PREOKRET: Novak izgubio prvi set, pa pregazio Kolšrajbera za četvrtfinale Rima

Sledeći je David Ferer

PREOKRET: Novak izgubio prvi set, pa pregazio Kolšrajbera za četvrtfinale Rima

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Nemca Filipa Kolšrajbera sa 4:6, 6:2, 6:1 u trećem kolu Mastersa u Rimu

RIM – Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Rimu Đoković je u trećem kolu, posle preokreta, savladao Nemca Filipa Kolšrajbera sa 4:6, 6:2, 6:1. To je bio peti međusobni duel Đokovića i Kolšrajbera i četvrta pobeda srpskog tenisera. Srbin i Nemac su poslednji meč odigrali na prošlogodišnjem Rolan Garosu, kada je drugi reket sveta slavio sa 3:1, po setovima 4:6, 6:3, 6:4, 6:4.Đoković je do plasmana među osam najboljih stigao posle jednog sata i 36 minuta igre, a u četvrtfinalu ga očekuje novi duel sa Špancem Davidom Fererom. Ferer je u osmini finala eliminisao Ernestsa Gulbisa sa 6:2, 6:3. Novak je bio slobodan na startu turnira, a u drugom kolu je savladao Čeha Radeka Štepaneka sa 6:3, 7:5. Plasmanom u četvrtfinale Đoković je spustio zavesu na savršen dan srpskih tenisera u Rimu, pošto su Jelena Janković i Ana Ivanović takođe prošle među osam najboljih u ženskoj konkurenciji. Ana je eliminisala Ruskinju Mariju Šarapovu (6:1, 6:4), dok je Jelena savladala Italijanku Flaviju Penetu (6:2, 6:3).TOK MEČA

Filip Kolšrajber, Foto: Reuters
Filip Kolšrajber, Foto: Reuters

III setĐoković je bez problema dobio prvi gemu odlučujućem setu. On je sigurnim servisima lako stigao do vođstva, da bi potom maksimalno iskoristio seriju loših servisa svog rivala. Kolšrajber je ostao bez servisa, pa Novak u drugom gemu osvaja sva tri poena na njegov drugi servis. U takvoj situaciji Đoković stiže do dve vezane brejk lopte od kojih koristi drugu. To je bio četvrti uzastopni gem u kojem Kolšrajber gubi svoj servis.Novak je svoju seriju nastavio i u sledećem gemu, pa u odlučujućem setu vodi sa 3:0.U trećem setu gledamo reprizu prvog, s tim što su se uloge obrnule. Kolšrajber ni posle četiri odigrana gema nije uspeo da se upiše na semafor. Novak nezaustavljivo hita ka četvrtfinalu, a posle novog brejka vodi sa 4:0.Kolšrajber je u završnici seta uspeo da osvoji bar jedan gem i da izbegne "krompir". Đokoviće je do kraja meča bio veoma siguran na servisu, pa je rutinski završio posao - 4:6, 6:2, 6:1.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

II setPosle razočaravajućeg starta Novak nije uspeo da preokrene rezultat u završnici prvog seta, ali zato drugi set počinje mnogo bolje. Đoković rutinski osvaja prvi gem u nastavku.Kolšrajber ne dozvoljava rani brejk Novaku i odmah uzvraća istom merom za 1:1 u gemovima. Trend sigurnih servisa nastavio je drugi reket sveta koji bez problema stiže do novog vođstva, a potom po drugi put na meču oduzima servis rivalu.Novak je u četvrtom gemu konačno sačekao pad u igri Nemca i stiže do dve vezane brejk lopte. Kolšrajber je prvu neutralisao, ali potom šalje forhend u mrežu. Đoković vodi sa 3:1.Đoković u narednom gemu sigurnim servisom potvrđuje brejk i sada vodi sa 4:1. Izgleda da se Nemac pomirio sa gubitkom drugog seta. Kolšrajber je katastrofalno odigrao šesti gem, pa Novak veoma lako stiže do novog brejka. Nemac je svojim greškama omogućio srpskom teniseru da povede sa 5:1, pa će Đoković već u sedmom gemu servirati za drugi set.Novak ipak nije uspeo da završi posao u narednom gemu. Umesto da bude 1:1 u setovima, Kolšrajber pravi ribrejk i smanjuje prednost rivala na 5:2 u gemovima. Međutim, Nemac nije uspeo da pomrsi račune srpskom teniseru koji odmah uspeva da nadoknadi propušteno. Đoković koristi prvu od dve vezane set lopte na servis Nemca i posle jednog sata i 12 minuta odvodi meč u treći, odlučujući set.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

I setĐoković je loše ušao u meč. Uvodni gem obeležile su greške srpskog tenisera, pa je Kolšrajber lako stigao do dve vezane brejk lopte. Novak je prvu spasio odličnim drugim servisom, ali potom pravi novu neiznuđenu grešku i poklanja brejk Nemcu. Kolšrajber je i u narednom gemu bio veoma siguran, pa na startu neočekivano vodi sa 2:0.Ništa dobro nije doneo ni treći gem, bar kada je reč o srpskom teniseru. Novak je ponovo bio daleko od svog nivoa. Kolšrajber je nastavio da vodi glavnu reč na terenu, oterao je Đokovića daleko iza osnovne linije i stiže do drugog uzastopnog brejka.Nemac je nastavio sa odličnim servisima, pa ekspresno stiže do vođstva od 4:0. Đoković je u petom gemu konačno prekinuo šokantnu seriju rivala i stiže do prvog gema. Novak sa četiri sjajna servisa, bez izgubljenog poena, smanjuje na 4:1.Konačno dobar gem za Novaka koji u narednom gemu lako osvaja prva tri poena na servis rivala i stiže do tri vezane brejk lopte. Nemac je neutralisao prvu, ali nije uspeo da zaustavi Đokovića koji vraća jedan brejk i smanjuje na 4:2.Drugi reket sveta ponovo se našao u nezgodnoj situaciji pošto je Kolšrajber i u sedmom gemu imao 0:30. Međutim, Novak odgovara odličnim servisima i prilazi Nemcu na gem zaostatka - 4:3.Posle tri izgubljena gema Kolšrajber konačno uspeva da prekine Novakovu seriju i osvaja veoma važen gem za vođstvo od 5:3. Novak je takođe bio siguran na servisu za 5:4, pa će Nemac u desetom gemu servirati za prvi set.Ništa od preokreta u prvom setu. Đoković nije stigao ni do brejk lopte u desetom gemu, pa Kolšrajber posle 39. minuta osvaja prvi set rezultatom 6:4. Nemac je imao puno sreće u poslednjem gemu i na kraju koristi treću set loptu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track