(VIDEO) JUBILARNA 20. GREN SLEM TITULA: Serena Vilijams pobedila Šafaržovu u finalu Rolan Garosa
Foto: Reuters

Treći put najbolja u Parizu

(VIDEO) JUBILARNA 20. GREN SLEM TITULA: Serena Vilijams pobedila Šafaržovu u finalu Rolan Garosa

Tenis -
Amerikanka i Čehinja odigrale sjajan meč, a najbolja svetska teniserka prišla prvoplasiranoj na "večnoj listi" po broju gren slem trofeja Štefi Graf na samo dva koraka

Američka teniserka Serena Vilijams treći put u karijeri osvojila je Rolan Garos pošto je u današnjem finalu savladala Čehinju Luciju Šafaržovu 6:3, 6:7, 6:2.

Ujedno, Sereni je to jubilarna 20. gren slem titula. Time se, kao drugoplasirana, približila lideru na "večnoj listi" u open eri Štefi Graf, koja je osvojila 22.

Amerikanka se očigledno oporavila od prehlade koja ju je mučila prethodnih dana i zbog koje je jedva odigrala polufinalni meč sa Timeom Bačinski, a onda u petak preskočila i trening. Igrala je odlično, a jedini pad u njenoj igri Šafaržova je iskoristila i dobila drugi set.

Serena je prvi set dobila posle manje od pola sata igre. Ona je u tom periodu načinila jedan brejk, što joj je bilo dovoljno da dođe do prednosti od 1:0. Prva teniserka sveta je dobro počela i drugi set, povela je sa 4:1, uz dva brejka prednosti, ali je Šavaržova agresivnom igrom, ali i padom Vilijamsove u igri došla do izjednačenja - 4:4. Vilijamsova je u drugom setu do novog brejka došla pri rezulatu 5:5 i dovela sebe u priliku da sevira za trofej, međutim, Čehinja joj je uzvratila oduzimanjem servisa i odvela set u taj-brejk. Šafaržova je odlučujući gem drugog seta dobila sa 7:2. Čehinja, kako je okončala drugi set, tako je započela i treći - brejkom, te je povela sa 2:0, ali je Vilijamsova od tog trenutka zaigrala znatno bolje, vezala šest gemova

Serena je realizovala sedam od 11 brejk lopti, imala 34 vinera i 42 neiznuđene greške, dok je Čehinja iskoristila sve četiri brejk šanse, napravila 16 direktnih poena, imala 17 neiznuđenih grešaka... Meč je trajao 121 minut.

Bio je to njihov deveti duel i deveta pobeda Amerikanke.

"Osvojiti 20. titulu ovde na Rolan Garosu je nešto posebno za mene, jer nisam uvek bila uspešna u Parizu. Želim da se zahvalim navijačima, ovo je kao ostvarenje sna", rekla je Serena i dodala:

"Danas sam dosta iskomplikovala stvar. Bila sam nervozna, dok je Lucija igrala sjajno. Ona je sjajan protivnik. Igrala je agresivno i nije pokazala strah".

Šararžova, koja je u polufinalu eliminisala Anu Ivanović, posle svog prvog gren slem finala popeće se sa 13. na sedmo mesto WTA liste.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track