ŽRTVA ODLUČNA DA ISTINA IZAĐE NA VIDELO Žena koja je prijavila Hornera za neprikladno ponašanje je vrlo uznemirena
Foto: EPA/ALI HAIDER

FORMULA 1

ŽRTVA ODLUČNA DA ISTINA IZAĐE NA VIDELO Žena koja je prijavila Hornera za neprikladno ponašanje je vrlo uznemirena

Ostali sportovi -

Žena koja je optužila direktora šampiona Formule 1 Red Bula Kristijana Hornera za neprikladno ponašanje je vrlo uznemirena, ljuta, uplašena, zastrašena i usamljena, ali je odlučna da istina izađe na videlo, rekao je prijatelj njene porodice za Bi-Bi-Si (BBC).

Hornerova koleginica podnela je tužbu protiv njega u decembru u kojoj je navela prinudno i nasilničko ponašanje i seksualno zlostavljanje. Kompanija Red Bul je 28. februara odbacila žalbu posle unutrašnje istrage i oslobodila 50-godišnjeg direktora krivice.

Horner je od početka negirao krivicu.

Ta žena je rekla da joj je teško da shvati kako je Red Bul odbio žalbu posle istrage, dodao je prijatelj.

Sve do sada optužba je bila opisana kao neprikladno ponašanje. Red Bul je saopštio da ne može da potvrdi da optužba uključuje i navode o seksualnom uznemiravanju, ali je BBC video dokaze u tom smislu.

Žena ne može da priča o svojim tvrdnjama jer je potpisala zakonsku obavezu da o tome neće pričati ni sa kim osim sa ocem i bratom, rekao je prijatelj.

"Ljudima je nemoguće da shvate kako je njoj. Ona ne može da priča i neće da priča. Ali mogu da vam kažem šta joj to radi. Svaki put kada je pitam nešto, ona se rasplače i kaže da nema s kim da priča jer joj nije dozvoljeno da priča. Ona je vrlo uznemirena, vrlo ljuta, vrlo uplašena, vrlo zastrašena i veoma usamljena. I mislim da ljudi ne mogu da shvate kako je njoj osim ako nisu to proživeli", naveo je prijatelj.

Portparol Red Bula rekao je da su obe strane potpisale sporazum o poverljivosti i da ne mogu da razgovaraju o tome.

Dan nakon što je optužba odbačena, brojne poruke u kojima se tvrdi da je Horner umešan, poslate su velikom broju čelnika Formule 1 i medijima.

Nedelju dana posle toga, Red Bul je suspendovao ženu, uz obrazloženje da nije bila poštena.

Horner je curenje informacija opisao kao "anonimne spekulativne poruke iz nepoznatog izvora" i odbio je da komentariše njihov sadržaj.

BBC nije uspeo da potvrdi da li su poruke verodostojne, a pokušaje da se početkom marta o tome pita Horner, sprečio je zaposleni u odnosima sa javnošću Red Bula.

Međutim, prijatelj tvrdi da su poruke istinska razmena između Hornera i žene koja ga je tužila.

"Svi znamo da čitamo i svako može da dođe do sopstvenog zaključka da li je to bio odgovarajući odnos između izvršnog direktora i zaposlenog. Kao što je Kristijan rekao, želi da podvuče crtu. Pa ako je ovo bio fer i nezavisan proces i ako nije ustanovljena krivica, zašto se to ne iznosi na transparentan način i zbog čega Kristijan ne poriče da su te whatsapp poruke stvarne? Pitanje je da li je Kristijan kao izvršni direktor trebalo da radi ono što je radio", dodao je prijatelj.

Red Bul je saopštio da ne može da komentariše izveštaj zbog pitanja poverljivosti u vezi sa zakonom o zapošljavanju.

"Šokantno je ali nije iznenađujuće koliko je ona uznemirena. Bilo je nekoliko finansijskih ponuda (da proda priču) i nijednom nije imala interes da se time bavi. Činjenica da ne sme da priča sa prijateljima, već samo direktno sa članovima porodice... Imate jednu ženu koja je pratila pravi proces i oseća kao da nije saslušana i da je to bio potpuno nepravedan proces", rekao je prijatelj.

"Potrebna je prilično hrabra žena da uradi ono što je ona uradila. Nažalost, ovo je vrlo loše stanje", dodao je.

Žena je uložila žalbu na odluku Red Bula i obavestila je Formulu 1 i upravno telo Međunarodnu automobilisku federaciju i od nje zatražila da ispita slučaj.

"To sada ide pred sud za zapošljavanje koji je javan, a pretpostavljam da će Horner, kao i do sada, uraditi sve da to ne bude javno. Nažalost, taj datum je daleko. Ona je suspendovana i jasno je da Red Bul prati proces da je na kraju otpusti", naveo je prijatelj.

On je rekao da će žena nastaviti sa slučajem.

"Ona je odlučna da istina izažđe na videlo. Ona samo želi da radi u sportu i vrlo je zabrinuta za svoju reputaciju i mogućnost da je ponovo neko zaposli. Ona je čitav život u motosportu, s jedne strane je zabrinuta i uplašena za budućnost, a s druge strane, vrlo je odlučna da se čuje istina", dodao je.

Prijatelj je rekao da žena zbog nemogućnosti da razgovara otvoreno sa prijateljima, nosi u sebi nagomilani strah i brigu, ali da poštuje uslove koji su joj postavljeni.

"Prilično je jasno da nije mogla da kaže ni reč niti da se identifikuje, a Kristijan može dovoljno da komentariše jer ima moć i uticaj da iznese svoju stranu priče a ona je potpuno ućutkana", naveo je prijatelj.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track