BRUKA: Ivana Maksimović ne može na EP!

Zbog duga od 47.000 evra

BRUKA: Ivana Maksimović ne može na EP!

Ostali sportovi -
Olimpijska vicešampionka zatražila je u ime kolega od države pomoć

BEOGRAD - Povodom suspenzije Streljačkog saveza Srbije i zabrane učešća streljačkom timu na šampionatu Evrope u Danskoj, od 25. februara do 3. marta, pismom javnosti oglasila se olimpijska vicešampionka Ivana Maksimović.

“Zbog neizmirenog duga iz prethodnih godina, moje kolege i ja sprečeni smo da osvojimo još medalja za našu zemlju. Nalazim se u vrhu forme, od Londona nižem uspehe, a nedavno, na međunarodnom takmičenju u Minhenu osvojila sam zlatnu medalju u izuzetno jakoj konkurenciji, gde je učestvovalo preko 40 zemalja", ističe u pismu Ivane Maksimović.

Ona je dodala da je ostalo još nekoliko dana do isteka roka koji je postavila Evropska streljačka konfederacija za plaćanje duga.

Grupa trenera i strelaca uputila je, takođe, javni poziv za pomoć - otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Srbije Ivici Dačiću i ministru omladine i sporta Srbije Alisi Marić.

Među njima su treneri Dragan Donević i Jelena Arunović, strelci Andrea Arsović, Damir Mikec, Andrija Zlatić, Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Bobana Veličković, Dimitrije Grgić, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić, Dragan Marković, Jelena Živković.

"Streljačka reprezentacija Srbije je u opasnosti da ne učestvuje na Evropskom prvenstvu u Danskoj od 25. februara do 3. marta.

Zbog toga javno molimo državne institucije, Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije i sve ostale koji mogu da pomognu u rešavanju ovog problema i duga od 47.000 evra Evropskoj streljačkoj konfederaciji (ESK) koji je nastao 2011. posle Prvenstva Evrope u Beogradu", kaže se između ostalog, u otvorenom pismu trenera i strelaca.

Ističe se da je "cela nacija bila oduševljena rezultatima naših streklaca, pa osećamo potrebu da obavestimo javnost i državne institucije da su sportisti i treneru, najmanje krivi za ovakvo stanje u srpskom streljaštvu".

"Samo plaćanjem duga možemo da učestvujemo i nema drugih opcija" , kaže generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije Nenad Petković.

Streljački savez Srbije je dobio organizacuju Prvenstva Evrope 2011. u Beogradu i prepustio je Sportskom centru Kovilovo.

Posle šampionata, međutim, nije uplaćen deo kotizacije prikupljene od učesnika, koji pripada Evropskoj streljačkoj konfederaciji, od oko 47.000 evra.

Streljački savez Srbije obavešten je o dugu počekom novembra prošle godine.

Ministarstvo sporta traga za rešenjemMinistarstvo omladine i sporta saopštilo je večeras da će tragati za rešenjem problema nakon suspenzije Streljačkog saveza Srbije (SSS) zbog neizmirenih obaveza Evropskoj federaciji (ESF) i zabrane učešća nacionalnog tima na prvenstvu Evrope u Danskoj."Zbog interesa naših sportista i naše države učinićemo sve da se rešenje pronađe. Nezadovoljstvo u Ministarstvu omladine i sporta ovom novonastalom situacijom je utoliko veće kada se zna da je u predhodnim godinama ministarstvo izvršilo na vreme sve programe Streljačkog saveza Srbije (redovno finansiranje programa strelaca, kampova, stipendija, nacionalnih priznanja i nagrada). SSS je tek pre nekoliko dana zvanično obavestio ministarstvo o problemu neizmirenih dugova prema Evropskoj streljačkoj federaciji, za organizovano prvenstvo Evrope u disciplini leteće mete još 2011. godine", navodi se između ostalog u saopštenju.Dodaje se da je ministarka Alisa Marić 12. februara urgentno reagovala i napisala pismo predsedniku ESF Liskinu sa molbom da se našim srelcima dozvoli nastup na predstojećem prvenstvu Evrope u Danskoj, a da će se Ministarstvo potruditi da zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije i SSS nađe rešenje."Međutim, 13 februara Liskin nas je obavestio da će sa sadržajem pisma ministra upoznati biro ESF, ali i da još jednom potvrđuje da SSS prvo mora da plati dug, pa tek da će onda dozvoliti našim srelcima učešće na predstojećem šampionatu. Napominjemo da budžetska sredstva iz redovnih programa za finansiranje granskih sportskih saveza ne mogu da budu korišćena za plaćanje dugova, već samo za programske aktivnosti", ističe se u saopštenju ministarstva omladine i sporta.Napominje se da naši strelci redovno dobijaju stipendije koje država Srbija daje i to u mesečnim iznosima za zaslužne sportiste 73.145, a za sportiste međunarodnog razreda 48.763 dinara.Stipendisti strelci Ministarstva omladine i sporta već čitav niz godina unazad su Zorana Arunović, Bobana Veličković, Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Ivana Maksimović, Jelena Arunović, Andro Arsović, Dragan Marković, Milenko Sebić (zaslužni razred), Dragan Todorović, Dejan Pešić, Tašana Bogatinovski, Gabrijel Dautović i Igor Čotra (međunarodni razred)."Ministarstvo je zajedno sa Vladom Republike Srbije uložilo velike napore da odmah nakon Olimpijskih igara u Londonu isplati i nagrade sportistima i njihovim trenerima, pa je tako Ivani Maksimović isplaćeno 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, njenom treneru Miribani Maksimović takođe 30.000, Andriji Zlatiću je isplaćeno 25.000, kao i treneru Goranu Maksimoviću 25.000 evra. Takođe, redovno servisiramo i sve dobitnike Nacionalnih sportskih priznanja, pa je tako Republika Srbija za te potrebe u 2012. godini za 543 dobitnika ukupno izdvojila 639 miliona i 311.466 dinara", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track