(FOTO, VIDEO) NOVAK SKINUO KRUNU MARINU: Đoković uništio Čilića i plasirao se u finale US opena
Foto: Reuters

Ekspresna pobeda

(FOTO, VIDEO) NOVAK SKINUO KRUNU MARINU: Đoković uništio Čilića i plasirao se u finale US opena

Tenis -
Prvi reket sveta odigrao fantastično u polufinalu gren slema u Njujorku i deklasirao prošlogodišnjeg osvajača trofeja
1 / 5 Foto: Reuters

Srpski teniser Novak Đoković demolirao je Hrvata Marina Čilića u polufinalu US opena - 6:0, 6:1, 6:2.Prvi reket sveta u nedelju u finalu sastaće se sa švajcarskim teniserom Rodžerom Federerom, koji je u drugom polufinalnom duelu, u tri seta, savladao zemljaka Stana Vavrinku.

http://www.youtube.com/watch?v=wmfOwzUdb1I

Polufinalni meč između Srbina i Hrvata trajao je sat i po! Na terenu je postojao samo jedan igrač - Novak Đoković. Ovom pobedom on je skinuo krunu Marinu Čiliću, prošlogodišnjem osvajaču trofeja u Njujorku.

Bio je to njihov 14. međusobni duel i 14. pobeda srpskog tenisera.

Đoković će pokušati da osvoji svoju jubilarnu desetu gren slem titulu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Marin je imao problem sa povredom i to se primetilo u kretanju", pokušao je Đoković da opravda rivala i prijatelja koji je doživeo debakl govoreći na terenu najvećeg teniskog stadiona na svetu "Artur Eš", zbog čega je dobio veliki aplauz.

"Trebalo je fokusirati se kad znate da protivnik nije 100 odsto spreman", dodao je Novak.

Beograđanin je prvi put uspeo da se u istoj godini plasira u sva četiri gren slem finala."Dugujem veliku zahvalnost svoj timu. Ovo su turniru gde hoćete da igrate najbolje".

On je titulu na US openu osvojio 2011, ali je izgubio četiri finala.

"Nisam bio previše uspešan u finalima ovde. Ali, od 2007. volim da igram u Njujorku, jer sam tada igrao svoje prvo finale. Daću sve što mnogu kako bih osvojio još jednu titulu".

Zamoljen je Đoković da prokomentariše senzacionalnu eliminaciju Serene Vilijams u polufinalu od Roberte Vinči.

"Imam ogromno poštovanje prema njoj. Neverovatno je šta je sve uradila u karijeri. Verovatno je najveći šampion koji je ovaj svet dao".

I na kraju, upitan koga očekuje u finalu, Federera ili Vavrinku, jer je duel njih dvojice sledio tek posle ovog, odgovorio je:

"Definitivno ću igrati protiv Švajcarca".

Šaljivi odgovor izazvao je smeh na tribinama "Artur Eša".

TOK MEČA ĐOKOVIĆ - ČILIĆ:

Treći set:

6:2 - KRAJ!

5:2 - OPET BREJK! Novak u sledećem gemu servira za finale.

4:2 - Rutinski, sa samo jednim izgubljenim poenom Đoković osvaja gem.

3:2 - BREJK! Kratkog daha je bila Čilićeva radost zbog načinjenog brejka, kad mu je Novak odmah zatim ponovo oduzeo servis.

2:2 - BREJK ČILIĆA! Marin je vezao dva gema! Došao je do prve brejk lopte na meču i odmah je iskoristio. Baš tada je odigrao najbolji poen danas.

00:29 - Osim Šon Konerija, u publici je i Bredli Kuper.

2:1 - ČILIĆEV DRUGI GEM! Hrvat je prekinuo Novakovu seriju. Marin dobija svaki osmi gem.

2:0 - Pogađate, Đoković se nije ni oznojio da bi potrdio brejk.

1:0 - PONOVO BREJK NOVAKA!

Drugi set:

6:1 - Drugi set je trajao 29 minuta. Čilić se upisao, dobio tada podršku sa tribina, ali nadanja gledalaca da će se ovaj meč produžiti više ne postoje. Na terenu stadiona "Artur Eš" postoji samo jedan igrač.

5:1 - PETI BREJK! Svaki komentar je suvišan.

4:1 - Nema nikakve dileme kad prvi reket sveta servira. Čilić nijednom nije bio ni blizu brejk lopte.

3:1 - NOVI BREJK SRBINA! Kao i u prethodna četiri gema, i u ovom je Đoković došao do brejk lopte. Iskoristio je prvu. Čilić je poslao lopticu u aut.

2:1 - Novak, kao i sve do sada, i ovaj servis gem dobija bez problema - bez izgubljenog poena.

1:1 - UPISAO SE ČILIĆ! I u ovom gemu je srpski teniser imao dve brejk lopte, ali se Hrvat izvukao. Dugo je trajala borba, na kraju je Marin osvojio svoj prvi gem na meču.

1:0 - Gde je stao u prvom, Đoković je nastavio u drugom setu. Dobija gem bez izgubljenog poena.

Prvi set:

6:0 - TREĆI BREJK NOVAKA! Razbijanje! Šta drugo reći! Prvi set trajao je 24 minuta!

http://www.youtube.com/watch?v=RwVyc1Oc0FM

5:0 - Lako i brzo...

4:0 - JOŠ JEDAN BREJK ĐOKOVIĆA! Čiliću, koji očigledno nije dobro ušao u meč, preti debakl u prvom setu. Pogodio je samo tri prva servisa iz 12 pokušaja u ovom setu... Bilo je 0:30 u ovom gemu, Marin je uspeo da izjednači, ali ga je onda Novak "probio" na mreži, time dobio brejk loptu, a onda je Hrvat napravio duplu servis grešku.

3:0 - Bez muke Novak je potvrdio brejk iz prethodnog gema.

2:0 - BEJK ĐOKOVIĆA! Odmah je prvi reket sveta oduzeo servis rivalu. Bilo je 0:40, Čilić je dobio naredna dva poena, ali je srpski teniser realizovao treću brejk loptu, neiznuđenom greškom Hrvata.

1:0 - Novak bez problema dobija uvodni gem.

23:21 - Meč je počeo, servira Novak.

23:20 - Srbin je ove godine na US openu na terenu proveo 10 sati i 52 minuta, a Čilić čak 14 sati i 28 minuta.

23:18 - Novak nikada nije u istoj godini igrao u finalima sva četiri gren slema. Sad je prilika.

23:15 - Počelo je zagrevanje...

23:14 - Novak prvi serviraČilić je dobio priliku da bira ili stranu ili da servira. Izabrao je da u prvom gemu prima servis.

23:13 - Đoković: Sa pritiskom mora da se nosiNovak je uoči izlazak na zagrevanje upitan kako izgleda biti favorit na svakom meču."To je sport. Igrač koji mnogo očekuje od sebe mora da zna da se nosi sa pritiskom", jasan je bio prvi reket sveta.

23:11 - Čilić: Moram da budem agresivanNeposredno pred izlazazak na teren Čilić je izjavio:"Ovaj stadion budi lepe uspomene".Upitan šta će da promeni u odnosu na prethodne mečeve sa Đokovićem, odgovorio je: "Moram da igram agresivno".

23:08 - Potera za 18. gren slem finalomNovak ima devet gren slem titula, a osvojio ih je iz 17 finala. Čak pet puta je bio uspešan na Australijan openu, tri puta na Vimbldonu i jednom na US openu.

22:56 - Oblačno u NjujorkuOblaci su se nadvili nad Njujorkom, ali prema najavama meteorologa ne bi trebalo da pada kiša.

22:54 - Novak i StefanKako se Đoković za meč sa Čilićem spremao sa sinom Stefanom pogledajte OVDE.

22:52 - Đoković - Čilić 54:13Novak Đoković je u karijeri osvojio 54 ATP titula od kojih devet na gren slemovima, dok je Marin Čilić uzeo 13 trofeja, a samo jedan na najvažnijim turnirima, i to prošle godine upravo u Njujorku. On je tada u finalu savladao maksimalnim rezultatom Keija Nišikorija, koji je prethodno u polufinalu eliminisao Đokovića.

http://www.youtube.com/watch?v=r4LOIRhkE-c

22:47 - Novak juri jubilarnu desetu gren slem tituluUkoliko Đoković drugi put u karijeri trijumfuje na US openu, učvrstiće se na petom mestu „večne liste“ osvajača gren slem trofeja u "open eri", jer bi mu to bila jubilarna deseta titula na najvećim turnirima. Ujedno bi prišao četvrtoplasiranom Bjernu Borgu na samo korak zaostatka. Ispred su samo Rafael Nadal i Pit Sampras sa po 14 trofeja i neprikosnoveni Rodžer Federer sa 17.Đoković je u Njujorku, osim 2011. kada je osvojio titulu pobedom nad Nadalom, igrao u još četiri finala, ali je gubio od Federera 2007, Nadala 2010. i 2013. i Mareja 2012. Prošle godine u polufinalu ga je savladao Kei Nišikori.

22:36 - Čekajući "Klasik"Pobednik ovog meča za trofej će se u nedelju boriti sa jednim od Švajcaraca, jer se u drugom polufinalu sastaju Rodžer Federer i Sten Vavrinka, koji su takođe dobri prijatelji. I Federer i Vavrinka su dokazali da su u odličnoj formi ubedljivim pobedama u četvrtfinalu protiv Rišara Gaskea i Kevina Andersona, bez izgubljenog seta. Svet očekuje da u nedelju vidi još jedan "teniski klasik", tojest okršaj Đokovića i Federera.

22:28 - Ivanišević: Novak je ajkula. Čim oseti krv, on vas pojede, ubije i ispljuneČilićev trener Goran Ivanišević ima visoko mišljenje o Đokoviću. Šta je sve legendarni Hrvat rekao o prvom reketu sveta pročitajte OVDE.

22:14 - Novak: Kad god je gusto, Marin dobro odservira"Igrali smo mnogo puta zajedno i veliki smo prijatelji. Često treniramo zajedno. Veoma dobro znam šta treba da radim u meču protiv njega i nadam se da ću uspeti da realizujem taj plan", rekao je Đoković pred duel sa Čilićem i dodao:"Verujem da će pokušati da bude agresivan. Na ovom turniru je imao dva teška meča u pet setova. Kad god je bio u nevolji odservirao je as ili viner. Potrudiću se da neutrališem njegov prvi servis što neće biti lako, a s druge strane mi je izuzetno bitno da i ja imam viši procenat ubačenog prvog servisa nego što je sada bio".

22:04 - Čilićevih 12 trijumfa u nizuČilić je ove godine na US openu savladao Argentinca Gvida Pelju (3:0), Rusa Jevgenija Donskoja (3:0), Kazahstanca Mihaila Kukuškina (3:2) i dvojicu Francuza, Žeremija Šardija (3:1) i Žoa Vilfreda Congu posle maratona (3:2).

Foto: Fonet
Foto: Fonet

21:37 - Čilić dobio ukupno pet setova protiv NovakaMarin Čilić je izgubio svih 13 duela sa Đokovićem, a ukupno je osvojio samo pet setova. Čak devet mečeva su igrali na tvrdoj podlozi, na kojoj se hrvatski teniser najbolje snalazi.

21:27 - Poslednje tri pobede bez izgubljenog setaOve godine u njihova dva susreta Čilić nije osvojio ni set – na Vimbldonu i u Monte Karlu, kao ni na poslednjem meču prošle godine, na završnom turniru u Londonu. Najbolji hrvatski igrač je poslednji put ozbiljno namučio Novaka u četvrtfinalu Vimbldona 2014. Iako je tada Đoković lako dobio prvi set (6:1), Čilić je napravio preokret (6:3, 7:6), ali se onda prvi reket sveta razgoropadio i prošao u polufinale (6:2, 6:2).

21:21 - Evo kako se Jelena Đoković postidela zbog mužaNovakova supruga Jelena našla se u neprijatnoj situaciji posle Đokovićevog psovanja na meču sa Lopezom, što možete pogledati OVDE.

21:15 - Novak izgubio živce protiv LopezaĐoković je na putu do polufinala eliminisao Brazilca Žoaoa Souzu (3:0), Austrijanca Andreasa Hajder-Murera (3:0), Italijana Andreasa Sepija (3:0) i dvojicu Španaca, Roberta Bautistu Aguta i Felisijana Lopeza (po 3:1). U duelu sa Lopezom se Novak žestoko iznervirao posle gubitka drugog seta. Pogledajte kako je to izgledalo:

http://www.youtube.com/watch?v=_ph6GHwEQQU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track