(VIDEO) Nadalu nije pomoglo ni tajno oružje za meč protiv Đokovića
Foto: AP

Španac napravio promene kako bi se vratio na vrh

(VIDEO) Nadalu nije pomoglo ni tajno oružje za meč protiv Đokovića

Tenis -
Tražio sam promenu i dobio sam je. To je uvek rizik kad menjaš nešto. Ali sviđa mi se reket i nastaviću da igram s njim, dodao je Nadal

Do 2014. godine Rafael Nadal je duži period koristio istu vrstu reketa, da bi u 2015. godini već dva puta napravio promenu.

Nadal je na Masters u Monte Karlu ušao sa prototipom "play aeropro drive". S tim reketom trebao bi da dobije još više spina i snage, ali i manje kontrole.

"Raspon rupa između žica je nešto veći. To znači više snage i ono što smo hteli, da povećamo spin. U teoriji, to znači i manje kontrole. Ali samo u teoriji. Videćemo. Ne sećam se kad sam zadnji put promenio reket", rekao je Nadal.

Nadal je planirao da u 2015. godinu uđe s novim reketom, ali nije imao dovoljno vremena za testiranje. Španac je početkom sezone probao novi model (na fotografiji u sredini), ali je sada pred sezonu na šljaci prešao na novi prototip.

Rafael Nadal, reketi, Foto: Reuters
Rafael Nadal, reketi, Foto: Reuters

U proseku, Rafina loptica nakon top-spin forhenda napravi 3200 rotacija oko ose u minuti, što je 18 odsto više od Federerovog i Đokovićevog forhenda. Nadalu su najviše izmerili 4900 rotacija u minuti.

"Tražio sam promenu i dobio sam je. To je uvek rizik kad menjaš nešto. Ali sviđa mi se reket i nastaviću da igram s njim", dodao je Nadal.

Početkom godine Rafi su iz firme "Babolat" u dršku reketa ugradili senzor koji beleži svaki udarac i analizira podatke. Nakon treninga ili meča, ti podaci mogu se skinuti na smartfon ili računar kako bi igrač video gde je grešio.

No, ni taj novi reket nije mu pomogao protiv Novaka Đokovića u polufinalu Monte Karla.

http://www.youtube.com/watch?v=B2IduNtpE5I
http://www.youtube.com/watch?v=U_nkw6aTLmo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track