ŠAMPIONSKE AMBICIJE: Đoković i Zimonjić brane titule u Kneževini

ATP Monte Karlo

ŠAMPIONSKE AMBICIJE: Đoković i Zimonjić brane titule u Kneževini

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković brani titulu u singlu na Mastersu u Monte Karlu, dok Nenad Zimonjić ima iste ambicije u dublu

MONTE KARLO – Dvojica srpskih tenisera ove nedelje brane titulu na Mastersu u Monte Karlu. Najbolji srpski teniser Novak Đoković u utorak kreće u odbranu titule u singlu, dok Nenada Zimonjića očekuje isti zadatak u konkurenciji dublova. Đoković i ovu sezonu na šljaci otvara na domaćem terenu, gde je prošle godine prekinuo neverovatan niz Španca Rafaela Nadala od osam uzastopnih titula. Rafa, koji je od 2005. godine bio apsolutni vladar u Kneževini, ponovo će biti najveći izazov za Novaka na zemljanoj podlozi. Konkurencija u Monte Karlu biće izuzetno jaka s obzirom na to da će najbolja šestorica tenisera na ATP listi nastupiti na prvom Mastersu na šljaci.

Novi duel Đokovića i Nadala mogli bi da gledamo tek u finalu, ali do tada obojica imaju puno posla. Obojica su slobodni u prvom kola, dok u nastavku takmičenja Novak ide na kvalifikanta, Španca Alberta Montanjesa, a Rafa na boljeg iz duela između Francuza Žila Simona i Rusa Gabašvilija Tejmuraza. Đokovićevi potencijalni rivali u trećoj rundi su Kevin Anderson, Gael Monfis, Ivan Dodig i Pablo Kareno Busta. Jedini srpski predstavnik u singlu mogao bi u četvrtfinalu da se susretne sa Tomašom Berdihom ili Aleksandrom Dolgopolovim, dok u eventualnom polufinalu ide na Francuza Žo-Vilfreda Congu ili Švajcarca Rodžera Federera. Nadal će imati težak zadatak u četvrtfinalu i polufinalu, pošto bi prvo mogao da odmeri snage sa zemljakom Davidom Fererom, a zatim i sa Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom. Pošto brani titulu Novak Đoković u Monte Karlu neće imati priliku da osvoji nove ATP poene, već mu je primaran zadatak da odbrani svih 1000 bodova od prošle godine. Međutim, on bi ipak mogao da profitira eventualnim kiksom Rafaela Nadala, koji na putu do finala brani 600 poena.

Novak je do sada tri puta igrao u finalu Monte Karla, sva tri puta protiv Nadala. Rafa je bio uspešniji 2009. i 2012, dok je Đoković prošle godine slavio u finalu sa 6:2, 7:6 (7:1). Rafino prvo mesto na ATP listi trenutno nije ugroženo pošto ima 2.050 poena više od Đokovića. Međutim, Španac posle Monaka brani tri vezane titule i ukupno 4.000 ATP poena, pošto je lane na trijumfovao na Mastersima u Madridu i Rimu, kao i na Rolan Garosu. To je lepa prilika za Đokovića da napadne prvo mesto, jer on u Madridu brani drugo kolo (45 poena), u Rimu četvrtfinale (180), dok je prošle godine na drugom grend slemu takmičenje završio u polufinalu (720). To znači da on u tom periodu brani samo 945 poena. U konkurenciji parova Nenad Zimonjić brani titulu u tandemu sa Danijelom Nestorom. Zimonjić je prošle godine trijumfovao u Monaku, zajedno sa Francuzom Žilijenom Benetoom, ali od ove sezone ponovo igra sa iskusnim Kanađaninom.

Njih dvojica su taj turnir već osvojili 2010. godine, kada su u finalu savladali Maheša Bupatija i Maksa Mirnjija. Zimonjić i Nestor su postavljeni za pete nosioce i slobodni su u prvom kolu. Njih u nastavku takmičenja očekuje duel sa boljim iz meča Firstenberg/MatkovskiLopes/Granoljers. Srpsko-kanadski tandem u četvrtfinalu bi mogao da odmeri snage sa četvrtim nosiocima Špancima Fernandom Verdaskom i Davidom Marerom, dok u polufinalu idu na najveće favorite Amerikance Boba i Majka Brajana. Na drugoj strani žreba favoriti su Austrijanac Aleksander Peja i Brazilac Bruno Soareš, kao i Hrvat Ivan Dodig i Brazilac Marselo Melo.

http://www.youtube.com/watch?v=6KRq9V7dfnk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track