U FINALU ROLAN GAROSA PROTIV NADALA: Đoković igra za ulazak u istoriju i prvo mesto na ATP listi
Foto: AP

Došlo je vreme za revanš

U FINALU ROLAN GAROSA PROTIV NADALA: Đoković igra za ulazak u istoriju i prvo mesto na ATP listi

Tenis -
Španski teniser Rafael Nadal zakazao je novi okršaj sa Novakom Đokovićem u finalu Otvorenog prvenstva Francuske

PARIZ – Španski teniser Rafael Nadal zakazao je novi okršaj sa Novakom Đokovićem u finalu Otvorenog prvenstva Francuske. Nadal je u polufinalu deklasirao Škota Endija Mareja sa 6:3, 6:2, 6:1, posle jednog sata i 40 minuta igre, pa se tako pridružio Đokoviću u velikom finalu. To je bio jubilarni 20. međusobni duel Nadala i Mareja, a Španac je 15. pobedom još jednom potvrdio da s punim pravom nosi epitet "kralja šljake". Rafa se tako plasirao u deveto finale Rolan Garosa, gde ga već čeka njegov najveći rival i verovatno jedini igrač koji može da mu parira na zemljanoj podlozi.

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

Đoković je u prvom polufinalu u četiri seta eliminisao Letonca Ernestsa Gulbisa sa 6:3, 6:3, 3:6, 6:3. Novak i Rafa će u nedelju po drugi put odmeriti snage u finalu Otvorenog prvenstva Francuske, pošto je i 2012. godine njihov duel odlučio šampiona. Španac je tada slavio sa 4:6, 3:6, 6:2, 5:7. To će biti rekordni 42. duel Đokovića i Nadala. Španac trenutno vodi 22:19 u pobedama, ali iza sebe ima četiri vezana poraza. Novak ga je ove sezone već dobio dva puta. Prvo u finalu Mastersa u Majamiju (6:3, 6:3), a potom i neposredno pred Rolan Garos, na Mastersu u Rimu (4:6, 6:3, 6:3). Nadal u Parizu juri devetu titulu, dok Đoković još uvek čeka svoj prvenac na čuvenoj šljaci. To bi mogao da bude i najveći motiv za srpskog tenisera, pošto je to jedini grend slem koji mu nedostaje u kolekciji.

Rafael Nadal, Foto: Reuters
Rafael Nadal, Foto: Reuters

Naime, ukoliko bi Novak trijumfovao u Parizu, on bi postao tek osmi teniser u istoriji koji je u karijeri osvajao sva četiri najveća turnira - Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US open. Takozvani "Grend slem" do sada su kompletirali Don Badž, Rod Lejver, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Fred Peri, Andre Agasi i Roj Emerson. Predstojeće finale nosi i posebnu draž jer će to ujedno biti i borba za prvo mesto na ATP listi. Nadal u Parizu pored trofeja brani i 2000. poena pa bi se eventualnim porazom oprostio od titule najboljeg na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track