PORODIČNI SARADNIK: Novak Đoković i direktor kancelarije UNICEF-a posetili Zvečansku

Saradnja Fondacije Novak Đoković i UNICEF-a

PORODIČNI SARADNIK: Novak Đoković i direktor kancelarije UNICEF-a posetili Zvečansku

Tenis -
Zajednički projekat Fondacije Novak Đoković i UNICEF-a pod nazivom Porodični saradnik u ovom trenutku primenjuje se u četiri grada u Srbiji - Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković i direktor kancelarije UNICEF-a u Beogradu Mišel Sen-Lot posetili su Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, gde su razgovarali sa porodicama, koje su deo programa "Porodični saradnik". Zajednički projekat Fondacije Novak Đoković i UNICEF-a pod nazivom "Porodični saradnik" u ovom trenutku primenjuje se u 120 porodica u četiri grada u Srbiji: Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Porodice, sa kojima su se sastali slavni teniser i direktor UNICEF-a, deo su grupe od 34 koliko je trenutno projektom obuhvaćeno u Beogradu. Đoković je tom prilikom istakao da je podrška i pomoć porodicama, koje su posebno ugrožene u ovako teškim ekonomskim uslovima, izuzetno važna, i da je veoma ponosan na prve rezultate projekta."U razgovoru sa porodicama koje primaju ovu uslugu čuo sam koliko im je ona pomogla, ojačala ih i smanjila izazove da njihova deca napuste dom i budu izmeštena u neku instituciju. Iz svog primera znam koliko je važno da porodica bude jaka, jedinstvena, jer je meni podrška moje porodice bila ključna za lični razvoj i postizanje ciljeva. UNICEF I Ministarstvo za socijalnu politiku učinili su veliku stvar kada su osmislili i pokrenuli ovaj projekat i mi smo vrlo ponosni što smo partneri. Ako 400 porodica i 1.000 dece, koliko je u planu da bude obuhvaćeno projektom, izađu jače, prebrode krize i ostanu na okupu, biće to velika stvar za celo društvo", rekao je Đoković, koji je i nacionalni ambasador UNICEF-a. Đoković i Sen-Lot razgovarali su sa dve porodice koje su imale kompleksne izazove i poteškoće, kako materijalne, zdravstvene, tako i ukupnom funkcionisanju zbog čega su deca povremeno bila izmeštana u institucije. Oni su ocenili da je usluga "Porodični saradnik" značajno poboljšala njihove odnose i unapredila funkcionisanje.

Direktor UNICEF-a istakao je da roditeljstvo jedna od najvažnijih odgovornosti koje imamo u životu. "Ipak, roditelji još uvek ne dobijaju adekvatnu podršku. Ova usluga pomaže roditeljima da bolje obavljaju svoj posao i da svojoj deci obezbede porodično okruženje u kom mogu da dostignu svoj puni potencijal. Globalno, saradnja sa privatnim fondacijama je veoma bitna za UNICEF. Ovde u Srbiji smo jako ponosni što je Fondacija Novak Đoković naš partner u pružanju podrške vladinim naporima da zaustavi smeštanje dece u ustanove, kao i da razvije usluge za porodice u riziku", naglasio je Mišel Sen-Lot.

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Cilj ovog potpuno novog i inovativnog programa je sprečavanje izmeštanja dece iz prirodnih porodica, odnosno, njihovo osnaživanje kako bi se lakše nosile sa kriznim situacijama i pružile svojoj deci brižno, bezbedno i stimulativno okruženje.

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Projekat se u potpunosti primenjuje od kraja septembra, kada je i završena kompletna obuka svih članova stručnog tima - ukupno ih je 16, po četiri u svakom gradu, odnosno kada su Centri za socijalni rad počeli sa obilaskom porodica. Pilot usluga se trenutno sprovodi i u okviru četiri doma za nezbrinutu decu, i to u Zvečanskoj u Beogradu, Duško Radović u Nišu, Centru za razvoj Kneginja Ljubica u Kragujevcu i SOS Dečijem selu u Novom Sadu, a o koordinaciji se brine Republički zavod za socijalnu zaštitu.

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Planirano je da tokom tri godine trajanja projekta bude obuhvaćeno 400 porodica i više od 1.000 dece. Fondacija Novak Đoković projekat finansira sa 750.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track