Đoković ruši Borga
Foto: Reuters

Srpski teniser u odabranom društvu

Đoković ruši Borga

Tenis -
Posle US Opena Đoković će prestići legendarnog Šveđanina po broju nedelja provedenih na čelu ATP liste

Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković (27) sigurno će na vrhu ATP liste biti i posle US Opena, koji će biti odigran od 25. avgusta do 8. septembra u Njujorku. Tako će brojka od 105 nedelja provedenih na prvom mestu biti dovoljno „popravljena“ kako bi se Nole popeo na sedmo mesto na listi najboljih svih vremena, odnosno kako bi s te pozicije skinuo legendarnog Šveđanina Bjerna Borga (109 sedmica).To praktično znači da će mu sledeća „meta“ biti najveći i najljući rival Rafael Nadal, koji je na čelu karavana dosad proveo 141 nedelju. Iako razlika između Španca i Srbina deluje ogromno, odustajanje Nadala od turnira u Torontu i Sinsinatiju učiniće da Đoković, ukoliko ne bude nekih velikih senzacija i podbačaja, 2014. godinu završi na mestu broj jedan.A to bi značilo da bi se dobrano primakao rivalu i bukvalno počeo da mu diše za vrat. Američka turneja trebalo bi da posluži za još veći broj bodova na ATP listi, a onda je pred našim asom daleko teži zadatak jer na turnirima u Pekingu, Šangaju, Parizu i Londonu brani titule i ukupno 4.000 poena.Povoljna okolnost jeste to što se Nadal ne snalazi najbolje na tvrdoj podlozi, pa je teško verovati da će, čak iako Nole napravi neki kiks, uspeti da ga stigne i prestigne posle londonskog Mastersa.

Velikani mu gledaju u leđaBOLJI OD UČITELJA BEKERANovak Đoković je iza sebe na večnoj listi već ostavio imena poput Džima Kurijera, Ilije Nastasea, Borisa Bekera, Matsa Vilandera, Štefana Edberga... Pošto je sigurno da će srpski teniser na vrhunskom nivou moći da igra sigurno u narednih nekoliko godina, sasvim je izvesno da bi mogao da prestigne Rafu Nadala, a verovatno i Džona Mekinroa, koji zauzima peto mesto.

RekorderiTeniser Zemlja Broj nedelja1. Rodžer Federer Švajcarska 3022. Pit Sampras SAD 2863. Ivan Lendl Češka 2704. Džimi Konors SAD 2685. Džon Mekinro SAD 1706. Rafael Nadal Španija 1417. Bjern Borg Švedska 1098. Novak Đoković Srbija 1059. Andre Agasi SAD 10110. Lejton Hjuit Australija 80

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track