OTAC MARINKO JU JE UBIJAO OD BATINA! Govorili su da će biti najveća svih vremena, ali njen život se pretvorio u PAKAO! Goran Ivanišević je organizovao njen FILMSKI BEG IZ HRVATSKE i tako je spasao! (FOTO)
Foto: Profimedia

OD VRHA DO DNA I NAZAD

OTAC MARINKO JU JE UBIJAO OD BATINA! Govorili su da će biti najveća svih vremena, ali njen život se pretvorio u PAKAO! Goran Ivanišević je organizovao njen FILMSKI BEG IZ HRVATSKE i tako je spasao! (FOTO)

Tenis -

Bila je najmlađa osvajačica Australijan opena, predviđali su joj blistavu budućnost, a onda se njen život pretvorio u PAKAO! Goran I

Čudo od deteta, tako su joj tepali... Mirjana Lučić-Baroni rođena je 9. marta 1982. godine u Dortmundu. Bila je jako mala kada je uzela reket u ruke i očekivali su da će dostići zvezde. Sa porodicom se preselila u Makarsku, a za njenu karijeru bio je zadužen otac Marinko.

Birjana je imala neverovatan uspon. Sa samo 15 godina ušla je u profesionalne vode i osvojila odmah WTA u Bolu 1997. godine. Igrala je i finale Strazburu sa legendarnom Štefi Graf... Svi su bili ubeđeni da će u budućnosti vladati svetskim tenisom.

foto: Profimedia

1998. godine je sa Martinom Hingis u paru uništila konkurenciju na Australijan openu, tada je postavila i rekord, jer niko nije uspeo tako rano da dođe do titule na Melburn parku. Mirjana je imala samo 15 godina i 10 meseci.

Svet je brujao o novoj zvezdi tenisa koja dolazi iz jednog malog mesta u Dalmaciji. 1999. je ponovo osvojila titulu u Bolu i postala rekorderka, kao najmlađa koja je uspela da odbrani naslov (16 godina).

foto: Profimedia

Te godine oduševila je na Vimbldonu. Izbacila je legendarnu Moniku Seleš, uspela je da dođe do polufinala, kada je u tri seta poražena od Štefi Graf.

Onda je usledilo nešto što je šokiralo Hrvatsku, ali i svet... Otkrila je da je njen otac nasilnik koji maltretira celu porodicu. Skupila je hrabrost i otvorila se Goranu Ivaniševiću, ispričala mu je sve o batinama koje trpi, nasilnoj naravi oca, pretnjama smrću koje dobija njena majka... Uz Goranovu pomoć, Mirjana, njena majka, dve sestre i dva brata, sakrili su se u okolini Zagreba i čekali da im se odobri politički azil u Americi. Kada su dobili papire u pratnji naoružanih čuvara otišli su na aerodrom i pobegli u Njujork. Scena je bila kao iz holivudskih trilera.

"Goran mi je spasao život. Nikada mu to neću zaboraviti", rekla je jednom prilikom Mirjana.

"mislim da bi 98 odsto ljudi na mom mestu verovatno završilo na psihijatriji, jer kad vas neko sa 15 godina toliko maltretira, to ne može biti normalno. Uspela sam da se izvučem, pre svega zahvaljujući mojoj majci Anđelki koja je veoma jaka žena. Ona nas je držala na okupu. Ne bih izdržala sama. Sve to što sam preživela pomoglo mi je da postanem jaka i stabilna žena", priznala je Mirjana.

Odlaskom u Ameriku mukama nije došao kraj. Otac ima je uzeo sav novac, ostali su bez ičega. Bez novca nije bilo ni trenera ni odlazaka na turnire. Počela je da radi kao blagajnica na Floridi kako bi prehranila porodicu, tenis je postao sporedna stvar. Od 2003. do 2007. nije odigrala meč. Svi su je zaboravili...

foto: Profimedia

Onda se dogodio veliki preokret u njenom životu. Pronašla je ljubav svog života, italijanskog preduzetnika Daniela Baronija. Srećnu vezu 2007. godine krunisali su brakom i dan danas su zajedno

Kada je upoznala njega rešila je da se vrati tenisu. Krenula je od samog početka, igrala je za 50 dolara, ali to nije bio problem. Već 2009. uspela je da stigne do WTA turnira. Usledile su godine odlazaka na turnire ali bez rezultata, da bi 2014. srušila par sjajnih teniserki za osminu finala US opena. Kada je trijumfovala u Kvebeku postavila je novi rekord, najduži period između dve titule u istoriji 1998-2014, čak 16 godina.

foto: Profimedia

U januaru 2017. napravila je senzaciju na Australijan openu, stigla je čak do polufinala...

Onda se dogodila povreda ramena, koja joj je zadavala dosta muka... Već duže vreme ne igra tenis i nema je na WTA listi. Reket je ostavila sa strane. Odlučila je da se posveti porodici.

Danas je napunila 37. godina i ne želi da odustane.

foto: Profimedia

"Mirjana se i dalje bori sa povredom i pokušava sve što je moguće kako bi ublažila bol. Plan je da se vrati na travu.", osvanula je poruka na njenom Fejsbuku.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track