BRITANCI O NOVAKOVOJ VLADAVINI: Postoji samo jedan teniser - Đoković i svi ostali!
Foto: Reuters

Nema više velike četvorke svetskog tenisa

BRITANCI O NOVAKOVOJ VLADAVINI: Postoji samo jedan teniser - Đoković i svi ostali!

Tenis -
Đoković je pre dva dana pobedio Federera u četiri seta

LONDON - Britanski list "Gardijan" napravio je opširan tekst o najboljem teniseru sveta Srbinu Novaku Đokoviću.Novinar ovog lista Brajan Armen Grem napisao da je Đoković posle trijumfa nad Rodžerom Federerom u finalu Vimbldona okončao vladavinu velike četvorke u tenisu."Gotovo deceniju grupa od četvorice tenisera dominirala je svetskim tenisom u jednom trenutku osvojivši 34 od 35 Gren slem titula. To više nije slučaj. Kada je Đoković forhend dijagonalom osvojio svoj treći Vimbldon i devetu Gren slem titulu, bilo je potpuno jasno da je priča o velikog četvorci već uveliko postala samo tačka na retrovizoru. Postoji samo jedan teniser i svi ostali", piše britanski novinar i dodaje:

"Đoković je u duel dvojice najboljih tenisera sveta ušao sa skorom 8-8 u Gren slem finalima, sa skorom 47-3 u 2015. i pet osvojenih titula. Bio bi prvi igrač sveta sa više od 3.000 bodova prednosti da je izgubio finale, ali bi mnogi postavljali pitanja oko njegove mentalne snage, posebno posle poraza od Stana Vavrinke u finalu Rolan Garosa. Umesto svega toga, Đoković je još jednom dokazao da, kada igra na svom najboljem nivou, jednostavno ne postoji način da se zaustavi. Sasuo je 46 vinera i napravio samo 16 neiznuđenih grešaka, udarajući lopticu sa osnovne linije metronomskom efikasnošću koja je naterala Federera da uđe u iscrpljujuće razmene. Jedini izbor Federera je bio da odgovori na Đokovićevu artiljeriju - sjajan forhend, stamenu odbranu, superiornu izdržljivost u razmenama - raznovrsnošću. Sedmostruki šampion Vimbldona je pokušao sve - njegov top spin je varirao, ubacivao je povremeno slajs, igrao servis-volej, igrao je sa osnovne linije i sve to je radio sa neverovatnom harizmom šahovskog velemajstora".

Britanski novinar je podsetio da je Federer imao veliku podršku navijača tokom finalnog meča sa Đokovićem.

"Nijednog trenutka se nije sumnjalo ko će biti favorit publike. Publika je bila uz Švajcarca kada bi zaostajao u svojim servis gemovima, a brujala je kada bi Đoković imao problema na svoj servis. Kada je Federer spasao sedam set lopti i dobio drugi set, 15.000 ljudi je eksplodiralo. Kada je Novak napravio brejk u petom gemu četvrtog seta usledio je muk na centralnom terenu. Đoković ne želi da bude kauboj sa crnim šeširom, ali je pokazao da će i to biti ako mora", dodao je novinar Gardijana.Đoković je osvojio deveti Gren slem i sada je peti u Open eri po broju najvećih titula u tenisu. "Sa 28 godina samo je pitanje vremena kada će Đoković ući u debatu o najboljem teniseru u istoriji. Ko mu na horizontu stoji na putu? Ako se ne bude povređivao, nema razloga zašto ne bi krenuo u poteru za najtrofejnijima – Federerom (17), Nadalom (14), Samprasom (14), Emersonom (12), Lejverom (11) i Borgom (11)", stoji na kraju članka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track