NAŠE TENISKE NADE: Najbolji srpski juniori počeli pripreme u Nišu
Foto: Teniski savez Srbije

NA PUTU KA SVETU PROFESIONALIZMA

NAŠE TENISKE NADE: Najbolji srpski juniori počeli pripreme u Nišu

Tenis -

Najbolji teniseri i tenserke Srbije u konkurenciji do 16 godina započeli su u Nišu pripreme za pojedinačne i ekipne evropske šampionate, saopštili su danas predstavnici Teniskog saveza Srbije (TSS).

Talentovani mladi teniseri treniraju zajedno sa juniorskom selekcijom Bugarske na terenima teniskog kluba TAŽ, a prvi pripremni kamp mladih sportista će trajati do 29. jula.

Juniorsku reprezentaciju Srbije čine igrači Natalija Senić, Marija Lopičić, Senka Deletić, Lazar Milićević, Hamad Medžedović, Stefan Popović, Goran Životić, Petar Teodorović i Marko Topo.

Šef stručnog štaba juniorskih selekcija TSS-a Renco Furlan je na konferenciji rekao da je uvek dobro videti na okupu mlade igrače, naročito kada su na visokom nivou kao što je to slučaj sa mladim teniserima koji se nalaze na pripremama u Nišu.

"Jako je teško predvideti njihove rezultate na predstojećem evropskom šampionatu, ali je najbitnije da svako od njih da svoj maksimum i bude ponosan na to što igra za svoju zemlju", rekao je Furlan.

On je dodao da je veoma bitno dati mogućnost mladim igračima da postanu profesionalci.

Predsednik TSS-a Mirko Petrović rekao je da nije zahvalno prognozirati ishod predstojećih takmičenja ali da "sigurno možemo očekivati ozbiljne rezultate" na predstojećem Evropskom ekipnom prvenstvu, s obzirom da je Srbija na pojedinačnom Evropskom prvenstvu u kategoriji do 14 godina imala jednog igrača u finalu dok je drugi izgubio u osmini finala.

"U poslednjih godinu dana pravili smo ozbiljne iskorake i u generacijama do 14 i 16 godina, da ne pominjemo naše starije juniore i mladje seniore poput Olge Danilović i Vladimira Kecmanovića", kazao je Petrović.

On je podsetio da je TSS pre dve godine pokrenuo projekat poboljšanja rada sa najtalentovanijom decom i uspostavljena je saradnja sa Furlanom.

"Mladi igrači imaju programe rada i turnire na kojima moraju da učestvuju. Kroz teniski kamp koji na terenima 'Novak' vodi Renco Furlan samo u toku prošle godine prošla su 63 igrača od 12 do 21 godine", izjavio je Petrović.

Prema Petrovićevim rečima, u protekle dve godine jedan od prioriteta TSS je i projekat "Tenis 10" čiji je osnovni cilj razvoj tenisa i popularizacija ovog sporta u našoj zemlji.

U sklopu ovog projekta, dodao je Petrović, 65 klubova dobilo je besplatnu opremu, a 165 trenera prošlo je edukaciju i dobilo licencu za rad sa najmladjom decom.

On je naveo da će besplatna obuka za trenere u sklopu projekta "Tenis 10" biti nastavljena i ove i naredne godine.

(Beta, Foto: Teniski savez Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja