SERVISOM DO ISTORIJE: Čilić razbio Nišikorija u finalu US opena

Pokorio Njujork

SERVISOM DO ISTORIJE: Čilić razbio Nišikorija u finalu US opena

Tenis -
Hrvatski teniser Marin Čilić savladao je Japanca Keija Nišikorija sa 6:3, 6:3, 6:3 u finalu Otvorenog prvenstva SAD
1 / 6

NJUJORK - Hrvatski teniser Marin Čilić ušao je u istoriju trijumfom na ovogodišnjem US openu. Čilić je u velikom finalu Otvorenog prvenstva SAD savladao Japanca Keija Nišikorija sa 6:3, 6:3, , posle jednog sata i 53 minuta igre. U duelu dvojice debitanata u gren slem finalima Čilić je bio mnogo bolji i na kraju je zasluženo stigao do prvog velikog trofeja u karijeri. On je u finalu dominirao fantastičnim servisom, a to potvrđuje i odnos as udaraca - 17:2 u korist hrvatskog tenisera.Marin je pobedom u Njujorku inkasirao tri miliona dolara, a nagrađen je i povratkom među prvih deset na ATP listi, i biće deveti reket sveta. On je tako postao tek drugi Hrvat koji je osvojio neki od četiri najveća turnira. Pre Čilića to je pošlo za rukom samo njegovom treneru Goranu Ivaniševiću, koji je 2001. godine pobedio na Vimbldonu. On je tada u finalu pobedio Patrika Raftera sa 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Čilić se tako maestralno vratio tenisu, pošto je ovo bilo njegovo prvo finale posle povratka na teren, nakon četvoromesečne suspenzije zbog kršenja antidoping pravila. Hrvatski teniser je bio u sličnoj situaciji kao i Viktor Troicki. On je bio kažnjen devetomesečnom suspenzijom zbog pozitivnog nalaza, ali mu je posle žalbe kazna smanjena, pošto je zabranjenu supstancu uzeo bez znanja, kroz neki suplement. Ovo je bio osmi međusobni susret Čilića i Nišikorija i treća pobeda Hrvata. Čilić se pobedom u Njujorku na najbolji mogući način revanširao Nišikoriju za dva poraza u ovoj sezoni – u četvrtfinalu Brizbejna (4:6, 7:5, 2:6) i u četvrtfinalu Barselone (1:6, 3:6). Ovo je u još jednom smislu bilo istorijsko finale s obzirom na činjenicu da prvi put još od Australijan opena 2005. godine u finalu nije bilo nijednog člana velike trojke – Novak Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

TOK MEČAIII setTreći set nije doneo ništa novo kada je reč o odnosu snaga na terenu. Čilić je vodio glavnu reč, a sigurnim servisima je lako odbijao svaki napad rivala. U takvoj situaciji bilo je samo pitanje kada će Nišikori ponovo kapitulirati. To se dogodilo u četvrtom gemu, kada je hrvatski teniser realizovao drugu brejk loptu za vođstvo od 3:1. Kao i u prethodnom setu Japanac je odmah dobio priliku da uzvrati udarac, ali ni ovog puta nije imao rešenje za maestralnog Čilića - prvo je poslao lopticu u aut, a zatim je njegov rival upisao novi as udarac. Čilić je bio na visini zadatka do kraja meča i nije se opuštao. Još jednom je posao završio u devetom gemu. Lako je došao do tri vezane meč lopte, a na kraju koristi drugu i posle jednog sata i 53 minuta igre stiže do najvećeg uspeha u karijeri i prve gren slem titule - 6:3, 6:3, 6:3.

II set

Foto: Twitter
Foto: Twitter

II set Nišikori je imao puno problema i u nastavku meča. Japanac je nastavio da greši, pa Čilić već u trećem gemu dobija nove tri vezane brejk lopte. Kei se za trenutak izvukao iz neugodne situacije, ali je zatim ponovo odigrao loše I još jednom ispušta svoj servis za vođstvo Čilića od 2:1. Nišikori je već u sledećem gemu dobio priliku da se vrati u set, ali nije realizovao dve vezane brejk lopte pa je hrvatski teniser poveo sa 3:1. Čilić je nastavio da dominira na stadionu Artur Eš i novim brejkom ekspresno dolazi u situaciju da servira za 2:0 u setovima – 5:2 Međutim, Japanac ribrejkom upeva da zaustavi razigranog rivala, ali je njegova radost kratko trajala pošto se serija brejkova nastavila pa Čilić na kraju i drugi set dobija rezultatom 6:3, posle 37 minuta igre.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

I set Čilić se već u prvom gemu suočio sa brejk loptom, ali je uspeo da preokrene rezultat i da povede sa 1:0. Nišikori je takođe imao problema u svom prvom servis gemu, ali je i on izbegao rani brejk. Šesti gem je doneo novo uzbuđenje – Japanac je ušao u seriju grešaka, pa Čilič stiže do tri vezane greklk lopte. Nišikori je odličnim servisima neutralisao prve dve, ali na trećoj pravi novu neiznuđenu grešku i tako poklanja brejk Čiliću – 4:2. Hrvatski teniser je nastavio sa odličnom igrom i rutinski privodi prvi set kraju. Čilić u devetom gemu koristi prvu od tri vezane set lopte za konačnih 6:3, posle 33 minuta igre.

U velikom finalu Otvorenog prvenstva SAD u tenisu, od 23.00h, sastaju se Japanac Kei Nišikori i Hrvat Marin Čilić. Završnica ovogodišnjeg US opena imala je u najmanju ruku neočekivan rasplet s obzirom na to da je Nišikori u polufinalu iznenadio Novaka Đokovića, dok je Čilić bio bolji od Rodžera Federera. Obojica su tako stigla do svog prvog gren slem finala i imaju priliku da u Njujorku uđu u istoriju. To će biti njihov osmi međusobni susret, a Nišikori trenutno vodi u pobedama sa 5:2. Oni su ove sezone već odigrali dva meča, a oba je dobio Japanac – u četvrtfinalu Brizbejna bilo je 6:4, 5:7, 6:2, dok je u četvrtfinalu Barselone slavio sa 6:1, 6:3. Čilić ima šansu da postane drugi Hrvat koji je osvojio neki gren slem, posle Gorana Ivaniševića. Ivanišević je trijumfovao na Vimbldonu 2001. godine, pošto je u finalu pobedio Patrika Raftera sa 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7. Zanimljivo je da je upravo Ivanišević sada Marinov trener. Čilić ujedno igra i svoje prvo finale posle povratka na teren posle četvoromesečne suspenzije zbog kršenja antidoping pravila. Hrvatski teniser je bio u sličnom problemu kao i Viktor Troicki. On je bio kažnjen devetomesečnom suspenzijom zbog pozitivnog nalaza, ali mu je posle žalbe kazna smanjena, pošto je zabranjenu supstancu uzeo bez znanja, kroz neki suplement. S druge strane, Nišikori je prvi Azijat koji je stigao do finala nekog gren slema. Japanac, baš kao i njegov rival, uz sebe ima bivšeg gren slem šampiona jer ga trenutno trenira Amerikanac Majkl Čeng. Čeng je 1989. godine osvojio Rolan Garos pošto je u finalu savladao Stefana Edberga sa 6:1, 3:6, 4:6, 6:4, 6:2. Ovo je zaista istorijsko finale s obzirom na to da prvi put još od Australijan opena 2005. godine u finalu neće biti nekog od najbolje trojice na svetu – Novak Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track