BEOGRAD EPICENTAR EVROPSKOG BOKSA! Borovčanin: Prvenstvo za muškarce i žene prvi put zajedno, IBA obezbedila MILION DOLARA!
Foto: BSS

POČELO EVROPSKO PRVENSTVO

BEOGRAD EPICENTAR EVROPSKOG BOKSA! Borovčanin: Prvenstvo za muškarce i žene prvi put zajedno, IBA obezbedila MILION DOLARA!

Ostali sportovi -

Borbe su počele, Beograd je epicentar evropske boks mape

Evropsko prvenstvo u boksu za seniorke i seniore 2024. startovalo je uvodnim mečevima u hali „Aleksandar Nikolić“ gde će do 28. aprila svoju šansu za medalju u ringovima pod svodovima ove legendarne sportske dvorane tražiti 337 bokserki i boksera iz 34 zemlje sveta.

Ovim povodom u Skupštini grada Beograda održana je konferencija za medije gde je predstavljen značaj ove manifestacije i boksa kao jednog od sportova koji pomaže stvaranju većeg međunarodnog razumevanja, povezivanja i zbližavanja država kroz sport, kao i veličina i snaga boksa u Srbiji.

„Evropsko prvenstvo za muškarce i žene po prvi put da se organizuje zajedno upravo u Beogradu u hali „Aleksandar Nikolić“ gde je pre malo više od pola veka održan prvi Evropski šampionat u boksu. Sve počinje večeras i trajaće do 28. aprila. Svečana ceremonija otvaranja će verujem ostaviti utisak kao i za Svetsko prvenstvo 2021 godine. Veliki broj učesnika i jedna novina u svemu tome jeste da imamo veliki fond nagrada, odnosno milion dolara koje obezbeđuje Svetska bokserska asocijacija (IBA) koja i ovaj put podržava i pomaže u razvoju boksa i jednog ovakvog spektakularnog događaja. Naravno, zahvaljujemo se Ministarstvu sporta i ministru Zoranu Gajiću, gradskom sekretarijatu za sport, gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću. Kontinuirana i najača podrška za srpski boks je od našeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nadam se da ćemo vrhunskom organizacijom ponovo poslati prelepu sliku grada Beograda i Srbije u ceo svet i da će naše bokserke i bokseri napraviti jedan rezultat koji će biti ispisan zlatnim slovima u istoriju srpskog sporta. Mečevi će moći da se prate uživo na kanalu ArenaFight i naravno na RTS-u. Takođe, signal za prenos su kupile i mnoge televizije iz Evrope“ – objašnjava predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

1 / 7 Foto: BSS

Bokserski savez Srbije ima dugogodišnju podršku i saradnju sa Ministarstvom sporta Republike Srbije i Gradom Beogradom koji su društveno odgovorni i ulažu u sport, a samim tim u zdrav život svih građana Srbije.

„Vlada republike Srbije je preko Ministarstva sporta podržala organizaciju ovog velikog takmičenja i u budućnosti će biti tendencije da se ovakvi događaji održavaju u našem gradu i našoj državi. Čestitam gospodinu Borovčaninu i gospodinu Peniću na uspešnoj organizaciji velikog Evropskog takmičenja. Poželeo bih svima da se lepo i prijatno osećaju u Beogradu i naravno našim sportistima puno uspeha i dobrih rezultata” – poručio je državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj.

Cilj Evropskog prvenstva u boksu za seniorke i senore je da se nastavi zlatna tradicija organizovanja velikih sportskih takmičenja u glavnom gradu Srbije, promociju boksa kao sporta koji je jedan od najstariji i najznačajnijih u istoriji sporta uopšte.

„Srećni smo što je Beograd domaćin mnogih olimpijskih sportova, boks je jedno od tih takmičenja i možemo reći najznačajnije s obzirom da se prvi put održava u muškoj i ženskoj konkurenciji. Siguran sam da će naš grad biti odličan domaćin, imamo bogatu tradiciju kad je boks u pitanju i verujm da će naši bokseri ostvariti zavidne sportske rezultate na samom prvenstvu, ali i na predstojećim Olimpijsim igrama u Parizu. Čestitam Bokserskom savezu Srbije i želim im puno sreće u organizaciji ovsko velikog sportskog događaja“ – istakao je gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić.

Predsednik Evropske boks konfederacije Joanis Filipatos srećan je i zadovljan činjenicom da je Beograd domaćin ovog istorijskog šampionata „Starog kontinenta“, 45. po redu za muškarce i 14. za žene.

“Puno podržavam predsednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina i veoma sam srećan što sam ovde i što se Evropsko prvenstvo održava u glavnom gradu Srbije. Zahvalio bih se na lepom gostoprimstvu i na sjajnoj organizaciji koja je na visokom nivou. Želim puno sreće reprezentaciji Srbije i naravno svima ostalima. Drago mi je što će biti rekordan broj učesnika” – kaže Filipatos.

Isto mišljenje ima i generalni sekretar EUBC Kiril Ščekutjev.

“Jako mi je drago što sam ovde, hvala Bokserskom savezu i Nenadu Borovčaninu što rade puno dobrih stvari kada je boks u pitanju. Jako nam je važno i drago što su ovde bokseri iz Rusije. Hvala i presedniku Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću. Mislim da će ovo biti jedno od najboljih Evropskih prvenstva u istoriji zato što Srbija ima veliko iskustvo u organizovanju velikih sportskih događaja. Ovo prvenstvo je i veliki izazov za nas i očekujem jake i zanimljive borbe s obzirom da je puno dobrih boksera u Beogradu. Hvala Srbijo” – zaključio je Ščekutjev.

Bonus video:

01:53

Boks

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track