PETA TITULA: Pogledajte magiju Ronija O'Salivena u finalu SP!

Odbranio tron

PETA TITULA: Pogledajte magiju Ronija O'Salivena u finalu SP!

Ostali sportovi -
U finalu Svetskog prvenstva u Šefildu Roni pobedio Berija Houkinsa rezultatom 18:12 u frejmovima

ŠEFILD - Engleski igrač snukera Roni O'Saliven osvojio je petu titulu prvaka sveta, pošto je večeras u Šefildu u finalu pobedio Berija Hokinsa sa 18:12. O'Saliven je tako odbranio titulu osvojenu prošle godine, kada je u finalu bio bolji od Alistera Kartera sa 18:11. On je do sada igrao pet finala i u svakom je pobedio.

Sa druge strane, plasman u finale je najveći uspeh Hokinsa na Krusiblu, pošto je prethodno u dva navrata takmičenje završavao u drugom kolu. Hokins je pružio jak otpor O'Salivenu u finalu i jedini je igrač koji je na ovogodišnjem turniru vodio protiv njega (3:2). O'Saliven je nakon toga pobeđivao u svakom delu meča, 5:3, 10:7, 15:10.

Hokins je dobro započeo večerašnji poslednji deo meča, kada je osvojio dva uzastopna frejma i smanjio zaostatak na 12:15, ali je njegov protivnik uzvratio, osvojio tri uzastopna frejma i odbranio titulu. Pobednik turnira čestitao je Hokinsu na odličnim partijama koje je pružio u proteklim nedeljama, naročito u finalnom meču. "Nikada niko nije igrao bolje protiv mene u finalu i nisam mogao da ga se "otresem". Finalni meč je bio odličan i drago mi je da sam bio njegov deo", rekao je O'Saliven. On nije precizirao da li će se pojaviti na Krusibl turniru i naredne godine ali je rekao da mu je bilo jako lepo prethodnih dana i da je uživao igrajući.

Finalista Beri Hokins rekao je da je dao sve od sebe da pobedi u finalu ali da je nešto više grešio od O'Salivena. "Njegova igra deluje toliko lako da je to zastrašujuće za ostale igrače", rekao je Hokins. On je rekao da je imao jako dobru sezonu i da je sanjao da je završi osvajanjem trofeja u Šefildu. "Imao sam teškog protivnika u finalu i nije sramota izgubiti od njega (O'Salivena). Nadam se da ću igrati finale i naredne godine", rekao je Hokins.

O'Saliven se u Šefildu takmičio prvi put posle pauze od 11 meseci, a još je neizvesno da li će sledeće godine braniti titulu. Na putu do finala pobedio Markusa Kembela sa (10:4), prošlogodišnjeg finalistu Alistera Kartera (13:8), Stujarta Bingama (13:4) i Džada Trampa (17:11). Hokins je do finala pobedio Džeka Lisovskog (10:3), prvog igrača na svetskoj rang listi Marka Selbija (13:10), Dinga Đunhuija (13:7) i Rikija Voldena (17:14).

O'Saliven je tako prešao na četvrto mesto po broju osvojenih titula svetskog šampiona u novijoj eri snukera, koja se računa od 1969. godine. Ispred njega su Stiven Hendri sa sedam titula, dok su po šest osvojili Stiv Dejvis i Rej Rirdon. Samo su O"Saliven, Hendri i Dejvis uspeli da odbrane titulu na turniru u Šefildu. Pobednik je pored trofeja zaraditi i 250.000 funti, a poraženi 125.000.

http://www.youtube.com/watch?v=rE2wDJr2qTk
http://www.youtube.com/watch?v=6AYdIpDdzL0
http://www.youtube.com/watch?v=B3i_mGo8tDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track