UMOR I NADAL SLOMILI ĐOKOVIĆA: Novak izgubio borbu gladijatora! Rafa i dalje vlada Rimom (VIDEO)
Foto: EPA

FINALE MASTERSA U RIMU

UMOR I NADAL SLOMILI ĐOKOVIĆA: Novak izgubio borbu gladijatora! Rafa i dalje vlada Rimom (VIDEO)

Tenis -

Najbolji svetski i srpski teniser Novak Đoković, nije uspeo da osvoji masters u Rimu, pošto je u finalu posle tri seta poražen od Španca Rafaela Nadala (0:6, 6:4, 1:6).

Španac je ostvario 17. pobedu nad Đokovićem (uz sedam poraza) kada su u pitanju dueli na šljaci, dok kada govorimo o mastersima Španac sada vodi 34:33. U ukupnom skoru, međutim, Đoković je uspešniji i vodi 28:26.

Đoković je loše odigrao prvi set. Ne samo da prvi put u mečevima između njega i Nadala jedan teniser nije uzeo ni gem u setu, već je Novak delovao bez energije. To je Nadalu donelo tri brejka i veliku dominaciju u prvom delu igre.

Sve se međutim promenilo na startu drugog dela igre. Novak je počeo da trči, pogađa i igralo se poen po poen, gem po gem. Sve do desetog gema, kada je prvi teniser sveta uspeo da napravi brejk i dođe do izjednačenja.

Treći set je počeo veoma napeto. Nadal je na startu napravio brejk, a prva tri gema trajala su 24 minuta. Novak se koliko - toliko držao do petog gema, kada je pretrpeo drugi brejk. Nije se od umora kretao kao u drugom setu, što je uz greške u izboru udaraca bio siguran znak da meč ide na stranu Nadala.

TREĆI SET:

1:6 - Gotovo je, Đoković posle tri maratonska meča nije imao snage za novi podvig, Nadal iz Rima ide sa peharom

1:5 - Đoković je umoran! Novak izbacuje, forhend u aut, Nadal je na gem od pobede

1:4 - Ne ide! Novak nema potrebnu energiju i u veoma je teškoj situaciji. Nadal ima dva brejka prednosti, a Novakovi udarci nisu na nivou iz drugog seta.

1:3 - Posle tri teška gema, Nadal je relativno lako dobio svoj servis gem.

1:2 - Izvukao se sad Novak. Imao je Nadal brejk šansu, ali dobrim prvim servisom Novak je sačuvao gem. Prva tri gema ovog trećeg seta traju čak 25 minuta.

0:2 - Imao je Novak brejk šansu. Ponovo pravi greške iz drop šota i bukvalno poklanja gem Špancu koji je uz dosta sreće sačuvao servis. Novaku je potreban brejk akoželi trofej!

0:1 - BREJK! Kakav preokret. Novak je brejkom došao do seta, a odmah nakon toga Nadal pravi brejk i ima prednost u trećem setu. Ovaj gem je trajao čitavih 11 minuta. Novak je posle ovog gema razbio servis od besa.

foto: EPA

DRUGI SET:

6:4 - BREJK! Novak osvaja set i idemo u treći odlučujući! Spektakulran tenis u Rimu, prava borba GLADIJATORA! Neverovatna mentalna stabilnost Novaka!

5:4 - Posle dosta muke Novak dolazi do gema. Imao je Nadal brejk priliku ali servis-spasilac je ovog puta išao na Novakovu ruku!

4:4 - Imao je Nole priliku da ugrozi servis Rafin servis na 30:15, ali je jedan lak smeč zakucao i mrežu. Posle toga Španac je odličnim forhendom lako došao do novo poena i gema.

Ovaj čovek je danas najvatreniji Novakov navijač!

foto: Printscreen

4:3 - Tri brejk lopte je spasao Novak! Gubio je Nole sa 0:40, a onda je sa 5 uzastopnih poena uspeo da sačuva servis. Deluje da se Novak tek probudio i krenuo da igra!

3:3 - Lako je Nadal došao do gema, Novak je odličnim riternom došao samo do jednog poena, ali nedovoljno za neku veću borbu!

3:2 - Još jedan perfektan gem za Novaka! Konačno Nole liči na sebe! Sada siv verujemo da Đoković može do preokreta, ceo stadion čeka Srbinov brejk!

2:2 -Šteta! Imao je Novak prvu brejk loptu na meču, ali Španac je pojačao servis i uz tri brza poena sačuvao servis.

Novak je do sada dva puta u istoriji na šljaci izgubio set sa nulom i oba meča je na kraju dobio! I to oba meča su igrana u dva dobijena seta, FASCINANTNO!

2:1 - Novak ponovo dolazi do gema, sada malo teže ali Đoković deluje dosta bolje. Ceo stadion skandira - Nole, Nole! Publika u transu.

foto: Printscreen

1:1 - Nadal vraće istom merom. Španac osvaja gem bez izgubljenog poena! Španac je u top 10 već 743 nedelje, NEVEROVATAN podatak!

Na tribinama je i legenda belog sporta Gustavo Kuerten!

foto: Printscreen

1:0 - Prvi gem za Novaka u finalu. Đoković dolazi do gema bez izgubljenog poena. Nole deluje restatrtovan.

Prvi set:

0:6 - Nadal je osvojio set bez izgubljenog gema, što se prvi put desilo u istoriji međusobnih duela. Novak deluje veoma umorno, prosto ne pruža nikakav otpor.

0:5 - Nadal je iskoristio 5. brejk loptu i upisao još jedan gem na svoj ceh. Sad će Nadam imati priliku da dođe prvi do seta i ubedljivo povede u finalu Rima!

0:4 - Nole je odigrao nekoliko dobrih poena, ali protiv ovakvog Nadala ne vredi.

0:3 - BREJK! Španac ima veliku prednost. Novak je bez energije, očigledno da ga je umor savladao, iako je tek početak meča. Nadal bez problema dobija i ovaj gem.

0:2 - Rafa potvrđuje brejk. Gem dobija bez izgubljenog poena. Španac je furiozno počeo meč.

0:1 - BREJK! Nadal je na startu stekao prednost. Od početka se vodi rovovska borba u kojoj je Španac bio bolji. Kod prve brejk lopte je napravio grešku, ali se izborio i za drugu, kada je Đoković poslao lopticu u mrežu. Inače, Novak je ukazao na izuzetno loše stanje terena.

Đoković pobedio u bacanju novčića i izabrao da prvi servira

Đokoviću bi najveći protivnik mogao da bude umor, jer je prethodna dva rivala, Argentince Huana Martina Del Potra i Dijega Švarcama, uspeo da savlada posle noćnih trilera u tri seta. Te mečeve igrao je do ranih jutarnjih, odnosno kasnih večernjih sati, za razliku od Nadala, koji je juče tokom popodneva lako savladao Stefanosa Cicipasa 2:0.

"Nije prvi put da se nalazim u ovakvoj situaciji. Dobro se osećam, ali svakako ne toliko sveže kao početkom nedelje. Tako je kako je, pokušaću da se oporavim", rekao je Đoković.

Ovo je 54. duel Srbina i Španca, a Nole vodi u pobedama 28:25.

Đoković i Nadal se već peti put sreću u finalu u Rimu, a u dosadašnjim duelima su izjednačeni - 2:2. Ukupno, na Mastersu u "večnom gradu" odigrali su sedam mečeva, a rezultat u pobedama je 4:3 za Španca.

Rafa ima osam titula osvojenih u Rimu i akteulni je šampiona, a Novak je četiri puta trijumfovao, poslednji put 2015.

Njih dvojica su izjednačeni po broju trofeja sa turnira kategorije ATP 1000 - po 33.

Sledi novi sudar teniskih titana, odnosno novi "Klasik"!

"Rafa je jedan od najvećih šampiona koje je ovaj sport ikada imao. Njegov mentalitet, pristup, fleksibilnost, spremnost da se bori posle dugog odsustva, povreda, operacija... Sve je prošao. On nastavlja da pokazuje svetu zašto je jedna od najvećih legendi u istoriji tenisa. Izuzetno ga poštujem. On je sigurno moj najveći rival svih vremena. Toliko mečeva sam igrao protiv njega, imamo najduže rivalstvo u istoriji tenisa. Igrali smo više od 50 mečeva. Svaki put kada igramo jedan protiv drugog to je ultimativni izazov", izjavio je Đoković šred današnje finale.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track