NOLETOV NASLEDNIK - MIOMIR KECMANOVIĆ: Pokazao sam da imam šampionsku nit
Foto: TSS

Odbranio titulu na Oranž Boulu

NOLETOV NASLEDNIK - MIOMIR KECMANOVIĆ: Pokazao sam da imam šampionsku nit

Tenis -

Najbolji teniski junior sveta, 17-godišnji Miomir Kecmanović, dvostruki je uzastopni pobednik je jednog od najprestižnijih turnira na svetu u tom uzrastu.

Kecmanović je na čuvenom Oranž Boulu, koji se od 1947. godine održava na Floridi, odbranio titulu savladavši u finalu drugog nosioca, Kineza Ju Vibinga 6:3, 6:1.

Pre sedam dana Miomir je osvojio duplu krunu na još jednom svetski poznatom juniorskom takmičenju - turniru "Edi Her" na Floridi.

Oranž Boul osvajali su Mekinro, Bjorg, Lendl, Federer, Rodik, ali niko od njih uspeo da odbrani tron kao što je sada učinio naš Miomir. Samo su dva tenisera u dosadašnoj istoriji ovog takmičenja uspeli da to učine, u pitanju su Amerikanci Harold Solomon (1969, 1970) i Bili Martin (1973, 1974).

Kecmanović je u borbi za trofej 2015. savladao vicešampiona iz 2014. Grka Stefanosa Cisipasa 6:3, 2:6, 7:6(5) i tada je postao najmlađi pobednik Oranž Boula u konkurenciji do 18 godina sa 16 godina i tri meseca.

Do sada se u listu šampiona Oranž Boula od tenisera iz Srbije upisali Laslo Đere (konkurencija do 18) i Janko Tipsarević (do 14).

U poslednjih mesec dana Kecmanović je odigrao je 32 meča i ostvario 29 pobeda.

"Izuzetno sam srećan i zadovoljan svim što sam uradio u poslednjih mesec dana, ali i tokom cele ove godine. Iza mene su odlični mečevi, velike pobede, trofeji, dolazak na prvo mesto ITF liste. Radio sam mnogo i naporno da bi došao do svih ovih rezultata i na kraju sav taj radi i trud se isplatio. Znam da sam napravio nešto izuzetno, ali još nisam sve kockice tog uspeha složio u glavi. Za nekoliko dana ću svakako postati svestan veličine tog uspeha i podviga. Ali, pre svega želim da se dobro odmorim. Čini mi se da nisam toliko umoran fizički, ali ovaj pritisak koji sam sebi nametnuo, uzima danak. U svakom slučaju ponosan sam na ovo što sam postigao. Kažu, ušao si u tenisku istoriju. Ako je tako – lepo. Međutim, svi ovi uspesi, zapravo, obavezuju me da još više i bolje radim. Odabrao sam svoj put, put tenisera i sada nema povratka, niti nekog samozadovoljstva. Sport je takav, tera te neprestano napred. Na rad, i rad, i rad", kaže prvi juniorski reket sveta, mladi as Srbije Kecmanović.

Oranž Boul je za mlade tenisere nezvanično svetsko prvenstvo. Po teniskoj skali odmah je iza četiri gren slema. U finalu 2015. Kecmanović je bio najmlađi učesnik ikada finala ovog turnira, za trofej se borio protiv aktuelnog vicešampiona, ove godine Miomir je branio trofej kao najbolji junir sveta. Koje finale je bilo teže?

"Oba finala imaju svoju težinu i svoju putanju. Oba su bila podjednako teška, ali i veliki izazov. Mislim da je za mene odbrana titule bila teža. Prošle godine nisam bio favorit na ovom turniru, a onda je to daleko lakši put jer protivnici ne obraćaju pažnju, odnosno više svoju ambiciju usmeravaju na favorite. Na ovaj turnir sam došao kao izrazuiti favorit i svi moji protivnici pružali su svoj maksimum kako bi me skinuli s trona. S druge strane na turnir sam stigao sa pozicije broj jedan, a posle uspeha na prethodnim turnirima, pa su moji protivnici zazirali od mene. Znam po sebi da je takva pozicija, u kojoj sam ja bio i olakšavajuća i otežavajuća. Srećom, sve je bilo izbalansirano. Znao sam da ukoliko ostanem mentalno jak, koncentrisan do maksimuma i miran, doći do željenog rezultata, do trofeja i istorije. To je sada tu i jako sam srećan. Ovo je potvrda da mogu mnogo, da imam šampionsku nit i sada je vreme da uz nastavak velikog rada, sve ovo što sam uradio kao junior jednog dana uradim i u profi vodama, jer to je moj san, cilj i zbog toga se i bavim ovim poslom", ističe Kecmanović.

U 2016. osvojio je velika juniorska svetska takmičenja: Princ Džordž kup (Grade 1), Meksiko, Edi Her, Oranž Boul, odigrao finale gren slem takmičenja u Njujorku – US open, igrao polufinale Junior Mastersa u Kini, finale Osaka kupa. Godinu završava kao najbolji junior planete koji je u samom finišu sezone nanizao četiri trofeja, tri singla (Mekisko, Edi Her i Oranž Boul) i dubl (Edi Her). U 2016. igrao je i profi turnire iz fjučers serije, nalazi se na 792. mestu ATP liste, bio je deo Dejvis kup tima Srbije na Dejvis kup meču Srbija - Velika Britanija (jul 2016, Beograd, Tašmajdan). Kakve su ambicije Kecmanovića u sezoni 2017?

"Moja ambicija u tenisu je od prvog dana kada sam počeo da igram turnire, da budem najbolji. Zbog toga sebi uvek postavljam nove, veće, zahtevnije ciljeve. U narednoj godini ću akcenat staviti na profi turnire. I u toku 2016. igrao sam fjučerse, osvojio titulu u dublu, igrao finale singla gde sam bio na korak od titule. Prelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju, kažu, može biti traumatičan za mladog tenisera. Ali, ja volim izazove. Oni me teraju napred. Profi turniri su normalan sled u razvoju svakog tenisera. Taj put su prošli svi, od prosečnih do onih vrhunskih tenisera. Pa ko uspe. Ja sam uveren da ću uspeti", zaključio je dijamant svetskog i srpskog tenisa Miomir Kecmanović.

Kecmanović se već sada nametnuo kao legitimni naslednik Novaka Đokovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track