SRBIJA SRUŠILA SVETSKE ŠAMPIONKE: Odbojkašice zgazile Amerikanke za finale i prvu olimpijsku medalju
Foto: Reuters

Drama u Riju pripala našim igračicama

SRBIJA SRUŠILA SVETSKE ŠAMPIONKE: Odbojkašice zgazile Amerikanke za finale i prvu olimpijsku medalju

Rio 2016 -

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru pošto je sa 3:2, po setovima 20:25, 25:17, 25:21, 16:25, 15:13, savladala svetske šampionke iz Sjedinjenih Američkih Država.

1 / 10 Foto: Reuters

Izabranice selektora Zorana Terzića su tako ne samo osvojile petu olimpijsku medalju naše zemlje u Riju, već su ostvarile najveći uspeh, kada je nastup srpske ženske odbojke na Igrama u pitanju. Ovo je prva medalja na najvećoj sportskoj smotri. Rival Srbije u borbi za zlato biće bolji iz meča Kina - Holandija, koji je na programu u noći između četvrtka i petka.

Odbojkašice, Foto: Reuters
Odbojkašice, Foto: Reuters

Prvi set

Brankica Mihajlović je uzela prvi poen za Srbiju iz kontre, ali je na isti način uzvratila Marfi. Amerikanke su potom izblokirale Mihajlovićevu, da bi Srbija izjednačila na 2:2. Rivalke su potom napravile mini seriju od 2:0, koju smo prekinuli nakon taj-auta selektora Terzića.

Amerikanke na startu prvog seta imaju dobar prijem i napad, kojim drže prednost ne veću od dva poena.Ne uspevamo u prvom delu seta da zaustavimo Keli Marfi, a u igri smo zahvaljujući servis greškama rivalki. Do rezultata 11:11, bilo ih je čak četiri.

Nakon tajm-auta Amerikanki Srbija pravi seriju od tri vezana peona i prvi put u meču vodi 14:11. Bolji smo u polju, a i blok funkcioniše. Amerikanke međutim brzo stižu do novog poravnanja 14:14. Tijana Bošković dva puta prolazi i opet je prednost na strani Srbije. Nakratko je Amerikanke opet poravnavaju 17:17.

Na početku odlučujućeg dela prvog seta Amerikanke su popravile servis i blokom došle do 21:18, što je prekinula Stefana Veljković. Srbija međutim, Snije imala snage da se potpuno vrati pa je prvi set izgubila 25:20.

Drugi set

Srbija na startu drugog seta igra kao preporođena, pa posle dset poena vodimo 7:3. Amweikanke su se posle tajm-auta malo pribrale, ali se i dalje igralo poen po poen, a posle bloka Jovane Stevanović i servisa Milene Rašić vodili smo 15:10.

Sve je u drugom delu funkionisalo kqako treba, pa je Srbija brzo došla dso 8 set lopti. Manje smo grešili i to je donelo izjednačenje.

Treći set

Brankica Mihajlović rastura sve na terenu. Blokira, poentira, razigrava, ostale je prate pa Srbija vodi 8:1.Amerikanke se posle tajm-auta bude i prave seriju od tri poena. Srbija odgovara i vodi 11:5.Sve u našem timu od starta drugog seta deluje besprekorno i samo je pitanje možemo li izdržati do kraja.

Amerikanke su se malo povratile pa je na polovini seta naš tim imao pet poena viška 16:11.Amerikanke prete, ali i dalje uspevamo da održimo prednost od tri - četiri poena. Posle auta Adamsove bilo je i celih pet 20:15. Amerika se predaje i smanjuje na 22:20, a Terzićsa klupe traži strpljenje. Imali smo gqa i dobili set sa 25:21.

Četrvrti set

Na startu ovog dela igre igra se poen po poen. Od rezultata 4:4, Amerika pravi troi vezana poena i vodi 7:4.Naša ekipa preti sa dva uzastopna poena, poslew kojih Malešević šalje loptu u aut. Pravimo mnogo grešaka, pa Terzić na 10:6 za protivnika opet traži 30 sekundi odmora.

Nikako da se vratimo u set, kao da je tim Srbije pomalo stigao umor, nismo više tako pokretni i agrwesivni kao što je to bio slučaj u drugom i trećem setu, pa je Amerika vodila i 17:10. Terzić traži da se rizikuje.

To se donekle isplatilo jer smo posle servisa Milene Rašić prišli na 17:13, ali jw potom rival uzvratio sa dva poena. Situacija je mirisala na peti set. U njega se i ušlo posle 25:16 u četvrtom setu.

Peti set

Posle prva četiri poena bilo je 2:2. Imali smo posle toga kontru, ali je blok zaustavio Tijanu Malešević. Odmah smo uzvratili za 3:3, tako da nijedna od ekipa posle 6 poena nije imala osetniju prednost. Do dva razlike prve su stigle Amerikanke, koje su uz dosta sreće povele 5:3. Uspevali smo nekako da držimo korak, ali ne i da izjednačimo. Igralo se poen po poen i na promeni strana Amerika je vodila 8:6.Potom su rivalke iz kontre stigle do velkikih 9:6.

Blokom Stevanovićeve stigli smo do 9:7, Nismo dozvoljavali Americi da stekne tri poena prednosti, ali zaostatak nikako da smanjimo. Ni kontru nismo realizovali pa je bilo 8:11. Dva poena smo vezali i vratili swe u dramu. Utisak je da nam malo treba - 10:11 je bilo za Amerikanke.

Nismo uspeli da uhvatimo Adams, a potom nas je Rašić ostavila u meču. Lopta je u mreži za 12:12. Vodili smo posle asa Milene Rašić 13:12. Servis greška Rašićeve za dramu, ali greši i Rejčekl meč lopta. Srbija je u finalu

Tok meča

Posle maestralo odigrane grupne faze olimpijskog turnira izabranice Zorana Terzića zakazale su četvrtfinalni susret u kome su počistile aktuelnog šampiona Evrope, selekciju Rusije. Sada je pred njima svetski šampion - reprezentacija SAD. Red je da pred srpskim gracijama padne i jedna od najjačih svetskih sila!

NEMA NEPOBEDIVIH Terzić: Ako smo dobili evropskog, možžemo i svetskog ššampiona!

ODBOJKAŠICE PRED POLUFINALE OI: Gde su bile Ruskinje?! Možemo da pobedimo Amerikanke

(KURIR TV) RAZBILE RUSIJU, PA ĐUSKALE U AUTOBUSU: Evo šta su vam poručile srpske odbojkašice iz Rija

(KURIR TV) NA KORAK OD MEDALJE: Srpske odbojkašice razbile Rusiju i plasirale se u polufinale OI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track