Fetel pobedio u Maleziji na kontroverzan način
Foto: REUTERS

Fetel pobedio u Maleziji na kontroverzan način

Ostali sportovi -
Aktuelni šampion iz Red Bula stigao do pobede posle naredbe tima Marku Veberu da ga ne pretiče
1 / 5 Foto: REUTERS

BEOGRAD - Aktuelni svetski šampion vozač Red Bula Nemac Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Malezije voženoj na stazi Sepang.

Do svoje 27. pobede u karijeri, trostruki svetski šampion Fetel došao je za sat, 38 minuta, 56 sekundi i 681 stotinki.

Drugo mesto zauzeo je Mark Veber iz Red Bula sa četiri sekunde i dve stotinke zaostatka, dok je treći kroz cilj prošao vozač Mercedesa Luis Hamilton sa zaostatkom od 12,1 sekundi.

Fetel je do pobede stigao na kontroverzan način pošto je iz Red Bula stiglo naređenje da vozači zadrže pozicije u trenutku kada je Mark Veber bio u vođstvu. Međutim, Fetel se oglušio o naređenje. Dvojica vozača iz istog tima "sukobila" su se na stazi deset krugova pre kraja, ali je u tom 46. krugu stigla naredba Veberu da stisne kočnicu. Još tokom trke Nemcu je poručeno da će o svemu razgovarati naknadno, a na podijumu odavno nisu viđena tako smrknuta lica. Red Bul je otkazao i pobedničko slikanje koje je tradicija u Formuli 1.

Slična situacija se dogodila i nešto kasnije u borbi za treće mesto. Mercedes je naredio Niku Rozbergu da ne pretiče Hamiltona u borbi za treće mesto. Inače, Britanac je imao gaf kada je uleteo u boks Meklarena, svog bivšeg tima.

Četvrto mesto zauzeo je Niko Rozberg iz Mercedesa, peti je bio Felipe Masa iz Ferarija, a zatim sledi dvojac iz Lotusa Roman Grožan i Kimi Raikonen.

Vozač Zaubera Niko Hilkenberg bio je osmi, a bodove su osvojili i Serhio Peres iz Meklarena i Žan Erik Vernj, koji vozi za Toro Roso.

Najveći tragičar trke je vozač Ferarira Fernando Alonso. U prvom krugu Španac se zakucao u Fetela i oštetio levo krilo na bolidu. Umesto da odmah ode u boks, odlučio je da nastavi trku i već posle nekoliko stotina metara izleteo sa staze.

Treća trka u šampionatu Formule jedan vozi se 14. aprila u Šangaju, za Veliku nagradu Kine.

http://www.youtube.com/watch?v=CRzi8mUJUnM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track