POTVRĐENO: Ruski hakeri ukrali informacije o dopingu Amerikanaca, prete da će objaviti još podataka
Foto: Reuters

Skandalozno

POTVRĐENO: Ruski hakeri ukrali informacije o dopingu Amerikanaca, prete da će objaviti još podataka

Ostali sportovi -

Svetska antidoping agencija (WADA) potvrdila je upad ruske hakerske grupe u njen informacion sistem i "krađu" informacija.

Grupa pod imenom "Fancy Bears", koja se bori za fer-plej u sportu, saopštila je da je otkrila dokumente o dopingu američkih teniserki Serene i Venus Vilijams, kao i gimnastičarke Simone Bajls.

"Grupa je upala u podatke sportista, uključujući i poverljive medicinske dosijee, kao što su izuzeci zbog terapeutske upotrebe lekova, a koji su se odnosili na sportiste sa Olimpijskih igara u Riju. Neki podaci su javno objavljeni uz pretnju da će biti i drugi", saopštila je WADA.

Kako se ističe, iz WADA veruju da je pristup u podatke došao preko mejlova i da će se ograničiti samo na Igre u Riju."Verujemo da ostali podaci nisu kompromitovani. Duboko žalimo zbog ove situacije i svesni smo opasnosti po sportiste kojima su otkriveni poverljivi podaci ovim kriminalnim aktom. Osuđujemo neprekidne hakerske napade i obavestili smo organe za sprovođenje zakona da su napadi potekli iz Rusije", poručuju iz WADA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track