Ministarstvo: Za sadržaj knjige odgovorni direktori škola
Foto: Kurir

Ministarstvo: Za sadržaj knjige odgovorni direktori škola

Tenis -
U saopštenju se upućuju roditelji da ovakve i slične pojave prijave prosvetnoj inspekciji, nadležnoj za kontrolu zakonitosti rada direktora i škola

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete i nauke upozorilo je danas, povodom knjige "Kad porastem biću Nole" koja je prodavana u osnovnim školama, da su direktori škola odgovorni za procenu sadržaja knjiga i materijala koji ulaze u školu i nude se učenicima.

"Direktor škole odgovoran je za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove i za svoj rad odgovara organu upravljanja i ministru", saopštilo je ministarstvo.

U saopštenju se upućuju roditelji da ovakve i slične pojave prijave prosvetnoj inspekciji, nadležnoj za kontrolu zakonitosti rada direktora i škola.

Na učenike i roditelje ne sme se vršiti pritisak koji vodi stvaranju materijalnih troškova, a koji su izazvani zahtevima za kupovinu knjiga i materijala različite sadržine, navodi se u saopštenju.

Takođe, ne sme se ni zahtevati od učenika da se uključe u druge aktivnosti čak i kada su prihvaćene od nadležnih organa škole, saopšteno je iz ministarstva.

Iz ministarstva podsećaju da se u konkretnom slučaju ne radi o udžbeniku za čije je odobravanje i izdavanje nadležno Ministarstvo prosvete i nauke, saglasno odredbama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima.

Knjiga za decu "Kad porastem biću Nole", autora Blagoja Bakovića izazvala je oštra negodovanja roditelja zbog stihova koji promovišu kockanje i zlouptrebljavaju lik našeg vrhunskog tenisera Novaka Đokovića.

Reagovao je i Đokovićev tim za odnose s javnošću saopštenjem u kojem upozorava da je prodaja idistribucija knjige urađena bez saglasnosti srpskog tenisera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track