Tipsarević: Zarade u tenisu su male i smešne
Foto: REUTERS

Kolumnista

Tipsarević: Zarade u tenisu su male i smešne

Tenis -
Ne tražimo više novca, samo veći procenat. Dobiti 15 hiljada evra za poraz u prvoj rundi deluje dobro, ali kada se oduzme poraz, plata trenerima, putovanje, smeštaj, nije baš tako ružičasto, kaže Janko

Srpski teniser Janko Tipsarević napisao je u kolumni za The Tennis Space (Tenis spejs) da je prosečna zarada tenisera “smešno mala” i da je sportu potrebna “radikalna promena”.

“Po mom mišljenju, najveći problem trenutno u tenisu jeste prosečna plata tenisera. Momci na samom vrhu zarađuju mnogo novca, to je tačno. I ne govorim o sebi – sada sam u Top 10 i zarađujem više novca nego ikada ranije. Ali za momke koji su u Top 200 prosečna plata je i suviše niska”, napisao je Janko.

“Toliko toga mora da se žrtvuje da bi se profesionalno igrao tenis, putovanja tokom cele godine. Novac je jednostavno smešan kada se uporedi sa ostalim pojedinačnim sportovima. Ne govorim o fudbalu, sa time ne možemo da se merimo. Ali golf je najbolji primer. Po mom mišljenju, golf i tenis su iz iste porodice sportova. Pogledajte samo koliko je igrača u golfu zaradilo više od milion dolara prošle godine (94) u poređenju sa tenisom (15). Mislim da je to smešno”, dodao je Tipsarević.

Janko dalje piše:

“Reč je o prosečnim platama. Ako ste rangirani oko stotog mesta ili 80. i 90, rekao bih da ne gubite novac, ali ga ni ne zarađujete. Biti u 100 najboljih u bilo čemu u životu prilično je dobra stvar. Moraju i da se plate svi troškovi i porezi. Na Grand Slem turnirima povećane su nagrade za prvo kolo, ali mislim da nam je potrebna radikalna promena. Radeći korak po korak, ništa se zapravo neće promeniti. Sa druge strane, nije nam potrebna ni revolucija. Ali, hajde i to da kažemo, NBA igrači se bore da im plate budu 51 posto od ukupnog prihoda, a mi imamo između 11 i 13 procenata. Ne želim da ljudi pomisle da smo pohlepni – kada vide da pobednik GS turnira uzme milion dolara, svi pomisle da teniseri zarađuju mnogo novca, ali ostalim igračima nije lako. A i karijera je kratka. Ne tražimo više novca, samo veći procenat. Dobiti 15 hiljada evra za poraz u prvoj rundi deluje dobro, ali kada se oduzme poraz, plata trenerima, putovanje, smeštaj, nije baš tako ružičasto”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track