NIKOLA MILOJEVIĆ I PEĐA KRSTIN EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Solidarnost srpskih tenisera je za primer!
Foto: Vuk Brajović / Kurir sport

Finalisti Seniorskog prvenstva Srbije

NIKOLA MILOJEVIĆ I PEĐA KRSTIN EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Solidarnost srpskih tenisera je za primer!

Tenis -

Seniorsko prvenstvo Srbije u tenisu, održano na terenima "Teniske akademije Živković" u Nišu, priredilo je ljubiteljima ovog trofejnog sporta brojna zadovoljstva, a stručnoj javnosti potvrdu da – uprkos svim hroničnim i novonastalim problemima – "domaća" teniska scena poseduje teniski potencijal dostojan poštovanja i perspektivu kojoj se treba posvetiti i u koju treba svesrdno ulagati. Iako su osvajači trofeja, Nikola Milojević u muškoj i Tamara Čurović u ženskoj konkurenciji, ujedno bili i prvi nosioci turnira, tok i ishod brojnih mečeva bio je sve samo ne predvidiv, što predstavlja dodatnu vrednost na sve pozitivne zaključke i utiske koji slede sa njavažnije smotre srpskog teniskog talenta u sezoni.

foto: Vuk Brajović / Kurir sport

Iako su njihovi teniski kvaliteti poznati od njihovih juniorskih dana, put Peđe Krstina i Nikole Milojevića ka plasmanu u vodećih 100 igrača svetske rang liste bio je, i još uvek je, popločan raznim izazovima, zbog kojih ta značajna prekretnica u njihovim karijerama još uvek nije ostvarena. Iako su obojica već dugi niz godina česti članovi naše Dejvis Kup reprezentacije, a Milojević čak i član trijumfalne selekcije Srbije na inauguralnom ATP Kupu (nezvaničnom svetskom prvenstvu tenisa) održanom ovog januara u Australiji, poznavaocima tenisa u nas je stabilnost i kontinuitet u njihovim nastupima nedostajao, u periodu kada su mnogi njihovi vršnjaci iz teniski imućnijih zemalja i saveza konsolidovali svoje rezultate i rang. I zbog toga su zapaženi nastupi obojice na nesrećno prekinutom Adria Tour-u u Beogradu i Zadru doživljeni kao pozitivno iznenađenje i ohrabrenje, i ujedno potvrda da bi nesumnjivo kvalitetan i temeljit rad tokom korona-pauze mogao da doprinese tako dugo očekivanom proboju naših mladih asova u Top 100 ATP selekciju i stvaranju osnove za konsolidovan dalji rad i napredak.

U ekskluzivnom razgovoru sa finalistima prvenstva za Kurir sport posle finala u Nišu, u kome je zbog povrede kuka morao da preda meč u drugom setu, Peđa Krstin jasno izražava novi, opravdani optimizam u pogledu svojih nastupa.

"Veoma mi je drago što moji nastupi u Nišu dolaze u kontinuitetu od nekoliko nedelja kojima mogu da budem izuzetno zadovoljan. Odlično treniram i taj nivo tenisa prenosim na mečeve, i šteta je što nisam mogao da odigram meč do kraja kako bih mogao i želeo zbog povrede koja me prati nekoliko poslednjih dana. Već sledeće nedelje bih trebao da nastavim sa takmičenjem, na novom turniru iz serije Teniskog saveza Srbije u Beogradu. Želeo bih da čestitam Nikoli i njegovom timu na zasluženom trofeju, i još jednom izrazim svoju zahvalnost Savezu i Novaku Đokoviću što su nam omogućili da kroz ova izuzetna takmičenja održimo našu takmičarsku formu i steknemo izuzetna igračka i lična iskustva – za pamćenje!“ ističe Krstin.

"Retko ko je u svetu imao priliku da se u ovim okolnostima bez presedana bavi tenisom na ovaj način i na ovom nivou, i, svestan toga, koristim ovaj period da korigujem neke aspekte svoje igre za koje nisam imao vremena tokom redovne sezone, kako bi sveukupni rezultati rada pre zvaničnog nastavka ATP sezone bili krajnje pozitivni," zaključuje on.

foto: Vuk Brajović / Kurir sport

"Mislim da sam osvajanjem turnira u Nišu potvrdio trenutno visok nivo spremnosti, što se podudara sa činjenicom da sam skoro sigurno imao najveći broj nastupa od svih naših igrača u periodu od kada nam je ponovo omogućeno da treniramo i igramo mečeve. Nažalost, čini mi se da veći broj igrača nije bio spreman za nastupe na tim turnirima, što je rezultiralo u velikom broju povlačenja iz mečeva. Želeo bih da se zahvalim svom teniskom i kondicionom treneru na odličnom radu kroz koji smo uspeli maksimalno da iskoristimo ovu specifičnu, neodređenu situaciju i da spremno dočekujem turnir sledeće nedelje, za koji očekujem da će biti najjači od svih dosadašnjih iz serije koju priređuje Savez!" prenosi nam utiske Nikola Milojević.

"Mislim da je od neprocenjive vrednosti to što nam je omogućeno da igramo ove turnire, jer je, po svemu sudeći, održavanje ostatka profesionalne sezone iz dana u dan sve neizvesnije, a pogotovo posle informacija vezanih za režim karantina putnika između SAD i Evrope i komplikacija koje bi to stvorilo igračima koji su nameravali da nastupaju na Ju Es Openu, Rolan Garosu i turnirima u Madridu, Rimu... Ako su usled realnog pogoršavanja situacije sa virusom korona i ovakvog razvoja događaja i Ju Es Open i Rolan Garos neizvesni, a da je pritom i Australijska teniska federacija objavila da ne može da potvrdi održavanje ni prvog Grend slema naredne sezone, vrednost ovakvih turnira eksponencijalno raste, jer nam je izuzetno važno da možemo koliko-toliko da održimo takmičarski ritam i duh. Kao što vidite, dovoljno je i samo dva meseca pauze da igrači potpuno izgube fokus, da krenu da se povređuju; naša sezona ponekad traje i 11 meseci, i ovakve pojave su izuzetno neprijatne za profesionalne tenisere. Pre korone sam ostvario kontinuitet dobrih rezultata, poslednje kolo kvalifikacija za Australijen Open, ulazak u glavni žreb drugih ATP turnira i odlična forma pred otkazani Indijan Vels, ali o tome nisam želeo previše da mislim, jer sigurno nisam jedini igrač na turneji koji se našao u takvoj situaciji. Zato mi je i cilj da i dalje nastavim sa predanim radom i odigram što više mečeva, jer zaista ne znam kada će ATP sezona ponovo biti uspostavljena," kaže Milojević pred nove mečeve sa Zekićem, Petrovićem, Krstinom i ostalim drugovima iz konkurencije.

Da problemi koji prate međunarodni tenis nisu samo tehničke prirode, šampion Seniorskog prvenstva Srbije za 2020 u Nišu objašnjava kroz sledeću analizu:

"Nesreće zbližavaju ljude, i to je jednako primenljivo i na sportiste. Tenis je specifičan po tome što se, jednostavno, takmičenja moraju održavati širom sveta i kao individualni sport nije u osnovi organizovan po sistemu domaćih liga, kao što je slučaj sa mnogim drugim masovnim sportovima. Kolektivni sportovi sa sobom nose i drugačiji nivo integracije svih faktora od važnosti, i zbog svega toga se bojim da će proći još dosta vremena pre nego što se redovitost teniskih takmičanja ponovo ustanovi. Srećom, mislim da je međusobna solidarnost koju su naši igrači i igračice prikazali tokom ovog perioda bila na izuzetnom nivou, i da smo zaista činili sve da jedni drugima pomognemo u ovoj situaciji, što će nam svima biti jako bitno u budućnosti. Ono što ne bih pohvalio su često veoma disonatni stavovi predstavnika igrača u međunarodnim teniskim telima iz različitih delova sveta, ili da budem još precizniji, iz federacija koje upravljaju većim brojem važnijih turnira. Postoje velike razlike u stavovima i ciljevima između takvih igrača i onih koji su iz teniski manje uticajnih zemalja, koji su rangirani niže – što odlikava činjenicu da je tenis danas previše usresređen na status i interese onih koji su u vrhu našeg sporta – tradicionalno i trenutno – i ispada da se samo oni pitaju za sve što je važno u tenisu. Naravno da je nemoguće očekivati da će odluke u ovako složenim okolnostima biti podjednako dobre za sve, ali zaista zameram na tome što profesionalne strukture ne pružaju ni dovoljno česte ni dovoljno sadržajne informacije o tekućim zbivanjima i tome šta bi bile dalje implikacije po naše karijere i sport. Ne radi se na stvaranju više alternativnih rešenja koja bi mogla da budu ponuđena igračima – a kako bi se to desilo, smatram da bi i igračka solidarnost i saradnja morale da budu na mnogo višem nivou kako bismo mogli da ostvarimo prava na izbor.“

foto: Vuk Brajović / Kurir sport

"Već puno se proteklih godina pričalo o tome koliko se razlikuje raspodela prihoda u tenisu od brojnih drugih profesionalnih sportova – gde tek 12-13% od svih prijavljenih prihoda Grend Slem turnira pripada igračima. To je samo jedna od tema po kojoj bi igrači trebali da postignu slogu, za koju verujem da bi bila mnogo lakše i brže ostvariva kada bi se vodeći asovi našeg sporta dogovorili o zajedničkim stavovima, za primer i vodilju drugima. Smatram da se Novak Đoković najviše bori za prava svih, a pogotovo manje uticajnih i slabije rangiranih igrača – ali da se nasuprot njemu brojni drugi zalažu za stavove koji su često sasvim suprotni. Da bi stanje u svetskom tenisu bilo bolje, mislim da bi međunarodne teniske organizacije trebale da budu mnogo poštenije prema igračima, da igrači budu mnogo složniji i uviđajniji jedni prema drugima – i da će se to pozitivno odraziti na stanje u svetskom tenisu – što bi nam puno značilo u razrešenju situacija poput ove izazvane pandemijom virusa korona i u budućnosti,“ smatra nekada prvi junior sveta.

Karavan „belog sporta“ u Srbiji se sledeće nedelje iz Niša seli za Beograd i druge gradove Srbije, gde će se – pored već započetog „East European Tennis Championships“ Teniiske akademije „Tipsarević“ za profesionalne igrače i igračice iz ovog dela kontinenta – održavati naredni turniri iz serije Teniskog saveza Srbije na terenima TK „Crvena zvezda“, TK „Partizan“... U ovako složenim uslovima za odvijanje i čak opstanak profesionalnog sporta – naši igrači i igračice svakim svojim izlaskom na teren ostvaruju malu ali izuzetno važnu pobedu za srpski tenis, svoju zajednicu, porodice, svoje poklonike i pratioce. Iako će najnovije pogoršanje stanja vezanog za epidemiju virusa korona u Srbiji skoro sigurno dodatno ograničiti prisustvo publike na tim događajima – u duhu potrebne pažnje za zaštitu javnog i ličnog zdravlja koju i sami igrači naširoko preporučuju – sigurni smo da će svi oni posebno ceniti podršku koju možemo da im damo „na daljinu“ u periodu koji je mnogo važniji i za same temelje svetskog i našeg tenisa nego što je možda iko trenutno i svestan.

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track