NOVAK ZAPUŠIO USTA BAHATIM POLITIČARIMA: Epidemiolog Kon potvrdio da vakcine za koronu NISU OBAVEZNE!
Foto: EPA/AELTC/Florian Eisele, Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

doba korone

NOVAK ZAPUŠIO USTA BAHATIM POLITIČARIMA: Epidemiolog Kon potvrdio da vakcine za koronu NISU OBAVEZNE!

Tenis -

Vakcinacija protiv korona virusa neće biti obavezna za sve, a prioritet će imati stariji građani i hronični bolesnici, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i dodao da će vakcina protiv Kovida 19 u Srbiji najverovatnije biti dostupna za oko godinu dana.

Kon je danas na redovnoj pres konferenciji rekao da će se procena u vezi sa vakcinacijom doneti na osnovu situacije u trenutku kada vakcina bude dostupna, kao i na osnovu procene imuniteta, sprovedenih istraživanja i niza drugih okolnosti.

- Vakcina će verovatno biti dostupna za oko godinu dana, nekima verovatno i ranije, ali ne i nama - rekao je Kon.

Naglasio je da će se vakcinisati pre svega oni koji su najsosetljiviji - stariji i hronični bolesnici, a za ostale će to, kaže, zavisiti od toga da li planiraju putovanja.

- Verovatno će tu biti nekih obaveza, ali na međunarodnom nivou. Mi ćemo kao zemlja moći da tražimo da i oni koji dolaze kod nas budu vakcinisani ili da imaju odgovrajuće testove - naveo je epidemiolog.

foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Ko će biti vakcinisan odabraće se, istakao je Kon, pre svega prema podacima iz sadašnje epidemije iz čega će se jasno videti ko su najugroženiji.

- Vakcinacija se obično preporučuje i onima koji su u okolini onih koji su najugroženiji, ali o tom potom, to je još dosta daleko - kazao je Kon.

Epidemiolog Kon, kao predstavnik i glas struke, praktično se složio sa najboljim teniserom planete po pitanju vakcinacije građana i načina borbe protiv ovog virusa. Na taj način, zapušena su usta raznim političarima i ''stručnjacima'' koji su danima unazad svojim bombastičnim izjava pokušavali da omalovaže Novakove reči koji je u Instagram lajvu izjavio kako ne planira da primi vakcinu protiv koronavirusa ukoliko bude imao pravo izbora. Naravno, kako je tada rekao, to je njegovo sadašnje mišljenje što ne znači da ono ne može biti promenjeno. Ipak, tu Novakovu izjavu mnogi su dočekali na nož. Jedan od njih je i predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Šešelj je u uključenju uživo u Jutarnji program Pinka izjavio da ne bi voleo da dođe u situaciju da prinudno vakciniše Novaka ili nekog drugog istaknutog sportistu, pevača, književnika...

- Treba ljudima objašnjavati kolko je to važno. Novak Đoković je veliki stručnjak u svom poslu, trenutno najveći na svetu i ja to poštujem i navijam vatreno za njega kad god igra i sviđa mi se što nastupa kao patriota gde god da igra - istakao je Šešelj.

foto: Beta/Miloš Miškov

On je dodao da Đoković ipak nije ekspret za medicinu i da to treba da prepusti stručnjacima.

- Nisam ni ja eskpert, ali imam neka osnovna znanja koja su potrebna svakom političaru, jer on mora da se u sve po malo razume. Imam dovoljno znanja da svakome sugerišem da je vakcina civilizacijska tekovina i ja se vakcinišem svake godine protiv gripa, ne znam ni kad sam počeo. Novak je stručnjak za sport i tenis, tu je bez premca. Ali za druge stvari, postoje drugi stručnjaci i treba ih poslušati - dodao je predsednik SRS.

Šešelj je dodao da smo, nažalost, imali i lekare koji su propagirali da ljudi ne treba da se vakcinišu.

- Ne možemo ljude na silu terati, ali možemo prvo vakcinisati sve lekare i medicinsko osobolje, i da se svake godine vakcinišu protiv gripa i svih drugih bolesti. Vidite koliko je pomogla beseže vakcina - zaključio je on.

Na ovu izjavu Šešelja nadovezala se i Vesna Pešić, sociolog i bivša političarka. Pešićeva odavno ne bira ni metu napada, niti rečnik kojim omalovažava neistomišljenike. Ona se sad obrušila na teniskog šampiona Novaka Đokovića, kome je uputila oštre uvrede i poručila da je - primitivac! - Primitivac, nažalost. Igra odlično, ali neškolovan... Đoković ne mora nigde da putuje, ako je vakcina uslov, neka sedi kod kuće - tvitovala je ova sociološkinja povodom izjave Đokovića da nije zagovornik vakcinacije i da će dobro razmisliti da li će primiti vakcinu protiv koronavirusa.

foto: Twitter Printscreen

Ona je usput potkačila i Novakovu suprugu:

- Verovatno je neku glupost čuo od Jelene, a on misli da je mnogo pametno pošto samo lupa loptu - izjavila je tada Pešićka.

Međutim, nisu samo političari na nož dočekali Novakovu izjavu. Naravno, kako nešto da prođe bez naših suseda.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje tvrdi da bi vakcina bila najefikasnija odbrana od korona virusa.

- Smatram da je vakcina, koja će se biti sa minimalnim nuspojavama, rešenje i to je najpouzdanija i najbolja zaštita od zaraznih bolesti, što govore istorijske činjenice o suzbijanju bolesti i spašavanju velikog broja života. Ko bi od vas, da vas ugrize besan pas odbio vakcinu i osudio sebe na smrt? Ako tražite moju definiciju vakcine, ona glasi: Zemlja je okrugla, benzin je zapaljiv, a vakcina delotvorna i sigurna – poručio je Capak.

foto: EPA/AELTC/Florian Eisele

Struka se danas na redovnoj konferenciji za medije povodom pandemije koronavirusa praktično složila sa Novakovim rečima i tako zapušila usta raznim doučenim političarima koju su preko najboljeg tenisera planete pokušali da uvećaju svoju popularnost koja je očigledno u poslednje vreme drastično opala.

Možda u tome vidimo opravdanje za ovaj postupak Šešelja, Pešićeve i sličnih, ali ostaje pitanje kako neko uopšte daje sebi za pravo da u usta uzima jednu takvu ličnost kao što je Novak Đoković, pogotovo ako je to u negativnom kontekstu...

Kurir sport / N.Ilić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track