbog toga je Kurir odlučio da donese deset najvećih nepravdi u istoriji srpskog sporta na jednom mestu.

Novak Đoković
foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

1. Novak Đoković Verovatno sportista koji je preživeo najviše nepravdi. Najčuvenija je svakako njegova deportacija iz Australije 2022. godine. Iako je uredno imao medicinsko izuzeće, papir sa kojim je mogao da uđe u zemlju uprkos tome što se nije vakcinisao protiv koronavirusa, tamošnja Vlada je odlučila da promeni pravila. Novak je pobedio na sudu, ali je tamošnji ministar za imigracije Aleks Houk iskoristio diskreciono pravo i naložio da Đoković bude deportovan. Još jedna u nizu jeste diskvalifikacija sa US Opena 2020. godine. Novak je nakon brejka protivnika slučajno pogodio linijskog sudiju u vrat. Namera nije postojala, ali je Laura Klark pala kao da je pogodila granata, što je u najvećoj meri uticalo da Srbin dobije diskvalifikaciju. Da je ona tada rekla da je sve u redu, odnosno da nije teatralno reagovala verovatno bi Novak prošao sa neuporedivo blažom kaznom kao mnogi teniseri pre njega za isti postupak.

2. Milorad Čavić Milorad Čavić osvojio je zlatnu medalju na 50 metara ne EP-u u Holandiji 2008. godine, postavivši u finalu novi rekord šampionata. Tadašnji važeći evropski rekorder opravdao je tako ulogu favorita pre starta šampionata i najave mnogih plivačkih stručnjaka da će on biti taj koji će osvojiti zlatne medalje u obe najkraće discipline leptir stila. Ipak, da Čavić svoj uspeh sa 50 metara ne ponovi na duplo dužoj distanci „krivac" je bila jedna majica. Naime, iako je Milorad još tokom kvalifikacija pre starta trka nosio majicu na kojoj je pisalo „Kosovo je Srbija", kada je to isto uradio na ceremoniji dodele medalja najboljima u trci na 50 metara delfin, dogodio se skandal. Disciplinska komisija Evropska plivačka federacija je tada hitno zasedala i donela odluku o suspenziji Čavica sa prvenstva.

Milorad Čavić
foto: Beta Ap

3. Milorad Čavić Milorad Čavić i Majkl Felps su na Olimpisjskim igrama u Pekingu isplivali trku koja se i danas smatra za jednu od najkontroverznijih u istoriji. Srpski plivač je za stotinku bio brži od Amerikanca što jasno potvrđuju i brojni snimci i fotografije iz bazena. Međutim, po rečima organizatora tehnologija koja štopuje vreme je zatajila, a Čavić navodno nije dovoljno jako dodirnuo taster, što Felps gle čuda jeste, pa je zlatna medalja dodeljena njemu.

Printscreen
foto: Printscreen

4. Fudbalska reprezentacija 1992

Priča o Evropskom prvenstvu 1992. jedna je od sigurno najbolnijih u istoriji našeg sporta i mnogi je još nisu preboleli. Jugoslavija se dominantno "prošetala" kroz kvalifikacije i bila prva u grupi. Zaputili su se u Švedsku, ali su zbog politike, rata i uvođenja sankcija bili izbačeni pre nego što je i počelo. Očekivao se napad na prvo mesto, a umesto naše selekcije upao je rival iz naše kvalifikacione grupe Danska koja je kasnije i bila šampion.

Printscreen
foto: Printscreen

5. Fudbalska reprezentacija 1930. Verovatno najveći skandal u istoriji fudbala, a i sporta desio se na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju. Fudbal je tad bio u nastajanju, a to takmičenje obeležile su brojne kontroverze i skandali. Domaćin je jednostavno morao da osvoji turnir, a naši momci su imali tu nesreću da nalete na njih u polufinalu. Pored brojnih sudijskih grešaka i pomoći, čuvena je situacija kada je lopta izašla u gol-aut, a jedan od policajaca koji je bio zaduženi za red i mir je samo vratio u teren. Na loptu je naleteo jedan od urugvajskih igrača i smestio je u mrežu, a sudija je priznao gol koji možda najbolje opisuje celokupnu situaciju na tom takmičenju.

Printscreen
foto: Printscreen

6. Ivana Španović Iako je naša atletičarka imala skok od preko sedam metara što bi joj sigurno donelo zlatnu medalju, organizatori to nisu mislili. Prikazan je rezultat 6,91 što je mnogo manji od realnog, a posle toga je stiglo i obrazloženje, Naime, Ivani se prilikom skoka otkačio broj i on je ostavio trag koji se računao što je neverovatno. Naša atletičarka je uložila žalbu, ali je ona odbijena, pa je Ivana ostala bez medalje.

Ivana Španović, skok, Atletika, Baksuz
foto: Printskrin RTS

7. Fudbalska reprezentacija 2018. Na Svetskom prvenstvu u Rusiji Srbija je igrala u grupi sa Švajcarskom. Kod rezultata 1:1 nemački sudija Feliks Brih nije svirao penal koji je apsolutno ceo svet video. Aleksandra Mitrovića su prilikom borbe za poziciju u šesnaestercu rukama držala dva igrača i rvačkim zahvatom bacila na travu. Ni to nije bilo dovoljno Nemcu koga nakon toga ni matična zemlja nije stavila na listu sudija i to dovoljno govori o kakvom arbitru se radi.

Srbija Švajcarska, Srbija, Švajcarska, Aleksandar Mitrović
foto: Dado Đilas

8. Fudbalska reprezentacija 2014. Pre skoro deset godina desio se čuveni incident na stadionu Partizana tokom kvalifikacija za Euro 2016 u Francuskoj. Dron sa zastavom tzv. Velike Albanije se pojavio iznad terena. Stean Mitrović je skinuo zastavu, ali je onda krenuo haos. Publika je utrčala, a utakmica je prekinuta. Iako je prvobitno pobeda dodeljena Srbiji službenim rezultatom, Sud u Lozani je u drugostepenom postupku tri boda dodelio Albaniji, koji će se kasnije ispostaviti ključnim u toma da Albanci odu na Euro umesto nas.

Srbija - Albanija, prekinut meč, provakacija, zastava Velike Albanije
foto: Gent Shkullaku / AFP / Profimedia

9. Košarkaška reprezentacija 2010. U polufinalu Svetskog prvenstva 2010. godina Srbija je naletela na domaćina Tursku koji je po starom dobrom običaju morao da se nađe u finalu. Srbija je igrala odlično, ali džabe kada su sudije sve uradile da ispune svoj deo posla. U poslednjem napadu domaće selekcija bek Kerem Tundžeri pre odlučujućeg koša koji je postigao je nagazio aut liniju što sudije navodno nisu primetile iako se na snimku jasno vidi da to nije bilo regularno. Očigledno su se vodili onom starom "cilj opravdava sredstva".

Kerem Tundžeri
foto: Printskrin

10. Crvena zvezda 2006. Još jedne u nizu nepravdi desila se te 2006. godine. Slavni Milan je te sezone od strane Fudbalskog saveza Italije kažnjen oduzimanjem bodova zbog čega i nije trebalo da igra u kvalifikacijima. Ipak, Uefa je naprasno dozvolila "rosonerima" da igraju plej-of u kom su mnogi igrači pravo sa plaže došli na utakmicu. Milan je bio bolji u dvomeču, ali to je ostalo u totalno drugom planu, jer do meča i nije trebalo da dođe, ali se po ko zna koji put pokazalo da Evropske organizacije funkcionišu po principu dvostrukih aršina.

Printskrin
foto: Printscreen

11. Tijana Bogdanović 2016. Na Olimpijskim igrama u Riju srpska tekvondistkinja osvojila je srebrnu medalju što je bio ogroman uspeh. Ipak, ni tu nije moglo da prođe bez nepravde, jer je Tijana brutalno pokredena od strane sudija. Naime, pri rezultatu 7:6, za njenu protivnicu na sekund do kraja duela srpskoj sportistkinji nije priznat čist poen što bi značilo i zlatnu medalju. Dakle, u ključnim trenucima sudije su odradile svoj deo posla i oštetile i Srbiju i tada 18-godišnju Tijanu za najsjajnije odličije.

Tijana Bogdanović
foto: Dado Đilas

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:35

Puna Arena Partizan, grobari, navijaci, kosarka, arena, rekord

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track