NOLE JE KRALJ DUBAIJA! Đoković pokorio UAE i nastavio pobedonosni niz u 2020. godini
Foto: Violeta Đorđević

nezaustavljiv

NOLE JE KRALJ DUBAIJA! Đoković pokorio UAE i nastavio pobedonosni niz u 2020. godini

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Djoković peti put u karijeri osvojio je titulu na turniru u Dubaiju, pošto je danas u finalu savladao Grka Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:4.

Maksimalna pobeda protiv mladog izazivača i 3-2 u međusobnim susretima sa Cicipasom!

Novak je neuporedivo bolje počeo meč nego što je to bio slučaj protiv Monfisa, ispoljavajući znatno veću sigurnost u servisima, razmenama – dok mu je dobar ritern uspešno „kočio“ agresivne kombinacije Cicipasa, primoravajući ga na duže relije. Jasno je bilo da mu više odgovara stil igre mladog Grka, koji je odlučio da se predstavi kroz vrstu tenisa koja je lepa za oko i turnirsko finale, bez previše strategijskih intervencija u igri. Rezultatska klackalica je, uz manje amplitude, održavana do sredine prvog seta – sa nešto više neiznuđenih grešaka sa strane Cicipasa. Novaku je bilo bitno da dobro oseti teren – u kretanju i udarcima, i po cenu nešto manje agresivnosti spreči ispadanje iz ritma i neuobičajene promašaje koji su mu regresirali razvoj igre protiv Monfisa. Tako Novak dolazi do prve brejk lopte u idealnom momentu, na 4:3 i fantastičnim pasing šotom iz bekhenda realizuje ovaj važan cilj – i prelazi u još veće vođstvo sa 5:3. Bilo je i Novakovih grešaka, ali srećom ne u momentima u kojima se odlučivao ishod gema, tako da je uspevao da efikasno izvrši ispravke u igri i rezultatu već za narednu razmenu. U tom maniru je priveo prvi set kraju u svoju korist, staloženo, rutinerski, dolično velikom šampionu sa ogromnim iskustvom u realizaciji ovakve postavke igre.

1 / 4 Foto: Violeta Đorđević

Bilo je zanimljivo videti da li će Cicipas podići faktor rizika i agresivnosti u svojoj igri, ili se potruditi da smanji neiznuđene greške boljim kretanjem po terenu kako bi ugrozio Novakovu stabilnu poziciju na terenu. Od sveg toga – Cicipas je samo dobio opomenu za „koučing“ (zbog razgovora sa svojim stručnim timom) – a Novak nastavio da kontroliše sve što se dešavalo na terenu i oko njega (publika daleko tiša i dobronamernija nego protiv Monfisa), lako osvajajući svoje servis gemove i realizujući raznovrsni arsenal udaraca. Posebno je lepo bilo videti da Novaka sjajno služi drop, kojim je osvojio nekoliko važnih razmena i dao do znanja Cicipasu da mu neče biti pametno da proba da imitira Monfisa – igrajući defanzivno i daleko iza osnovne linije. Usled takvog razvoja situacije, Novak dolazi do prvih brejk lopti u drugom setu na 2:2 (15:40) – od kojih već prvu realizuje za dragocenu prednost od 3:2. U tom trenutku, postalo je jasno da će Cicipas morati nešto radikalno da menja u svojoj igri – kako bi probao da izbegne ono što se tada činilo neminovnim – Novakova pobeda u dva seta. To se i dešava – Cicipas po prvi put ima brejk lopte (15:40) i koristi već prvu - bodren od strane probuđene publike. Razmene bivaju žešće, obojica igrača traže i nalaze uglove koje do tada nisu pogađali, razmenjuju izazove, i meč postaje znatno interesantniji. Cicipas pogađa as od 213 km/h, i ubrzo vraća vođstvo u setu od 4:3.

Novaka to ne remeti, srećom, i bez izgubljenog poena uzvraća za 4:4, demonstrirajući visoku efikasnost pri prvom servisu. Cicipasu servis staje – i Novak bezgrešnom igrom dolazi do nove dve brejk lopte i realizuje ih u idealnom trenutku – 5:4. Depresivno izgleda Grk na terenu, ništa mu ne polazi za rukom, pomirio se sa sudbinom – i Novak dolazi do tri šampionska poena, od kojih realizuje već prvi za svoju petu titulu u Dubaiju!

Stiče se utisak da je Novak bio malo odmorniji – da bi se ponovio rezultatski brodolom Cicipasa sa Mastersa u Parizu. Ovako je mladi izazivač čak i dobro prošao – a naš as osvojio svoju 79 titulu na turniru koji mu je ovim postao jedan od najuspešnijih...

1 / 7 Foto: Violeta Đorđević

KRAJ MEČA

DRUGI SET:

6:4 -KRAJ, Novak je osvojio Dubai!!

5:4 - BREJK - Novak na sjajan način , uzima servis Cicipasu, iskoristio prvu brejk loptu, posle sjajnog poena i duge razmene udaraca.

4:4 - Novaka nisu uzdrmala dva izgubljena gema, izjednačenje.

3:4 - Grk sigurno osvaja gem na svoj servis.

3:3 - Cicipas vraća brejk.

3:2 - BREJK, Nole volejom uzima servis Cicipasu

2:2 - Nema brejka u drugom stu, obojica sjajno serviraju, Novak siguran

1:2 -Grk uzvraća istom merom

1:1 - Nole osvaja gem na svoj servis bez izgubljenog poena

0:1 - Cicipasa nije pokolebao gubitak prvog seta , osvaja prvi gem u drugom setu

foto: Violeta Đorđević

PRVI SET:

6:3 - Đoković osvaja prvi set 1:0

5:3 - BREJK, Novak uzeo servis Cicipasu, iskoristio prvu brejk loptu

foto: Violeta Đorđević

4:3 - I dalje nema brejka, Đoković siguran.

3:3 - Cicipas sjajno servira

3:2 - Novak spasio prvu brejk loptu na meču i osvojio gem.

foto: Violeta Đorđević

2:2 - Grk dobrim sevisom lako dolazi do gema

2:1 - Đoković osvaja gem bez problema.

1:1 - Cicipas ekspresno osvaja gem na svoj servis

1:0 - Novak uz malo muke osvaja prvi gem na meču, na svoj servis.

Novak je do finala došao pobedom nad Gaelom Monfisom iz Francuske, dok je Cicipas bio bolji od Britanca Danijela Evansa.

Ovo će biti njihov peti međusobni duel, a trenutni skor je 2:2. U poslednjem susretu, u četvrtfinalu Matersu u Parizu prošle godine, Novak je slavio sa ubedljivih 6:1, 6:2.

ATP turnir u u Dubaiju je iz serije 500. Ukupan nagradni fond je 2,950,420 dolara, a pobedniku će pripasti 565,705 dolara i 500 ATP bodova. Prvi nosilac je Novak Đoković.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track