(FOTO) ĐOKOVIĆ POSTAO GLOBALNI AMBASADOR UNICEF: Da sva deca dobiju šansu da sanjaju i obrazuju se
Foto: Fondacija Novak Đoković

Veliko priznanje za prvog reketa sveta

(FOTO) ĐOKOVIĆ POSTAO GLOBALNI AMBASADOR UNICEF: Da sva deca dobiju šansu da sanjaju i obrazuju se

Tenis -
UNICEF je danas objavio imenovanje Novaka Đokovića za svog globalnog ambasadora dobre volje, a najbolji svetski teniser je potpisao i sporazum sa Svetskom bankom
1 / 2 Foto: Fondacija Novak Đoković

NJUJORK - UNICEF je danas objavio imenovanje Novaka Đokovića za svog globalnog ambasadora dobre volje.

Prvorangirani svetski teniser Đoković je, dok je bio nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji, kao i kroz rad svoje fondacije, ukazivao na zapostavljenu decu i njihove zajednice. Danas je u sedištu UNICEF-a u Njujorku gospođa Joka Brant, zamenica izvršnog direktora UNICEF-a, na događaju kome je prisustvovao i predsednik Svetske banke dr Džim Kim, čestitala Đokoviću na imenovanju.

"Novak Đoković je istinski šampion za svu decu sveta“, rekla je gospođa Brant.

"Pokazao je da snažan glas i snažno delovanje mogu da unaprede položaj dece, posebno one najmlađe", dodala je gospođa Brant.

Novak se 2011. godine prvi put pridružio timu UNICEF-a, kada je postao nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji. Od tada pruža nesebičnu podršku za unapređenje života dece, posebno one najmarginalizovanije, i posebno se fokusira na značaj obrazovanja i razvoja u ranom detinjstvu kako bi se deci omogućio najbolji početak života. Prepoznavajući njegovu iskrenu posvećenosti pravima deteta, UNICEF ga je pozvao da postane globalni ambasador dobre volje.

Danas je u svetu opšteprihvaćeno da deca koja imaju adekvatnu negu, zaštitu i stimulaciju pre polaska u školu, imaju veću mogućnost da dostignu svoj puni potencijal. Đoković će svoju zainteresovanost za prava deteta usmeriti ka promovisanju ranog razvoja dece.

"Čast mi je što sam postao ambasador dobre volje za UNICEF, i što ću da nastavim da branim i podržavam prava deteta i da pomognem da se svakoj devojčici i svakom dečaku omogući nega i optimalan razvoj u ranom detinjstvu“, rekao je Đoković.

"Rane godine života su od ključnog značaja. Kada su u najranijoj dobi dobro negovana i kada se o njima dobro brine, deca imaju veće šanse da prežive, zdravo odrastaju i manje se razboljevaju, da razvijaju svoje misaone, jezičke, emocionalne i socijalne veštine, i postanu produktivni i uspešni građani u društvu", nastavio je Novak i dodao:

"Odlučan sam da pomognem UNICEF-u u pružanju kvalitetne brige za rani razvoj dece, posebno one najugroženije, kako bi izgradili svetliju budućnost za sebe, svoje porodice i zajednice".

Novak je već napravio pozitivan pomak u životima mnoge dece, ne samo kao moćan uzor, već i kao veliki zagovarač njihovih prava. U ulozi nacionalnog ambasadora UNICEF-a, posećivao je predškolske ustanove u Srbiji da bi se uverio koliko je učenje u ranoj dobi značajno. Njegova podrška, kao i podrška Fondacije Novak Đoković, pomogli su da se uspostave fleksibilniji, kvalitetniji i inkluzivni predškolski obrazovni program za neku od najugroženije dece u Srbiji.

Novak je podržavao unapređenje kvalitetnog predškolskog programa u Srbiji. Njegova Fondacija je finansirala UNICEF-ov inovativni program za usluge porodičnog saradnika koji ima za cilj povezivanje porodica. Program je kao veoma uspešan sada integrisan u sistem dečije zaštite u Srbiji. Tokom poplava koje su zadesile Balkan 2014. godine, Novak je dao donaciju UNICEF-u za pružanje pomoći u vanrednoj situaciji. Zajedno sa kompanijom UNIQLO, jednim od njegovih glavnih sponzora, pomogao je da se inicijativa "Škole u Aziji" podrži u Bangladešu, Kini i Filipinima, i istovremeno da se realizuju projekti socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva u Srbiji.

UNICEF i Fondacija su uspostavili blisku saradnju na polju pružanja usluga u ranom detinjstvu za svaku porodicu sa decom u Srbiji, tako da će dodatna sredstva Banke omogućiti da se lakše dosegnu najugroženija deca širom sveta.

Novoimenovani ambasador dobre volje jedan je od najdominantnijih igrača koji je ikada kročio na teniski teren. Đoković je do sada osvojio 54 titule u svojoj karijeri, uključujući 9 Grend slem turnira, a osvojio je i olimpijsku medalju 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Novak Đoković se danas pridružio timu prethodnih i sadašnjih UNICEF-ovih ambasadora dobre volje, među kojima su i Deni Kej, Odri Hepbern, Dejvid Bekam, Hari Belafonte, Orlando Blum, Kejti Peri, Rodžer Mur, Šakira, Maksim Vengerov, Serena Vilijams, i drugi.

Foto: Fondacija Novak Đoković
Foto: Fondacija Novak Đoković

Kao veliki podsticaj maloj deci širom sveta, Svetska banka i "Novak Đoković Fondacija" najavili su danas partnersku saradnju u cilju promocije ranog razvoja dece, koja će obuhvatati promociju značaja ulaganja u razvoj dece u najranijem uzrastu, kao i investicije kojima će se pomagati deci u ugroženim zajednicama u Srbiji, zemlji Novaka Đokovića.

Zajednička inicijativa pod nazivom "Od ranih pobeda, koristi celog života" predstavlja spoj bogatog znanja i programa Svetske banke u oblasti ranog razvoja dece, sa jedne strane, i snage i posvećenosti srpskog tenisera Đokovića, sa druge, da se posveti dodatna pažnja društvenoj i ekonomskoj koristi koju donose programi ranog razvoja dece širom sveta. Đoković je prvi teniser sveta i osnivač "Novak Đoković Fondacije", koja je prvenstveno usredsređena na rani razvoj dece.

Ovo novo partnerstvo i saradnja najavljeni su nedelju dana pre početka Otvorenog prvenstva SAD, na konferenciji za medije u Njujorku koju su održali predsednik Grupe Svetska banka Džim Jong Kim i Đoković.

U okviru ove inicijative, Svetska banka i "Novak Đoković Fondacija" radiće sa Vladom Srbije na stvaranju jednakih uslova za malu decu iz siromašnih i ugroženih porodica. Kao prvi korak, Svetska banka razmatra sa Vladom Srbije projekat u vrednosti do 50 miliona američkih dolara za inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece u Srbiji. Projekat treba da odobre Odbor izvršnih direktora Svetske banke i Skupština Srbije. „"Novak Đoković Fondacija" prikupiće dodatna sredstva za rani razvoj dece kroz saradnju sa privatnim sektorom i pojedinačne donacije.

"Sva deca zaslužuju jednaku šansu u životu, pa ipak milioni ne uspevaju da ostvare u potpunosti svoj potencijal usled siromaštva, loše ishrane ili nedovoljnih mogućnosti za rani razvoj i stimulaciju", rekao je Kim.

"Veliko mi je zadovoljstvo da najavim ovo novo partnerstvo sa Fondacijom 'Novak Đoković', koje će pomoći da takvoj deci damo šansu za fer početak. Ako svi radimo zajedno – vlade poput Vlade u Srbiji, partneri poput UNICEF-a, organizacije civilnog društva i fondacije, šampioni poput Novaka Đokovića – možemo ostvariti rane pobede danas koje će doneti neverovatno velike koristi sutra, kako u Srbiji tako i u svetu.“

Ozbiljne studije pokazuju da deca koja su pohađala programe za rani razvoj dece postižu bolje rezultate u osnovnoj školi i zarađuju više kada odrastu. Rana ulaganja u ovakve programe – koji obuhvataju fizički, socio-emocionalni, jezički i kognitivni aspekt razvoja – ugroženoj deci daju šansu za uspeh, kroz pozitivni uticaj na njihovo celoživotno učenje i produktivnost.

Svega polovina od ukupnog broja dece uzrasta između 3 i 5 godina u Srbiji pohađaju predškolsko obrazovanje. Manje od 10 odsto dece koja žive u najsiromašnijim porodicama u Srbiji pohađa predškolsku nastavu. A među pripadnicima romske manjine koji žive u neformalnim naseljima taj procenat iznosi svega 6 odsto. Rešavanje ovih problema imalo bi značajan uticaj na izlazak iz začaranog kruga siromaštva, ali i dugoročno na povećanje konkurentnosti i radnu produktivnost u Srbiji.

"Danas je veliki dan za našu decu", rekao je Đoković.

"Zahvaljujući ovom partnerstvu između Svetske banke i 'Novak Đoković Fondacije moći ćemo mnogo više da uradimo kako bismo poboljšali kvalitet i pristup ranom razvoju dece u mojoj zemlji u narednim godinama. Prve godine života su od izuzetne važnosti, budući da se najveći deo kognitivnog i društvenog razvoja deteta odvija do pete godine. Stoga moramo da se pobrinemo da sva deca dobiju jednaku šansu da odrastu i razviju se u produktivne građane sveta kojima je stalo do napretka. Ja sam imao sreću da sam imao takvu ključnu podršku kao dete, i moj je san da sva deca, u Srbiji i u svetu, takođe mogu da ostvare svoj jedinstveni potencijal.“

"Postoji preko 2.500 mesta u Srbiji u kojima nema predškolskih ustanova. Rano obrazovanje dece uzrasta od 3 do 5 godina jedan je od najslabijih aspekata obrazovnog sistema, uprkos njegovom ogromnom značaju u kasnijem razvoju i obrazovanju“, dodao je Đoković. „Obrazovni sistem u Srbiji suočava se sa mnogim problemima, uključujući nedovoljne kapacitete, nejednaku distribuciju školskih objekata, finansijske teškoće siromašnijih roditelja, neadekvatno razumevanje značaja predškolskog obrazovanja, pa sve do nedovoljne raznovrsnosti programa i ponude usluga. Nadamo se da ćemo to promeniti nabolje.“

Đoković je pozvao druge organizacije kao i korporacije da se pridruže naporima u rešavanju ovih izazova.

"Nadamo se da će mnogi podržati ovaj cilj, jer samo ako radimo zajedno, možemo dosta toga da uradimo za decu“, rekao je. „Time što ćemo im dati šansu za fer početak u životu, mi stvaramo bolju budućnost za celo društvo.“Na događaju na kome je promovisano ovo partnerstvo, Kim i Đoković potpisali su Memorandum o saradnji kojim se definiše saradnja između Svetske banke i „Novak Đoković Fondacije “ u postizanju zajedničkih ciljeva u oblasti ranog razvoja i obrazovanja dece.

Glavne aktivnosti u okviru novog partnerstva biće usmerene na promociju značaja ranog obrazovanja dece u svetu i na rad na unapređenju kvaliteta i pristupa programima ranog razvoja za ugroženu decu u Srbiji i šire.

"Vlada Srbije pozdravlja novo partnerstvo između Novak Đoković Fondacije i Svetske banke“, istakao je Dušan Vujović, ministar finansija, koji je prisustvovao potpisivanju.

"Srbija sprovodi teške reforme kako bi povratila privredni rast i unapredila konkurentnost. Uspeh ovih reformi zavisi od sposobnosti Srbije da poboljša kvalitet svog ljudskog kapitala u cilju stalnog povećanja produktivnosti. Svesni smo da je ulaganje u decu od ključne važnosti za takav rast ljudskog kapitala i veću produktivnost, kao i najbolji način da se osigura pravedno i fer društvo u budućnosti. Zbog toga ćemo se priključiti ovoj inicijativi kroz novi projekat koji će finansirati Svetska banka i kojim ćemo podržati inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece".

Iako je projekat još u pripremnoj fazi, njime će se najverovatnije podržati izgradnja novih predškolskih objekata, kao i promena namene neiskorišćenih učionica u osnovnim školama i njihova konverzija u predškolske, unapređenje kvaliteta podučavanja i usvajanja znanja u predškolskoj nastavi, kao i unapređenje pristupa finansiranju za porodice sa niskim primanjima.

Ovo partnerstvo dešava se u bitnom trenutku za globalni razvoj. Za mesec dana očekuje se da brojne zemlje u Ujedinjenim nacijama usvoje set međunarodnih ciljeva poznatih kao Ciljevi održivog razvoja. Prepoznavši značaj ulaganja u rani razvoj od kojeg će deca imati koristi kroz čitav život, jedan od ovih ciljeva biće i da se do 2030. godine svoj deci omogući kvalitetan rani razvoj, nega i predškolsko obrazovanje.

TOK DOGAĐAJA:

18:21 - Novak Đoković i Džim Jong Kim potpisali sporazum!

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

18:14 - Dušan Vujović, ministar finansija Srbije, dobio je reč... "Želimo da Srbija ima svetu ponovo da Nikolu Teslu i Novaka Đokovića", rekao je Vujović između ostalog.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

18:13 - Novak je našao mesta i za šalu i obećao predsedniku Svetske banke da će biti teniski mentor njegovom sinu zbog čega je ponovo dobio aplauze.

18:12 - Reč je ponovo dobio Đoković kako bi podsetio na dosadašnje akcije Fondacije.

18:10 - "Novak i ja imamo nešto zajedničko - kao deca svedočili smo ratu", rekao je Džim Jong Kim, Amerikanac rođen u Južnoj Koreji.

18:07 - Počelo je obraćanje Džim Jong Kima.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

18:03 - "Nadam se da ću biti odgovoran i dostojanstveno predstavljati ovu divnu instituciju, UNICEF", zaključio je Đoković i dobio gromoglasan aplauz.

18:02 - "Kao neko ko ima sreće u životu, želim da deca, ne samo u Srbiji već širom sveta, dobiju priliku da sanjaju i imaju adektvano obrazovanje, što je ključno", dodao je prvi reket sveta.

18:00 - "UNICEF je inspiracija i meni i mojoj Fondaciji", počeo je Đoković obraćanje i zahvalio se svim prisutnima.

17:52 - Ceremonija je počela!

17:34 - Novak Đoković stiže na svečanu ceremoniju!

17:17 - Džim Jong Kim se preko "Tvitera" zahvalio Đokoviću rečima: "Hvala ti Novače za nesebičnu posvećenost u poboljšanju života mladih ljudi".

Fondacija i Svetska banka postaće partneri na promociji ranog razvoja u Srbiji, nastaviti sa ulaganjem novca za poboljšanje uslova za predškolsko obrazovanje u našoj zemlji i pokušati da okupi što više pojedinaca, kompanija i drugih organizacija da ulažu novac u unapređenje ove oblasti. Novak će takođe danas biti imenovan za globalnog ambasadora Unicefa. Kao globalni ambasador dobre volje UNICEF-a, Novak će imati ključnu ulogu u naporima organizacije da promoviše i podiže svest o značaju ranog razvoj deteta, uključujuci i obrazovanje u najranijim godinama, i da poziva na ulaganje u rane godine dece u celom svetu.

Novak Đoković je od 2011. godine Unicefov ambasador za promociju ranog razvoja i do sada je mnogo puta pomagao da se prikupe neophodna finansijska sredstva za realizaciju programa kvalitetnog predškolskog obrazovanja.Jedan od strateških projekata Novak Đoković Fondacije je projekat “Školice života” čiji je cilj adaptacija postojećih prostora i njihova namena predškolskom obrazovanju u mestima koja su devastirana, a u kojima je veliki broj dece koja ne idu u vrtiće. Do sada su otvorene Školice života u Ljigu, Kraljevu, Kniću, Raškoj, Vladičinom Hanu, Merošini, a uskoro će biti I u Lučanima. Prema podacima Unicefa u više od 2500 mesta u Srbiji nema predškolskih objekata, gotovo polovina dece ne ide predškolsko. Samo 5% romske dece ide u vrtiće, manje od 9 % iz siromašnih porodica i tek 27 % u ruralnim predelima. Istraživanja su potvrdila da deca koja prvi susret sa knjigama, drugom decom, učenjem – imaju tek u školi, ne završavaju školovanje i kasnije ostanu na marginama društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track