16 stvari koje niste znali o Juseinu Boltu
Foto: Profimedia

NAJBRŽI ČOVEK NA SVETU

16 stvari koje niste znali o Juseinu Boltu

Rio 2016 -

Saznajte bez čega ne može da trenira, šta smatra najtežim trenutkom u karijeri, kao i koji bi savet dao mlađoj verziji Juseina Bolta.

Slavni sprinter sa Jamajke ušao je u istoriju sporta kao jedini atletičar koji je osvojio tri vezana olimpijska zlata u trci na 100 metara.U razgovoru za sajt Men's Fitnes, Jusein Bolt je otkrio najvažnije tajne svog treninga i ishrane, piše Men's Health Srbija:

JEDNA STVAR BEZ KOJE NE MOŽEŠ DA TRENIRAŠ

"Sprinterice. To je najvažniji deo opreme svakog atletičara, pa tako i za mene".

NAJBOLJI SAVET ZA TRENING KOJI SI IKAD DOBIO

"Ljudi koji su gledali moje trke znaju da je moja visina razlog nešto sporijeg starta. Pre nekoliko godina mtrener mi je rekao da prestanem da se stresiram zbog sporijih otvaranja trka već da se fokusiram na dodatno poboljšanje svoje brzine tokom ostatka trke. U trci na 100 metara ima dovoljno vremena da se isprave stvari i da na kraju završite na prvom mestu."

NAJTEŽI TRENING IKADA

"Ja radim sprinterske serije sa 6-8 puta 300 metara zimi kako bih izgradio mišićnu izdržljivost. To je izuzetno zahtevan trening. Sprinteri po pravilu ne vole vežbe visokog intenziteta, ali je to neophodno kako bi se izgradila izdržljivost tokom predsezone."

OMILJENA VEŽBA VAN SEZONE

"Obožavam da igram fudbal, na taj način održavam kondiciju za vreme odmora. Igram uglavnom u sredini terena i napadu. Moram da kažem da su moju prijatelji sa fudbala puni razumevanja za moju profesiju, pa nisu previše grubi.

SAVRŠENI OBROK ZA TRENING

"Kada se spremam za velika takmičenja unosim dosta proteina i povrća i pokušavam da što manje konzumiram namirnice bogate ugljenim hidratima. Neposredno pre i za vreme samih takmičenja dodatnu pažnju posvećujem izboru hrane koju ću jesti".

DAN ZA VARANJE: OMILJENA HRANA

"Pileća krilca. Ona u sosu ili pohovana, nije važno. Obožavam ih".

FRUSTRACIJE ILI IZAZOV S KOJIM SE SUOČAVAŠ TOKOM TRENINGA

"Za sve elitne sportiste je najvažnije da treniraju jako, ali da izbegnu povrede. To nije lako ostvariti, zato se velika pažnja posvećuje mišićima zadnje lože, listovima i tetivama koji su pod velikim pritiskom tokom trčanja".

OMILJENA MUZIKA ZA TRENING

"Volim dancehall (japanski žanr popularne muzike), rege i hip hop."

MOMENAT U KARIJERI, NA BILO KOM NIVOU, KADA SI SHVATIO DA SI POSEBAN

"Sve je počelo još 2002 godine kada sam sa 15 godina pobedio na Svetskom juniorskom prvenstvu, na takmičenju gde su se takmičili atletičari ispod 20 godina. Neuobičajeno je za 15-godišnjake da pobeđuju 19-godišnjake."

DOSTIGNUĆE KOJE SMATRAŠ SVOJIM NAJVEĆIM TRIJUMFOM I ZAŠTO?

"Sedam olimpijskih zlata, 11 svetskih titula i 8 svetskih rekorda koje sam oborio. Sve su to veliki trijumfi za mene".

NAJLOŠIJI TRENUTAK U KARIJERI

"Pogrešan start na Svetskom šampionatu 2011. godine zbog koga sam zaradio diskvalifikaciju i tako ostao bez mogućnosti da odbranim svetsko zlato".

RAZLOG ZAŠTO SI ODABRAO ATLETIKU?

"Otac me je ohrabrivao da se bavim individualnim sportom. Smatrao da u ovoj vrsti sportova takmičari sami odlučuju o svojoj sudbini i ne zavise od mogućnosti drugih".

ŠTA MISLIŠ - KOJI KVALITETI ODREĐUJU ŠAMPIONA?

"Biti u mogućnosti da pružate maksimum u trenucima kada je to najvažnije i to ponavljati iz takmičenja u takmučenje".

VAŽNOST DOBROG TRENERA

"Moj trener Glen Mils je moj guru. On poseduje ogromno sportsko znanje, ali je on neko ko vam može dati i važne životne lekcije".

NAJVAŽNIJI SAVET KOJI SI IKAD DOBIO

"Roditelji su me naučili da poštujem ljude bez obzira ko su oni i odakle dolaze".

NAJBOLJI SAVET KOJI BI UPUTIO MLAĐOJ VERZIJI SEBE

"Treniraj jako i uživaj u trenutku".SA SAJTA MEN'S HEALTH SRBIJA PROČITAJTE JOŠ I: RIO 2016: Šta jedu najbolji olimpijski sportisti?Šta će vam se dogoditi ako svakog jutra pojedete kašiku maslinovog ulja?Kad se roditelji i devojka ne podnose: 5 najboljih stvari koje možete da uradite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track