Noletov faktor X

U čemu je tajna

Noletov faktor X

Tenis -
Stručnjaci se slažu da je malo sportista na planeti koji imaju mentalnu snagu poput Đokovića

Čovek sa druge planete!Najbolji teniser sveta Novak Đoković je po ko zna koji put uspeo da dobije meč, iako je njegov protivnik, Francuz Žo-Vilfrid Conga, imao četiri meč-lopte u četvrtfinalu Rolan Garosa. Teniski stručnjak Radmilo Armenulić objašnjava ovaj podvig Noletovim mentalnim sklopom.- Noletu sam odmah posle meča čestitao na velikom uspehu. On je fenomen, jer ne pamtim da je neko od tenisera uspeo da na tako spektakularan način preokrene rezultat. On je za protivnika, osim Conge, imao i 15.000 ljudi koji su na sve moguće načine pokušali da odmognu našem igraču. Verovatno je to povezano s genetikom - kazao je Armenulić i dodao:- Neverovatno je kakvu mentalnu snagu ima Novak, to je odlika šampiona. Nole se zbog toga razlikuje od drugih tenisera. Iako je u istoriji bilo mnogo velikih igrača, ne znam da li je neko bio kao on.Ljubica Bačanac, sportski psiholog, smatra da mnogo faktora utiče na to zašto je srpski teniser najbolji na svetu.- Takvu energiju crpi iz mečeva koje je igrao u prethodnom periodu. Pun je samopouzdanja i u odlučujućim trenucima ne razmišlja o prošlosti ili budućnosti, već je fokusiran na sadašnjost. Naravno, pri tome mora da ima i fizičku i mentalnu snagu - kaže Bačanac.

U petak protiv FedereraNovak Đoković je posle meča s Congom rekao da će se do sutrašnjeg meča sa Rodžerom Federerom u polufinalu Rolan Garosa odmarati od tenisa.- Idem da gledam televiziju, budem što više uz kompjuter i sve ono gde nema tenisa. To mi je potrebno da bih sakupio energiju za naredne mečeve. Potrudiću se da pametno iskoristim vreme do duela s Federerom - poručio je Đoković.

Nagrada ITFNovaku Đokoviću juče je u Parizu uručena nagrada za najboljeg tenisera u 2011. godini Međunarodne teniske federacije. Pobede srpskog tenisera protiv Endija Marija u Rimu i Španaca Rafaela Nadala u Majamiju proglašene su za teniski vrhunac u prethodnih 12 meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track