ORGANIZATORI ODLUČUJU I KAKVE ĆETE GAĆE NOSITI! Nestvarne brojke i pravila na Vimbldonu: Stradaće 34 tone jagoda i 30.000 flaša šampanjca!
Foto: Profimedia/Printscreen

ludilo

ORGANIZATORI ODLUČUJU I KAKVE ĆETE GAĆE NOSITI! Nestvarne brojke i pravila na Vimbldonu: Stradaće 34 tone jagoda i 30.000 flaša šampanjca!

Tenis -

Vimbldon je najstariji, najpoznatiji i najprestižniji teniski turnir na svetu. Na njemu važe posebna pravila i brojke koje se vezuju za ovaj turnir su impresivne.

Tenis se na Vimbldonu igra od 1877. godine. Prvo su u konkurenciji bili samo muškarci, a od 1884. godine počele su da nastupaju i dame.

Vimbldon se ne može porediti sa ostalim turnirima, sve je potpuno drugačije.

Nagradni fond na Vimbldonu je ove sezone 43,9 miliona evra, što je povećenje od 11,8 posto u odnosu na prošlu godinu. Pobednici u singlu u muškoj i ženskoj kategorii osvojiće po 2,6 miliona evra! To je za 115 hiljada evra više u odnosu na 2018. godinu.

foto: AP

Verovali ili ne, teniseri koji se nađu u prvom kolu biće bogatiji za 52.000 evra!

Ludim brojkama tu nije kraj... Ovo su neki od najzanimljivijih podataka vezanih za Vimbldon:

* Loptice - Za dve nedelje, koliko traje turnir, potrošiće se čak 54.250 žutih loptica.

* Tereni - Ukupno ima 41 teren: Na 19 se igraju mečevi, a 22 služe za treninge. Svi su pokriveni posebnom sortom trave koja se kosi na visini od tačno osam milimetara.. Na održavanju terena radi 28 stručnjaka.

foto: AP

* Sokolovi - Zaštitnici: Dve ptice se brinu da sve prođe u najboljem redu. Tu su kako bi rasterali golubove koji su ranije stvarali probleme igračima i

gledaocima.

foto: Profimedia

* Ulaznice - Odavno su rasprodate. Ovaj prestižni turnir posetiće 480.000 navijača, a dnevno će mečeve pratiti tačno 38.500 navijača, jer je toliki ukupan broj sedišta na svim terenima.

* Jagode i šampanjac - Za dve nedelje u "All England Club-u" poješće se 34 tone jagoda, a ljubitelji tenisa popiće oko 30.000 flaša šampanjca.

foto: Profimedia

* Mediji - 3200 akreditovanih medija iz celog sveta prati ovaj prestižni turnir.

* Kraj u 23.00 - Svi mečevi moraju se završiti do 23 sata po lokalnom vremenu, ako se ne bi remetio noćni mir u tom londonskom kvartu. Samo jedan teniser je prekršio pravilo. Endi Marej je 2012. godine servirao za pobedu u 23.02 sata.

BELA OPREMA

Krajem 19. veka u Engleskoj je tenis bio najpopularniji način društvenog okupljanja. Plemstvu je bilo nezamislivo da se na odeći u boji vide i najmanji tragovi znoja, to je bilo neprikladno. Zato je oprema do današnjeg dana dana ostala bela. Postoje čvrsta pravila koja nalažu da sve mora biti belo. Pre nekoliko godina Federer je morao da promeni patike, jer mu je đon bio narandžast. Samo logo proizvođača može biti u boji, a na opremi je dozvoljena i linija koja ne sme biti šira od jednog centimetra. Organizatori su uveli pravila čak i za donji veš. On nikako ne sme biti vidljiv kroz belu opremu - pa čak i u slučaju znojenja je zabranjen!

foto: AP

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track